"Cumhurbaşkanına tehdit" suçundan gözaltına alınmıştı! Fatih Altaylı tutuklandı

Gazeteci Fatih Altaylı, kendisine ait Youtube kanalındaki söylemleri nedeniyle gözaltına alınmıştı. Altaylı "cumhurbaşkanını tehdit" suçundan başlatılan soruşturma çerçevesinde tutuklandı. Silivri Cezaevi'ne gönderilen Altaylı savcılıkta verdiği ifadede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tehdit etmediğini tarihsel bilgi verdiğini öne sürdü.
Gazeteci Fatih Altaylı hakkında, kendisine ait Youtube kanalında yayınlanan bir videodaki konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak tehdit içerikli sözler sarf ettiği iddiasıyla 'cumhurbaşkanını tehdit' suçundan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından re’sen soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında yakalanarak gözaltına alınan Altaylı, üzerine atılı suçlamadan Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edilmiş ve savcılıkta ifade vermişti.
SEVK YAZISI ORTAYA ÇIKTI
Savcılıkta ifade işlemleri tamamlanan Altaylı, "Cumhurbaşkanını tehdit" suçlamasıyla 'tutuklama' talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Altaylı'nın hakimlik işlemleri sürerken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan sevk yazısına ulaşıldı.
Yazıda, Altaylı'nın sözlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik tehdit suçunu oluşturduğu, Cumhurbaşkanına karşı suikastta bulunulmasının, kasten öldürme suçuna nazaran özel bir suç olarak tanımlandığı ve açıkça belirtildiği anlatıldı. Yazıda, Cumhurbaşkanlığı veya devlet başkanlığı gibi devletin en yüksek makamını temsil eden zatın "öldürülmesi" gibi bir sözcüğe kanunda yer vermemek için suikast sözcüğünün tercih edildiği, Cumhurbaşkanının şahsına karşı diğer bütün fiili saldırıların, hakaret dışında kalan tüm hareketlerin fiili saldırı olarak anlaşıldığı aktarıldı.
FATİH ALTAYLI TUTUKLANDI, SİLİVRİ'YE GÖNDERİLDİ
Yazılan sevk yazısında, Altaylı'nın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı tehdit suçunu oluşturduğu ve tehdit suçunun da fiili saldırı kavramına dahil olduğu bilgisine yer verildi. Sevk yazısında Fatih Altaylı hakkında, üzerine atılı "Cumhurbaşkanını tehdit" suçunu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların ve tutuklama nedeninin bulunduğu bildirilerek, şüphelinin tutuklanması talep edilmişti. Mahkeme, Fatih Altaylı'nın tutuklanmasına karar verdi.
Tutuklama talebi sonrasında Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Altaylı, Silivri Cezaevi'ne gönderildi.
SAVCILIK İFADESİ ORTAYA ÇIKTI
Fatih Altaylı'nın savcılıkta verdiği ifade ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tehdit etmediğini kendisine sorulan bir anket üzerine "tanzimattan önce padişahların tahttan alındığını, günümüzde ise bunun sandık yoluyla yapıldığını" belirttiğini iddia eden Altaylı, tarihsel bilgi verdiğini öne sürüp "Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Serbest bırakılmayı talep ederim" dedi.
FATİH ALTAYLI NE DEMİŞTİ?
Programında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığının devamına ilişkin bir anket paylaşan Altaylı'nın soruşturma açılmasına neden olan sözleri şu şekilde:
"Şu an AK Parti seçmeni ve MHP seçmenin bir bölümü dışında hiç kimse böyle bir şeye onay vermez. Geçmişine bak bu milletin yakın geçmişinden de söz etmiyorum, uzak geçmişine bak. Bu millet padişahını boğmuş bir millettir, hoşuna gitmediği zaman. Az buz değildir öldürülen, intihar ettirilen padişahlar... "
Bu kadar terbiyesizliğe geç bile kaldı