Deprem uzmanı “İstanbul Değil Türkiye'nin En Sağlam Kayaları” diyerek açıkladı: Dirençli kentler oluşturabiliriz

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Deprem uzmanı “İstanbul Değil Türkiye'nin En Sağlam Kayaları” diyerek açıkladı: Dirençli kentler oluşturabiliriz

GÜNDEM Haberleri

Kahramanmaraş depremlerinin ardından gözler İstanbul’a çevrildi. Olası İstanbul depremine karşı kentsel dönüşüm planları hız kazanırken riskli ve riskli olmayan ilçeler araştırılmaya başlandı. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Öncelikle şu ilçe yıkılacaktır, bu ilçe sağlamdır" gibi tespitlerin çok tehlikeli olduğunu belirterek İstanbul’un en sağlam yerini açıkladı. 

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından İstanbul’daki riskli ilçeler araştırılmaya başlandı. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), geçtiğimiz günlerde yayımladığı raporda, İstanbul'da olası bir depremden en çok etkilenecek ilçeleri sıraladı. 
Depremin İstanbul'un tüm ilçeleri için yüksek risk oluşturduğu vurgulanan rapora göre; Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçeleri ve yakın mahalleler olası büyük depremden yoğun olarak etkilenecek.

Deprem uzmanı “İstanbul Değil Türkiye'nin En Sağlam Kayaları” diyerek açıkladı: Dirençli kentler oluşturabiliriz

"DİRENÇLİ KENTLER OLUŞTURABİLİRİZ"

A Haber'e konuk olan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, olası İstanbul depremine ilişkin canlı yayında açıklamalarda bulundu. "Öncelikle şu ilçe yıkılacaktır, bu ilçe sağlamdır." gibi tespitlerin çok tehlikeli olduğunu belirterek, "Sağlam evler yapılarak dirençli kentler yapabiliriz." dedi.
Ersoy, şu ifadeleri kullandı:

"Öncelikle şu ilçe yıkılacaktır, bu ilçe sağlamdır demek çok tehlikelidir. Depremin nerede, ne büyüklükte ve ne uzaklıkta olacağı ve bu deprem dalgalarının kara üzerinde hangi zeminlerden geçeceğine bağlı olarak ilçeler etkilenebilir.

Mesela Kadıköy'ü hiç etkilenmeyecektir demek çok yanlış bir şey. Kadıköy'de bir Kurbağalı dere var ki çevresindeki binalar kötü zemin üzerine inşa edilmiştir. Bunlar etkilenebilir. Maltepe'nin yarısı kötü zemin olarak kabul edebileceğimiz sahile yakın olan kesim. Ama Maltepe'nin hepsini riskli göstermek yanlış E-5'in üstü çok çok sağlam yer. Daha doğrusu, Avrupa Yakası'nın da Haliç'ten öte şu kısımlar hatta buradan Başakşehir'e kadar olan kısımlar Türkiye'nin en sağlam kayaları. Bakın İstanbul'un demiyorum. Türkiye'nin en sağlam kayaları. Anadolu Yakası'nda üstte çürümüş bir zemin var. Bu zemini dikkat almazsanız, kaya üzerinde bina yapmıyorsunuz. Çürük zemin üzerinde yapıyorsunuz. Yani detaylar var. O bakımdan bu tür haritalar görsel olarak biraz faydalı ama detayda boğulduğunuz zaman çünkü vatandaşı şöyle etkiliyor:

Kadıköy'den taşınmam gerekiyor ya da bilmem nereye gitmem gibi… Bizim taşınacağımız bir yer yok. Ülkemiz güzel. Sorun şu ki; sağlam evler yapılmalı, dirençli kentler yapabiliriz."

Kaynak: A Haber

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...