Depremzedeye faizsiz kredi

- Güncelleme:
Depremzedeye faizsiz kredi

Gündem Haberleri

Deprem bölgesinde istihdamın artırılmasına yönelik olarak mikro ölçekteki işletmelere 120 bin liraya kadar, diğerlerine ise 500 bin liraya kadar faizsiz, iki yıl geri ödemesiz, 36 ay vadeli kredi desteği verilecek.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği illerde ekonomik hayatı yeniden canlandırmak için yatırım teşvikleri dâhil olmak üzere özel sektöre yönelik birçok destek paketini uygulamaya koyan  hükûmet, istihdamın artırılması için de yeni teşvikler üzerinde hazırlık yapıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün, kabine toplantısından sonra “Deprem bölgesinden diğer illere göç eden kardeşlerimizin geri dönüşlerini hızlandıracak iş imkânlarını oluşturuyoruz. Özel sektör marifetiyle istihdamın canlandırılmasına yönelik müjdelerimizi yakında paylaşacağız” demişti.

Edinilen bilgilere göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ilgili diğer Bakanlıklar istihdamı artıracak adımlar konusunda bir süredir çalışma yapıyor. Özellikle KOBİ’lerin faaliyetlerini sürdürmesine öncelik veren hükûmet, bu kapsamda Dünya Bankasından temin edilen 450 milyon dolarlık bir kaynağı deprem bölgesindeki KOBİ’lere yönlendirecek. Bu kaynağın mikro ölçekteki işletmelere 120 bin liraya kadar, diğerlerine ise 500 bin liraya kadar, faizsiz, iki yıl geri ödemesiz 36 ay vade ile kullandırılması hedefleniyor.

HEDEF, TERSİNE GÖÇ

Deprem bölgesinden göç edenlerin büyük bölümünün, iş imkânı olmadığı için memleketine dönmek istemediğini belirten AK Parti kurmayları “Depremzede vatandaşlarımızın illerine geri dönmeleri için o bölgelerde yeni iş imkânları olması lazım. Bunun için özel sektöre bazı destekler verilecek. İstihdam edecekleri her çalışan başına vergi ve sosyal güvenlik primi desteği verilmesi üzerinde çalışmalar yapılıyor. Birçok Bakanlığı ilgilendiren başlıklar var. KOSGEB kredilerinden, yatırım teşviklerine kadar birçok alanda hazırlık söz konusu. Ayrıca deprem bölgesindeki işyerleri için işbaşı eğitim programı kapsamında işe alacakları çalışanlara yönelik destekler olacak. Bölgede ekonomik hayatın canlandırılması ve memleketlerine dönecek depremzedelere iş imkânı sağlanması için âdeta bir seferberlik mantığı ile hareket ediliyor. Bir anlamda deprem bölgesi için bütün imkânlar zorlanacak” dedi.

Depremzedeye faizsiz kredi

BORÇLAR İÇİN SÜRE UZATILDI

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde, konut ve iş yeri yıkılan, ağır ve orta hasarlı hâle gelen, acil yıkılacak olan elektrik ve doğalgaz abonelerinin ödenmemiş tüketim bedelleri borçlarının silinmesi için başvuru süresi 1 Kasım’a kadar uzatıldı. Süre, 25 Mayıs’tan itibaren 90 gün olarak açıklanmıştı.

TESLİMLER EKİM AYINDA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde inşa edilen konutların büyük bir kısmını tamamlayarak ekim, kasım ve aralık aylarında hak sahiplerine teslim edeceklerini bildirdi. Deprem bölgesinde konutları yaparak bir an önce hak sahiplerine teslim edeceklerini vurgulayan Özhaseki “Çadırlarda yaşayan pek kimse kalmadı. 500 binden fazla insan konteyner kentlerde kalıyor. Çok az kişi yurtlarda, sosyal tesislerde yaşıyor. O bölgelerde şu ana kadar 180 binde fazla ihale aldık. Konutların büyük bir kısmını ekim, kasım ve aralık gibi zaten teslim edeceğiz. Bunları hak sahiplerine dağıtacağız. Bu arada 300 binden fazla konutun da rezerv alanlarında yapılması için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Özhaseki, Yerinden Dönüşüm Projesi’ne ilişkin de şu bilgileri verdi: Evini dönüştürene kredi vereceğiz. Ruhsat aşamasından yapının son aşamasına denetim yapacağız. Bir de her bir aşamaya kadar kendilerine para vereceğiz, yani 1 milyon 300 bin liraya kadar konutlar için, 750 bin liraya kadar da iş yerleri için destekte bulunuyoruz. Şu ana kadar 186 bin vatandaş başvuru yaptı.

İSTANBUL İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ

İstanbul için büyük bir çaba gösterdiklerini vurgulayan Özhaseki  “İstanbul’daki deprem beka ve millî güvenlik meselesi. 6 milyon konutun 600 bini çok riskli. Durduğu yerde yıkılan binalar var. Böyle bir ortamda bizim uykumuzu yitirip çok hızlı şekilde vaziyet almamız icap ediyor.  İstanbul’da 800 bin kadar bağımsız birim yenilendi. 180 bin civarında konut ve işyeri de yenilenmek üzere. Yani neredeyse 11 yılda çıkardığımız yasayla 1 milyona yakın bağımsız birimi yeniledik” ifadelerini kullandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...