Erdoğan, Milli Muharip Uçağı'nın adını açıkladı: Gök Vatan’ın koruyucusu KAAN

- Güncelleme:
Erdoğan, Milli Muharip Uçağı'nın adını açıkladı: Gök Vatan’ın koruyucusu KAAN

Gündem Haberleri

KAAN ismi verilen Millî Muharip Uçak ile HÜRJET, ATAK-2, ANKA-3 ve GÖKBEY ilk defa pistte birlikte boy gösterdi

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Son dönemde hayata geçirilen özgün havacılık ürünleri Cumhuriyetin 100. yılında “İstikbalin Yüzyılı Lansmanı”nda gövde gösterisi yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, lansmanda Millî Muharip Uçak’ın adının “KAAN” olduğunu açıkladı.

Erdoğan, Milli Muharip Uçağı'nın adını açıkladı: Gök Vatan’ın koruyucusu KAAN

Türk Havacılık ve Uzay Sanayiinin (TUSAŞ) yerleşkesinde Türk havacılık sanayii açısından tarihî bir güne imza atıldı. Türkiye’nin son dönemde yürüttüğü ve önemli kilometre taşlarını geride bırakan millî projeleri için görkemli bir tanıtım gerçekleştirildi. MMU, HÜRJET, ATAK-2, ANKA-3 ve GÖKBEY ilk defa birlikte sergilendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra programa, Cumhur İttifak’ının ortaklarından MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da katıldı. Millî Savunma Bakanı Hulûsi Akar ve TSK komuta kademesinde hazır bulunduğu programda Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil de yer aldı.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Erdoğan, MMU ve HÜRJET için “Uçuş hazır” komutu verdi. Erdoğan, pistte taksi yapan MMU’nun adının “KAAN” olduğunu açıkladı. Erdoğan, MMU’nun adını Devlet Bahçeli’nin koyduğunu belirtti. Gri renkteki uçağın üzerine siyah renkte büyük harflerle “KAAN” yazıldığı görüldü. KAAN ile HÜRJET de pistte taksi yaptı. HÜRJET’in de kırmızı beyaz renklere boyanması dikkat çekti. 

ÖRGÜTLERE NEFES YOK

“Artık karada, denizde ve deniz altında, havada, uzayda her alanda varız” diyen Erdoğan törende şunları söyledi: 
 Milletimizin canına kasteden DEAŞ’ından PKK, PYD, YPG’sine kadar eli kanlı terör örgütlerinin hiçbirine nefes aldırmıyoruz, aldırmayacağız.

> Önümüzdeki dönemde de istihbarat teşkilatımız, Silahlı Kuvvetlerimiz, polisimiz, jandarmamızla terör örgütlerinin inlerini başlarına geçirmeyi sürdüreceğiz.

> Türkiye güçlendikçe bölgemizde ve dünyada barışın, adaletin, hakkaniyetin kökleştiğini hep birlikte göreceğiz.

> Çok yakında Hürjet, Hava Kuvvetlerimiz envanterine katılacak. Hürjet’i, TCG Anadolu gemimize de konuşlandıracağız.

> Hürjet, kendi silahlarımız ve kendi radarlarımızla donatılarak kısmen F-16’larımızın da yerine geçilebilecek.

> Dünyada bu sınıfta helikopter üretebilen üç ülkeden biri hâline geldik.

> Birkaç yıl içinde bütün testlerini tamamlayıp, üstün performansıyla KAAN’ı Hava Kuvvetlerimize teslim edeceğiz.

> Dost ve müttefik ülkeler için üretimine başladığımız Hürkuş şimdiden uluslararası bir platforma dönüştü. Yakında Nijer ve Çad’a ilk ürünleri veriyoruz.

> Çok önemli görevler üstlenecek ANKA-3 muharip insansız savaş uçağımız da önümüzdeki günlerde ilk uçuşunu yapacak.

KAAN

KAAN ile Türkiye, 5. nesil uçak üretebilen 5 ülkeden biri oldu. KAAN, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabiliyor. Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dâhilî silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebiliyor.

HÜRJET

HÜRJET, Türkiye’nin ilk jet motorlu uçağı olma özelliğini barındırıyor. HÜRJET, filolarda göreve başlamadan önce muharip pilotların eğitim sürecinde önemli rol oynayacak. Jet Tekâmül Eğitimi’nde kullanılan T-38 uçakları ile Akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine Türk Hava Kuvvetleri envanterine dâhil edilmesi hedefleniyor. 

ANKA 3

ANKA 3, ANKA İnsansız Hava Araçları (IHA) ailesinin 3. üyesi... Jet motoru sayesinde daha hızlı, yüksek faydalı yük tasıma kapasitesine sahip ANKA 3, kuyruksuz yapısı ile radarda daha az görünecek. Haberleşme rölesi gibi birçok görevi yerine getirebileceky olan ANKA 3, ANKA ve AKSUNGUR ile aynı yer sistemleri ile kontrol edilebilecek.  

GÖKBEY

GÖKBEY, geniş kabin kapasitesi ile 12 adet tam teçhizatlı askerî personeli taşıma kapasitesine sahip. GÖKBEY, zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi, yüksek irtifa ve sıcaklıkta, gece ve gündüz şartlarında görev yapabiliyor. TS 1400 motor entegrasyonun tamamlanması ile Türkiye, yüzde 100 yerli özgün bir helikoptere kavuşmuş oldu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...