Erdoğan'ın petrol müjdesi verdiği Gabar'da musluk açıldı: Heyecan 2'ye katlandı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesini verdiği Gabar dağındaki yeni petrol keşfi, günlük 100 bin varil üretim kapasitesi ile Türkiye petrol rezervini ikiye katladı. Şehit öğretmen Aybüke Yalçın'ın adı verilen kuyuda petrol vanası törenle açılırken, musluktan akan ilk petrolle heyecan katlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birkaç gün önce Konya'da müjdesini verdiği, Gabar dağındaki günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol rezervi bugün hizmete alındı.

Yerin 2 bin 600 metre derinliğinde keşfedilen yüksek kalitedeki petrol Türkiye'nin petrol rezervini ikiye katladı.

Bölücü terör örgütü PKK'nın alçakça katlettiği şehit öğretmen Aybüke Yalçın'ın adı verilen kuyuda bugün ilk petrol vanasının açılışı yapıldı. Çıkarılan petrol ateşle yakılırken, işlenmek üzere rafinerilere sevk edildi. 

Erdoğan'ın petrol müjdesi verdiği Gabar'da musluk açıldı: Heyecan 2'ye katlandı

'ARTIK BÖLGE TERÖRLE DEĞİL, PETROLLE ANILACAK'

Kuyunun üretime alınmasına ilişkin düzenlenen programda konuşan Şırnak Valisi Osman Bilgin, güvenlik güçlerinin gayretiyle bölgenin emniyerli hale geldiğini bölgenin artık terörle değil, petrolle anılacağını söyledi.

Erdoğan'ın petrol müjdesi verdiği Gabar'da musluk açıldı: Heyecan 2'ye katlandı

Şırnak'ın sadece petrol şehri olmadığını, aynı zamanda kömür şehri olduğunu da belirten Bilgin, Türkiye'nin en büyük krom ile çinko yataklarının da bu ilde bulunduğunu sözlerine ekledi.

'ÜRETİM KAPASİTESİ ORTALAMASININ 40 KAT ÜSTÜNDE'

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürü Melih Han Bilgin de "Şehit Aybüke Yalçın-1 Kuyusu ile beraber yapılmış olan keşifte elde edilmiş olan 41 API gravite kalitede, yani çok yüksek kalitedeki petrol, günde 1200 varillik bir üretimle ki bu, Türkiye ortalamalarının 40 kat üzerinde bir değerdir. Devreye alınmıştır, üretime alınmıştır." dedi.

Erdoğan'ın petrol müjdesi verdiği Gabar'da musluk açıldı: Heyecan 2'ye katlandı

Melih Han Bilgin, Şırnak'ta bölge müdürlüğü oluşturduklarını sözlerine ekledi.

KARADENİZ'DEN GAZ, ŞIRNAK'TAN PETROL FIŞKIRACAK

AK Parti Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik ise "Nasıl ki Karadeniz’de Türkiye'ye yetecek kadar doğal gaz çıkmışsa Şırnak'tan da Türkiye'ye yetecek kadar petrol çıkacak ve fışkıracak." dedi.

Programa, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, 23. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Halil Soysal, Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Al ile kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

HEDEF GÜNLÜK 180 BİN VARİL

Öte yandan Gabar'daki yeni keşifle birlikte Türkiye'nin günlük petrol üretiminin 180 bin varile çıkarılması hedefleniyor.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde geçen yıl eylül ayında petrol keşfedilerek üretime alınan kuyuya, İdil'de 2019'da PKK'lı teröristlerce tuzaklanan el yapımı patlayıcıya müdahale sırasında meydana gelen patlamada şehit olan Astsubay Üstçavuş Esma Çevik'in adıverilmiş, 13 Eylül 2022'de günlük 400 varil debi ile üretime alınan kuyuda keşfedilen petrolün 35 API graviteye sahip olduğu belirlenmişti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...