Erzincan'da altın madeninde toprak kayması! 9 işçiden haber alınamıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Erzincan'ın İliç ilçesinde bir altın madeninde toprak kayması meydana geldi. AFAD 9 ilden ekip gönderildiğini açıklarken madeni işleten firmadan yapılan açıklamada "Olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz." denildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 9 kişiye ulaşılamadığını açıkladı. Akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasını engellemek amacıyla dereyi nehre bağlayan menfezin kapakları kapatıldı. Mehmetçik 9 madencinin kurtarılması için sahaya indi.

Erzincan'ın İliç ilçesi Çöpler köyündeki altın madeninin yığın liç alanında, toprak kayması meydana geldiği ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi. Ekipler, bölgede arama kurtarma çalışmalarına başladı. Vali Hamza Aydoğdu da bölgeye giderek incelemede bulundu, ekiplerden bilgi aldı.

EKİPLER BÖLGEDE

Göçükle birlikte bazı işçiler toprak altında kaldı. Bölgeye çok sayıda jandarma, ambulans ve arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Maden firması Anagold'un kurtarma ekipleri de çalışmalara katılmak üzere bölgede bulunuyor.

Erzincan'da altın madeninde toprak kayması! 9 işçiden haber alınamıyor

BÖLGEDEN İLK GÖRÜNTÜLER

Öte yandan bölgeden ilk görüntüler de geldi. Toprak kaymasıyla birlikte siyanürlü solüsyon ve toprağın etrafa saçıldığı iddia edildi.

Erzincan'da altın madeninde toprak kayması! 9 işçiden haber alınamıyor

BAKAN YERLİKAYA: 9 KİŞİYE ULAŞILAMIYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ilk açıklamasında 9 kişiye ulaşılamadığını söyledi. Yerlikaya, "Maalesef 14.00 sıralarında bir göçük oldu. Yüzeyde istiflenen bir toprak var. Toprağın kayması sonucu meydana gelen göçük var. Tüm ekipler burada, seferberlik ruhuyla toprağın altında kalanlar için gayret gösteriyoruz. 667 çalışandan 9'una ulaşılamıyor. Çalışmalar 400 personelle sürüyor." dedi.

YILMAZ TUNÇ: 4 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da 4 savcının görevlendirildiğini belirterek, "Erzincan ilimize bağlı İliç ilçemizde bulunan maden sahasında 14.30 sularında toprak kayması yaşanması hepimizi derinden üzdü. Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, göçük altında kalan madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

Erzincan'da altın madeninde toprak kayması! 9 işçiden haber alınamıyor

VALİ AYDOĞDU: GÖÇÜK YOK, TOPRAK KAYMASI OLDU

Canlı yayına bağlanan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, "Kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına toprak altında kaç vatandaşımızın kaldığını ara ara basın mensuplarıyla paylaşacağız. Çalışma sırasında istiflenen toprakta bir kayma oldu. Madende göçük yok, toprak kayması oldu. Patlama da yok. Şu anda o bölgede olan arkadaşların, çalışanların tespiti yapıldı. Net bir bilgi vermek için biraz süreye ihtiyacımız var. Bölgedeyiz, kamuoyunu bilgilendireceğiz." ifadelerini kullandı.
 
Erzincan'da altın madeninde toprak kayması! 9 işçiden haber alınamıyor

"NEDEN KAYNAKLANDIĞINA DAİR NET BİLGİ YOK"

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun TGRT Haber'de şu bilgileri paylaştı: "Olay yerine ulaşmak üzereyiz. Malum heyelandan kaynaklı bir sorun. Umuyoruz ki önemli bir kaybımız yoktur. 10-12 kişi problem yaşandığını, net sonuç olmamakla birlikte ifade ediliyor. Bütün arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Sayın Vali olay mahalinde. Bizler yetişmek üzereyiz. Allah'ın izniyle az bir kayıpla sonuçlandırılmış olur. Neden kaynaklandığıyla ilgili net bir bilgi elimizde yok. Maden açılalı 13-14 yıl oldu. Kaynaklandığı alan net değil. Onun için de kimse net bir şey diyemiyor. Daha önce böyle bir şey yaşanmamıştı. (İhmal var mı?) Bu konuda kesin bir bilgi yok. 1-2 kişinin ihmaliyle olacak bir şey değil."

AFAD: 9 İLDEN PERSONEL SEVK EDİLDİ

AFAD tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı: "Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz."

Erzincan'da altın madeninde toprak kayması! 9 işçiden haber alınamıyor

ENERJİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise "Erzincan ili İliç ilçesinde bulunan ve Anagold Madencilik’in ruhsat sahibi olduğu maden sahasında 13 Şubat 2024 saat 14:30’da toprak kayması meydana gelmiştir. Kayma sonucunda ilk tespitlere göre 9 maden çalışanına ulaşılamamaktadır. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir. Konuyla ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılmıştır." denildi.

FİRMADAN İLK AÇIKLAMA: ACİL DURUM PLANINI DEVREYE ALDIK

Maden sahasını işleten firmadan da ilk açıklama geldi. Metinde şu ifadeler yer aldı: "Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14:28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz. Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.

"TÜM İMKANLARIMIZI SEFERBER EDECEĞİZ"

Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz."

DERE KAPAKLARI KAPATILDI

Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan da açıklama geldi. Açıklamada, “Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık” ifadeleri kullanıldı. 

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve İl müdürlüğümüz Denetim Ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz."

BİNALİ YILDIRIM 

Eski Başbakan ve TBMM Başkanı Binali Yıldırım, memleketi Erzincan'da yaşanan heyelana ilişkin son bilgileri aktardı. Yıldırım, "Bir iki kepçeyle girilip alınacak bir şey değil. Milyon metreküplük bir toprak hareketinden bahsediyoruz. Sabırla yoğun bir çalışma yapılması gerekiyor. Arkadaşlarımız da elde olan bütün imkanları sonuna kadar kullanıp bir an önce çalışanlarımıza ulaşmanın gayretindeler." dedi.

MEHMETÇİK SAHAYA İNDİ

Bölgede zamanla yarış devam ederken kahraman Mehmetçiklerimiz bölgeye intikal etti.

Milli Savunma Bakanlığı'nca (MSB) yapılan yazılı açıklamada, 3'üncü Ordu Komutanlığı'na bağlı ekiplerin, Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeni sahasında meydana gelen toprak kayması alanında arama- kurtarma çalışmalarına destek sağladığı belirtildi.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...