Schengen'de reform çağrısı AKPM'de kabul edildi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Schengen'de reform çağrısı AKPM'de kabul edildi

GÜNDEM Haberleri

Son dönemde Avrupa ülkelerine geçişlerde kullanılan Schengen vizesinde, Türk vatandaşlarının başvuruları çoğunlukla ret alıyordu. Eziyete dönüşen durumla ilgili Meclisteki Türk Grubu'nun sunduğu rapor üzerine konuyu gündemine alan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Genel Kurulu, schengen sisteminde reform çağrısı yapan tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti.

Son dönemde giderek artan Türk vatandaşlarının  Schengen vizesi sorunu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Genel kurulu'nda görüşüldü.

Meclisin Türk Grubu, vize alımlarında yaşanan sorunların çözüme ulaşması için bir rapor sunmuştu. 

BİLGİ SİSTEMİ KEYFİ KULLANILIYOR

Raporda, Schengen Bilgi Sistemi'nin Schengen alanına dahil ülkelerce keyfi biçimde kullanıldığı, başvuru cevaplarına da yine keyfi dönüldüğü aktarıldı.

İNSAN HAKLARI İHLAL EDİLİYOR

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan AKPM Türk Grubu üyesi Ziya Altunyaldız, Schengen vizesi uygulamalarının AB İnsan Hakları Sözleşmesi'nde teminat altına alan temel insan hak ve özgürlüklerini ihlal eden bir yöne doğru evrildidiğini söyledi.

Raporda Türk tarafının çözüm önerilerinin de yer aldığını belirten Altunyaldız, "Tüm ülkelerde yeknesak bir uygulamanın ortaya çıkması için denetim ve izleme mekanizmasının ortaya çıkarılması, yapılacak müracaatlarda ortaya konan ret gerekçelerinin mutlaka tarafa bildirilmesi ve yargı denetimine mutlaka ret kararlarının açılması lazım" dedi. 

TASARI OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi raporu bugün görüşerek schengen sisteminde reform çağrısı yapan tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti.

Türk Grubunun beklentisi Meclis'ten tavsiye kararı çıkması yönündeydi.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...