Gümrüklerde kaçakçılığa geçit yok! Ekipmanlar da denetimler de artırılacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Gümrüklerde kaçakçılığa geçit yok! Ekipmanlar da denetimler de artırılacak

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Kaçakçılıkla mücadele kapsamında gümrüklerde kullanılan teknik cihaz ve sistemlerin sayısı 2.180’e çıkarılacak.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

Ticaret Bakanlığının kayıt dışı ekonomiyle mücadelesi, önümüzdeki dönemde daha da hızlanacak.

Bakanlık, gümrüklü yer ve sahalarda eşya, taşıt ve yolcu kontrollerine yönelik teknik kapasitenin geliştirilmesi ile kaçakçılıkla mücadeleyi daha etkin hâle getirerek sürdürecek.

Yeni planlamaya göre, Türkiye’nin ilk X-ray tarama sistemlerini üretmek için başlatılan Millî Tarama Sistemleri Projesi (MİLTAR) kapsamında temin edilecek sistem sayısı, bu yıl 7’den 16’ya çıkarılacak, beş yıl içinde ise 36’ya ulaştırılacak.

Ayrıca, kaçakçılıkla mücadelede kullanılan diğer teknik cihaz ve sistemlerin sayısı da önümüzdeki dönemde artırılacak. Şu anda elinde 2 bin 94 cihaz bulunan Ticaret Bakanlığı, bu cihazların sayısını bu yıl 2 bin 109’a, gelecek yıl 2 bin 130’a, 2026’da 2 bin 143’e, 2027’de 2 bin 159’a, 2028’de de 2 bin 180’e yükseltecek.

Önümüzdeki beş yılda tütün ve akaryakıta ilişkin toplam 330’dan fazla denetim gerçekleştirilecek. Denetimleri hızlandıracak olan Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri ve dedektör köpek sayısı da çoğaltılacak. Bu yıl 10 dedektör köpek daha sisteme dâhil edilecek. Beş yıl içinde de bu sayı 275’e çıkarılacak.

BİR AYDA 1,1 MİLYAR LİRALIK VURGUN ÖNLENDİ

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğüne bağlı ekiplerce 1-31 Ocak 2024 tarihleri arasını kapsayan bir aylık dönemde yapılan operasyonlarda 1 milyar 145 milyon 642 bin 479 lira değerinde uyuşturucu ve ticari eşya kaçakçılığı ortaya çıkarıldı. Ayrıca, yurt genelinde yapılan operasyonlarda toplam 581 kaçakçılık olayı deşifre edildi. Operasyonlarda, kaçakçılık faaliyetlerinde kullanılan toplam 127 araca el konuldu.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...