Hakan Fidan'dan İsrail'e çağrı: Diplomatik çözüm için hâlâ imkân var

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Hakan Fidan'dan İsrail'e çağrı: Diplomatik çözüm için hâlâ imkân var

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

BM Güvenlik Konseyi “Filistin” gündemiyle toplandı. BM Genel Sekreteri Guterres’le görüşen Dışişleri Bakanı Fidan “İsrail Gazze’de savaş suçu işliyor. Bu savaşı durdurmak için tarihî bir sorumluluğumuz var” dedi. Guterres de “Hiçbir şey Gazze halkının toplu cezalandırılmasını meşrulaştıramaz” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Fidan, BM Güvenlik Konseyinde düzenlenen üst düzey katılımlı Filistin oturumunda konuştu. Uluslararası toplumun Gazze ve Batı Şeria’da akan kanı durdurmakta hâlâ âciz kaldığını gördüklerini belirten Fidan “Gazze bir açık hava hapishanesiydi. Şimdi ise İsrail Başbakanının siyasi bekasını uzatmak amacıyla askeri operasyonlar düzenleyerek sivilleri katlettiği bir savaş alanına döndü” diye konuştu. Fidan konuşmasına şöyle devam etti: Hâlihazırda yaşanan savaşın İsrail’in güvenliğini sağlamak amacı güttüğüne, İsrail’in meşru müdafaa hakkı olduğuna dair iddialar, inandırıcı olmaktan çok uzaktır. Üstelik, bu iddiaları ortaya atanlar, Filistin’in güvenliğinden ya da meşru müdafaa hakkından ise hiçbir şekilde bahsetmiyorlar. 

Hakan Fidan'dan İsrail'e çağrı: Diplomatik çözüm için hâlâ imkân var
Fidan, “Dün ‘risk’ dediğimiz, bugün artık gerçek oldu. Kızıldeniz, Yemen, Lübnan, Irak, Suriye, İran ve Pakistan’daki son hadiseler çok endişe vericidir. Bu tırmanışın, kimsenin kolay kolay kaçamayacağı jeostratejik bir girdaba dönüşme potansiyeli bulunmaktadır” dedi.
İsrail ve destekçilerini, hâlâ başarma imkânı varken diplomatik çözümü aramaya davet eden Fidan “Gazze ve ötesinde devam eden savaş¸, ne barış ne de teslimiyet getirebilir. Bu savaşı durdurmak için tarihi bir sorumluluğumuz bulunmaktadır” diye konuştu.

Hakan Fidan'dan İsrail'e çağrı: Diplomatik çözüm için hâlâ imkân var
Hakan Fidan, ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’le bir araya geldi. Görüşme, New York’taki BM binasında yapıldı. 

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...