Hava indirme köpeği Maça terörist avında

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Hava indirme köpeği Maça terörist avında

GÜNDEM Haberleri  / HABER MERKEZİ

Jandarmanın arama kurtarma köpeği “Maça”, zorlu operasyon bölgelerine paraşütle indirme yapmak için eğitimlere başladı. Yükseklik fark etmeksizin jandarma timi personeliyle paraşütle operasyon bölgesine iniş yapabilen köpekler, teröristlerin etkisiz hâle getirilmesinde büyük rol oynuyor.

Jandarma timlerinin operasyonlarında önemli rol üstlenen köpekler, zorlu dağ ve kara yolundan ulaşmanın imkânsız olduğu yerlere, aldıkları eğitimle artık paraşütle de inebilecek. Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) bünyesindeki köpekler, güvenlik operasyonlarına yönelik eğitimlerle sahadaki ekiplerin en büyük yardımcısı oluyor. Çoğunlukla sarp arazilerde ve ulaşımın zor olduğu bölgelerde asayişin sağlanması ve terör unsurlarının etkisiz hâle getirilmesi için kullanılan eğitimli köpekler, aldıkları eğitimle kara ve suyun yanı sıra artık havadan intikallerle de sahada güvenlik güçlerine destek veriyor.

Hava indirme köpeği Maça terörist avında

Dört yaşındaki Belçika Malinois ırkı “Maça”, Sivrihisar Havacılık Merkezindeki paraşütle atlama eğitimine katıldı. MI-17 tipi helikopterle yürütülen ve Türkiye’de ilk defa JÖAK tarafından verilen eğitim öncesi eğitmenleri tarafından ekipmanları giydirilen Maça, havadan intikal görevine hazır hâle getirildi. Paraşütü açacak operatörüne kancalarla bağlanan Maça, helikopterle yaklaşık 10 bin fit yüksekliği çıkarıldı. Yerde iniş yapılacak bölgenin belirlenmesinin ardından paraşüt harnesiyle bağlı olduğu operatörüyle helikopterden atlayan Maça, gökyüzünde bir süre süzüldükten sonra başarılı şekilde yere indi.

JÖAK Köpek Unsurları Bölük Komutanı Kıdemli Başçavuş Mehmet Gördü  “Köpeklerimiz için paraşüt bir ulaşım vasıtası. Köpeklerimiz atlayış yaparken üzerindeki kuşam malzemesi paraşütle özel üretilmiş kuşam malzemesidir. Başına takılan kask ve harnes havada hem kendi emniyeti hem de birlikte atladığı personelin emniyeti için özel olarak üretilmiştir. Köpekler paraşütçü personel ile aynı alanda bulunmaktadır” dedi. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...