Kafalarda soru işareti bıraktı! 10 ay sonra ilk... COVID-19 kabusu yeniden mi başlıyor?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kafalarda soru işareti bıraktı! 10 ay sonra ilk... COVID-19 kabusu yeniden mi başlıyor?

GÜNDEM Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Hayat Eve Sığar uygulaması 10 ay sonra ilk defa güncellendi. Uygulamanın güncellendiğini görenler şaşkına döndü. Güncellemeyi görenlerin aklında iki soru belirdi: COVID-19 kabusu yeniden mi başlıyor? Eris varyantı sonrası HES kodu uygulaması yeniden mi başlayacak?

Sağlık Bakanlığı'na ait Hayat Eve Sığar uygulaması, 10 ayın ardından ilk defa güncellendi. Kullanıcılar, telefonlarında uygulamanın güncelleme aldığını görünce şaşkına döndü. COVID-19 pandemisinin pik yaptığı dönemlerde uygulamaya konulan HES kodu uygulamasının yeniden başlayıp başlamayacağı merak konusu haline geldi. Peki, HES kodu geri mi geliyor?

HES kodu için kullanılan 'Hayat Eve Sığar' uygulamasının uzun süre sonra güncellenmesi Eris varyantının Türkiye'de tespit edilmesinin ardından vatandaşların aklında soru işaretlerine neden oldu. Öte yandan, geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, söz konusu koronavirüs varyantı için, "Hastalığı artık çok iyi tanıyoruz ve endişe edecek hiç bir durum yok." şeklinde bir değerlendirme yaparak bir nebze de olsa yüreklere su serpmişti.

BAKAN KOCAK: ERİS VARYANTININ HASTA ETME GÜCÜ DAHA DÜŞÜK AMA... 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu açıklamalarda bulundu:

"Bildiğiniz gibi Eris varyantının virülansı yani hasta etme gücü daha düşük fakat bulaşıcılığı daha fazla. Bu dönemde hasta sayısının arttığını söyleyebiliriz. Fakat hastaneye yatış oranları oldukça düşük. Ağır hastalık yapmıyor. Daha hafif seyrediyor. COVID-19, nezle ve grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonuna dönüşmüş durumda. Bu beklediğimiz bir seyirdi. Paniğe gerek yok. Eski dönemi hatırlatan kısıtlama ve kapanmalar söz konusu değil.

Dolayısıyla korunmak için ne yapmamız gerekiyor? Artık tüm vatandaşlarımız biliyor, hasta olanların kendilerini izole etmelerini, topluma çıkmamalarını, riskli olan kişilerin özellikle kendilerini korumalarını, onların da kalabalık ortamlardan uzak durmasını, illa gerekiyorsa da o durumda maske kullanmalarını öneriyoruz. Başka bir önerimiz de yok, yeni bir aşı programımız da yok. Yani toplu bir aşılama programına kesinlikle ihtiyaç yok."

ERİS VARYANTININ BELİRTİLERİ NELER? 

COVID-19'un yeni varyantı Eris'in belirtileri şu şekilde:

Eris varyantının belirtiler şunlardır:

•    Boğaz ağrısı

•    Öksürük

•    Burun tıkanıklığı veya akıntısı

•    Baş ağrısı

•    Nefes darlığı

•    Tat ve koku kaybı

•    Hapşırma

•    Halsizlik ve yorgunluk

•    Kas ve vücut ağrıları

•    İştah kaybı

•    İshal

HAYAT EVE SIĞAR NEDİR?

Peki, Hayat Eve Sığar uygulaması nedir, ne işe yarar? Anadolu Ajansı'nda yer alan 2020 tarihli bir habere göre, COVID-19 salgınında birey ve toplum güvenliğini sağlamaya yardımcı 'Hayat Eve Sığar' uygulaması ile seyahat öncesi kod oluşturulurken güvenli bölge tespit edilebiliyor ve kurallara uymayan işletmelerin de ihbar edilmesine imkan tanınıyor.

Hayat Eve Sığar adlı uygulama salgının zayıflatılması ve hastaların izolasyonunun denetiminde kullanılacak. Uygulama hem iOS işletim sistemi kullanan cihazlar için AppStore hem de Android cihazlar için Google Play Store üzerinden sunuluyor. 

HES (Hayat Eve Sığar) kodu, Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında, ulaşım ya da ziyaret gibi işlemlerinizde kurumlarla ve kişilerle, COVID-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli şekilde paylaşmanıza yarayan bir koddur. Paylaştığınız HES kodları uygulama üzerinden ya da kurumlara sağlanan servisler aracılığı ile sorgulanabilecektir.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...