İşte TEKNOFEST gençliği! Ürettikleri cihaz ile madencilerin hayatını kurtaracaklar

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
İşte TEKNOFEST gençliği! Ürettikleri cihaz ile madencilerin hayatını kurtaracaklar

GÜNDEM Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Lise öğrencileri, madenlerde zehirli gaz salınımı anında haber veren bir cihaz geliştirdi. Cihaz madencinin sağlık durumuna ilişkin anlık bilgiler de verecek. TEKNOFEST'te üçüncülük ödülü alan öğrenciler, Soma faciasının akıllarından çıkmadığını ve bunun için bu cihazı ürettiklerini söyledi.

Ankara'da okuyan bir grup lise öğrencisi, madencilerin hayatını kurtaracak önemli bir icada imza attı. Öğrenciler, madende zehirli gaz salınımı olduğunda anında haber veren bir cihaz geliştirdi. Grup, TEKNOFEST 2023’ün birinci ayağı olan İstanbul’da katıldıkları yarışmada 'İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Afet Yönetimi Kategorisi Lise Seviyesi’nde' üçüncülük ödülü aldı.

İşte TEKNOFEST gençliği! Ürettikleri cihaz ile madencilerin hayatını kurtaracaklar

"İŞÇİLER KENDİ NABIZLARINI DA GÖREBİLİYOR"

Takım Kaptanı Nail Erdem Demir, cihazın, madenlerde bulunan altı zehirli gazın (azot, hidrojen, karbondioksit, sülfür, metan, karbonmonoksit) altısını da üzerindeki dört farklı sensörden ölçerek madencilere uyarı verdiğini söyledi. Demir "İşçilerin, madeni güvenli bir şekilde tahliye etmesini hedefliyoruz. Bununla beraber, maden içerisinde ortam bilgilerini istediğiniz zaman öğrenebiliyorsunuz. Ayrıca, diğer sistemlerde olmayan madencilerin sağlık verileri konusunda spesifik bir özellik daha var. Madenci parmağını güvenlik sistemine soktuğu anda nabzını ve kandaki oksijen miktarını görebiliyor. Altı zehirli gazla beraber oksijeni de ölçüyoruz. Oksijen normalde zehirli bir gaz değil tabii ki fakat belirli bir seviyenin altına düşerse o da tehlike arz ediyor” dedi.

İşte TEKNOFEST gençliği! Ürettikleri cihaz ile madencilerin hayatını kurtaracaklar

"SOMA BİZİ ÇOK ETKİLEDİ"

Manisa’nın Soma ilçesinde 2014 yılında yaşanan maden faciasının kendilerini bu fikri üretme konusunda tetiklediğini belirten Ömer Faruk Kuşçu da "Bu, sürekli aklımızda bulunan, bizi derinden etkileyen bir olaydı. Bu tarz yarışmalarda da hem ihtiyaç karşılayabilecek hem de gerçekten başarılı olabileceğini düşündüğümüz bir proje tasarlamayı düşündük. En sonunda madencilerin işini kolaylaştırabilecek, giyilebilir bir cihaz ürettik. Şu an cihazımız bütün hedeflerimizi karşılıyor” şeklinde konuştu.

Ödülü hak ettiklerini söyleyen Kuşçu, projenin üzerinde çok fazla emek ve uğraş olduğunu belirtti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...