Kentsel dönüşümle fiyatlar da düşer

- Güncelleme:
Kentsel dönüşümle fiyatlar da düşer

Gündem Haberleri

Rıza oranının düşürülmesinin, dönüşecek bina sayısını artıracağını belirten uzmanlar “Konut arzı artarsa fiyatların ateşi diner” diyor.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin binalarda kentsel dönüşüm için gereken 3’te 2 rıza şartının yüzde 50 olması gerektiğine yönelik açıklaması emlak sektöründe olumlu karşılandı.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, kentsel dönüşümde çoğunluğun rızasına ilişkin şartın değişmesiyle kentsel dönüşüm yapılacak bina sayısının artacağını söyledi. Akçam “Kentsel dönüşümün başladığı günden beri, binalarda ‘birlik olabilme’ noktasında zorluk var. Örneğin; 10 daireli bir binada, 3-4 daire sorun çıkarıyor. Bu yüzden de o binanın yıkılmasına yıllarca izin verilmiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin bu konudaki açıklamaları, kentsel dönüşüm tarafında bir hareketlilik sağlayacak. Türkiye’nin il ve ilçelerinde kentsel dönüşüme ihtiyacı olan çok sayıda bina var. Kentsel dönüşüm için gereken rıza oranı şartı yüzde 50’ye düşerse, dönüşecek bina sayısı artar” dedi.  

Kentsel dönüşümdeki durumun konutlarda satın alma ve kiralama fiyatlarını nasıl etkileyeceğini de değerlendiren Akçam, şunları söyledi: Konut arzı çoğaldıkça, talep de karşılanmış olur. Konut talep eden vatandaşın ihtiyacı karşılanınca, konut fiyatlarının ateşi biraz daha diner. Şu anda Türkiye’de her yıl 1 milyon konut ihtiyacı var ama 800 bin civarında konut imal ediliyor. 800 bin konut sayısını, 1 milyona çıkarmak için kentsel dönüşüm çalışmaları çok faydalı.

Bakan Özhaseki’nin açıklamalarını destekleyen GYODER Yönetim Kurulu Üyesi ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Umut Durbakayım “Son 10 yılda edindiğimiz tecrübeler, 3’te 2 oranındaki karar yeter sayısının tamamlanabilmesinin çok uzun süreçler aldığını ortaya koydu. Kaybedilen her sürenin, muhtemel bir depreme geç kalınmış bir zaman dilimi olduğunu unutmamak gerek” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...