Kurak kış susuz bıraktı

- Güncelleme:
Kurak kış susuz bıraktı

Gündem Haberleri

Dünya genelinde yaşanılan kuraklık Türkiye’yi de vurdu. Özellikle büyükşehirlerdeki barajlarda doluluk oranı alarm vermeye başladı.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

Kış da sonbahar gibi kurak başladı. Yağışların az olması sebebiyle barajlardaki doluluk oranları kritik seviyeye düştü. 
İstanbul’daki barajların doluluğu, geçtiğimiz yıl aynı döneme oranla yüzde 13,86 azaldı; geçen yıl 27 Aralık’ta yüzde 47,44 olan oran, 33,58’e geriledi.

Kocaeli’nin su ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda da durum farklı değil. Tam doluluk kapasitesi 51 milyon 13 bin metreküp olan Yuvacık Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 15 azaldı.

Sivas’ın içme suyunu karşılayan 4 Eylül Barajı ise alarm veriyor. Kuraklık yüzünden şehirde aylardır planlı olarak su kesintileri uygulanıyor. Kışı en sert şekilde geçiren yerlerden biri olan Sivas’ta vatandaşlar susuzluğun yanı sıra ısınma problemi de yaşanıyor. Su kesintileri yüzünden kombiler düzgün çalışmıyor.

Bursa’nın su ihtiyacının yüzde 85’ini Doğancı ve Nilüfer barajları karşılıyor. Nilüfer’in yıllık su kapasitesi 60 milyon, Doğancı Barajı’nın ise 110 milyon metreküp. Bugün itibarıyla Doğancı Barajı’nın doluluk oranı yüzde 38, Nilüfer Barajı’nın ise yüzde 3 seviyesine kadar düşmüş durumda. Belediye, kesintilerin önüne geçmek için çeşitli tedbirler almaya başladı. 

İzmir’deki Tahtalı Barajı’nda da 135 milyon metreküp su kaldı. Bu yıl baraja sadece 3 milyon metreküp su girdi. 
Muğla’nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum’u besleyen Mumcular Barajı’nda su seviyesi yüzde 20’ye, Geyik’te ise yüzde 53’e indi, eski İzmir kara yolu gün yüzüne çıktı.

"YAĞIŞLAR SADECE BARAJDA TOPLANMAMALI"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, durum değerlendirmesi yaptı. Demirhan, şunları söyledi: Son 4 yıldır ciddi bir kuraklık yaşıyoruz. Tüketimin artması ve kurak geçen bu dönem baraj doluluk oranlarını düşürdü. Yağışlar, beton arazilere ve asfalt yüzeylere geliyor. Yağışlarımızdan faydalanamıyoruz. Yağışlar sadece barajlarda değil, şehrin belli bölgelerindeki su toplama haznelerinde de toplanmalı.

Bu video da ilginizi çekebilir...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...