Numan Kurtulmuş, yeni anayasa için eski TBMM başkanlarıyla görüşecek: Boynumuzun borcudur

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Numan Kurtulmuş, yeni anayasa için eski TBMM başkanlarıyla görüşecek: Boynumuzun borcudur

GÜNDEM Haberleri  / Anadolu Ajansı

Basın mensuplarıyla bir araya gelen TBMM Başkanı Kurtulmuş, 'Yeni bir anayasa yapmak Türkiye'nin boynunun borcudur. Bunun için hiçbir önyargı olmaksızın çalışmaları güçlü şekilde başlatarak sonuç almayı hedefliyoruz.' dedi. Kurtulmuş ayrıca konuyla ilgili eski TBMM başkanlarıyla görüşeceğini söyledi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle TBMM'de bir araya geldi. Kurtulmuş, yeni anayasadan İsveç'in NATO üyeliği meselesine, emekliye maaş düzenlemesinden HDP'nin kapatma davasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

YENİ ANAYASA MESAJI

Yeni anayasa ile ilgili önemli açıklamalar yapan Kurtulmuş, eski TBMM başkanlarıyla görüşeceğini duyurdu. Kurtulmuş, "Yeni bir anayasa yapmak, Türkiye'nin boynunun borcudur. Cumhuriyetimizin ikinci asrına yakışan önemli bir adım olacaktır. Bunun için hiçbir ön yargı olmaksızın bu çalışmaları inşallah güçlü bir şekilde başlatarak sonuç almayı hedefliyoruz." dedi.

Milletin 15 Temmuz hain darbe girişimini önleyerek darbeci geleneğin önünü kestiğine işaret eden Kurtulmuş, bu darbeci geleneğin önünü açan anayasadan kurtulma vakti olduğunun altını çizdi.

Numan Kurtulmuş, yeni anayasa için eski TBMM başkanlarıyla görüşecek: Boynumuzun borcudur

Anayasa, TBMM İçtüzüğü, Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Yasası'nın, ülkenin demokratik topografyası açısından önemine dikkat çeken Numan Kurtulmuş, söz konusu düzenlemelerde sürekli değişiklikler yapıldığını hatırlattı.

Kurtulmuş, "1982 Anayasası da 19 kez değiştirilmiştir ama Anayasanın ruhu ve esas kaidesi hala burada durduğu için bir anayasa değişikliğine ihtiyaç vardır. Bu 4 temel hukuk metninin daha demokratik hale getirilmesi, milleti taşıyabilecek bir güce kavuşturulabilmesi de TBMM'nin önemli sorumluluklarındandır" ifadelerini kullandı.

"BİR FANTEZİ DEĞİL, BİR İHTİYAÇTIR"

Anayasa değişikliği tartışmalarına değinen Kurtulmuş, "Anayasa meselesi bir fantezi değil, bir ihtiyaçtır, bir gerekliliktir. Ayrıca sadece siyasi parti veya partilerin anayasası olmaz. Milletin anayasası olur. Bu süreçlerin çok ciddi ve yoğun bir katılımla, tabii ki yüzde 100 herkesin desteğini almak mümkün olmayabilir, ama en büyük konsensüsle sağlanabilmesi ve millete ait bir anayasa yapılabilmesi bu süreçte önemli hassasiyetlerimizden birisi olmalıdır" sözlerini sarf etti.

"ÖZGÜRLÜKÇÜ OLMASI GEREKİYOR"

Anayasanın özelliklerine ilişkin görüşünü dile getiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Birincisi; anayasa, yeni bir anayasa olmalıdır. Ruhuyla, diliyle ve içeriğiyle yeni olması lazım. Onlarca kere, içinde değişiklikler yapıldı. Ama ruhu hala korunarak duruyor. Yeni bir anlayışla ruhunu, içeriğini ve dilini yeniden ele aldığımız bir anayasa olmalıdır.

İkincisi; sivil bir anayasa olmalıdır. Yani milli iradeyi ve milli egemenlik fikrini esas alan; onun üzerinden nasıl bir Türkiye inşa edeceğini, Türkiye'nin ihtiyacı olan konuların ne olduğunu dile getiren bir anlayışla bunun yapılması gerekir. Sivil anayasadan kasıt sadece askerlerin yaptırdığı ya da yaptığı anayasalar olmaması değil, aynı zamanda toplumun bütün kesimlerinin, sivil toplum kesimlerinin işin içerisine girdiği ve fikirlerini rahat bir şekilde dile getirdiği bir sürecin olmasıdır. Milli iradeyi ve milli egemenlik fikrini merkezine oturtturan sivil bir anayasaya ihtiyacımız var. Üçüncü temel özellik olarak ise bu anayasanın özgürlükçü olması gerekiyor"

EMEKLİ MAAŞI DÜZENLEMESİ

Emekli maaşlarına yapılacak zam konusuna da değinen Kurtulmuş, şunları kaydetti;

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çok titiz bir çalışmayı ortaya koyuyorlar. Cumhurbaşkanımızın 'Emeklileri ihmal etmek, onları yok saymak mümkün değildir' iradesi ortadadır. Dolayısıyla bu konuda hükümet çalışmasını tamamlayıp Meclis'e ne zaman ve ne şekil gönderir, hükümetin kararıdır. Meclis'e geldiği zaman biz bunu hızlandırırız. Kararı verecek olan Meclis'tir.

HDP'YE KAPATMA DAVASI...

Seçim öncesi Yeşil Sol Parti ile birleşen HDP'nin kapatma davası ile ilgili de değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, "Bir el silahta bir el sandıkta olmaz, kabul edilemez. HDP, dağın kontrolünden çıkarak demokrasinin aktörü olmalı. ifadelerini kullandı. 

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ

Kurtulmuş, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Meclis karar verecek." sözünü sarf ettiği hatırlatılarak, "Bundan sonrası için Meclis dış politikada daha mı etkin olacak?" sorusuna karşılık, TBMM'nin zaten dış politikada etkin bir kurum olduğunu, hemen hemen bütün ülkelerle ilgili dostluk grupları bulunduğunu dile getirdi.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...