Seçmen listesi çıkarmak seçim yapmaktan zor

- Güncelleme:
Seçmen listesi çıkarmak seçim yapmaktan zor

Gündem Haberleri

1,5 milyondan fazla depremzede seçmen başka illerde bulunuyor. AK Parti kurmayları, bu seçimin en zor kısmının seçmen kütükleri ve seçmen listelerinin oluşturulması olduğunu söyledi ve bir an önce adres güncelleme yapılmasını istedi.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Siyasi partiler, başka illere giden depremzede seçmenler için seferber oldu. Adres güncellemesi yapmaları için İçişleri Bakanlığı sık sık duyuru yaparken, siyasi partiler de hem deprem bölgesinde hem de diğer illerdeki teşkilatları aracılığı ile depremzedelerin seçmen kayıtlarının güncellenmesi için yoğun çaba harcıyor.

Deprem bölgesinden başka illere giden 3 milyon civarındaki depremzedenin 1,5 milyondan fazlasının seçmen olduğu tahmin ediliyor. Bu kişileri sandığa götürmek için hem YSK hem de İçişleri Bakanlığı bir dizi kolaylaştırıcı tedbir aldı. Adreslerini güncellemek isteyenler 17 Mart gece yarısına kadar bu işlemlerini e-Devlet ve nüfus müdürlükleri aracılığı ile yaptırabilecek. 20 Mart’tan itibaren ise ilçe seçim kurullarına yapılacak başvurular ile yeni seçmen kayıtları oluşturulabilecek. Başvurular 2 Nisan’a kadar devam edecek. Depremzede seçmenler bu tarihler arasında ilçe seçim kurullarına başvurarak, oy kullanacakları seçim çevresini güncelleyebilecek. Bu nedenle depremzede seçmenlerin bir an önce 14 Mayıs olan seçim gününde nerede olacaklarına karar vermeleri gerekiyor. Depremzede seçmenlere kolaylık olması açısından, seçmen listelerinin daha uzun süre askıda kalması da sağlanacak. Ayrıca seçmen kayıtlarının güncellenmesi için yeni adreslere ilişkin geçmişte kira sözleşmesi, su, elektrik faturası gibi belgeler talepler ediliyordu. Güncelleme için bu ve benzeri belgeler istenmeyecek ve beyan yeterli olacak. 

PARTİLER DEVREDE

Öte yandan seçmen kaydını güncellemeyen depremzedeler için ise siyasi partilerin vatandaşları deprem bölgesine taşıma organizasyonu yapabilecekleri belirtiliyor. AK Parti kurmayları, seçime katılımın artırılmasının seçmen listelerinin sağlıklı bir şekilde oluşturulmasına bağlı olduğunu hatırlatarak “Bu seçimin en zor kısmı seçmen kütükleri ve seçmen listelerinin oluşturulmasıdır. En kolay yönü ise sandıkların kurulmasıdır. Seçmen nerede yoğunsa, deprem bölgesinde il-ilçe seçim kurulları oraya sandığı kurar. Çadırlara, konteynerlerde sağlam okullarda sandık kurulacaktır” dedi.

ÜNİVERSİTE MUAMMASI

Bu arada, deprem nedeniyle uzaktan eğitime geçen üniversitelerin ne zaman yüz yüze eğitime başlayacakları konusundaki belirsizlik sürüyor. 14 Mayıs’ta okullarının bulunduğu ilde olup olmayacaklarını bilmeyen üniversite öğrencileri oylarını nerede kullanacaklarına yönelik tereddüt yaşıyor. Üniversitelerin 14 Mayıs’a kadar yüz yüze eğitime geçmesi durumunda, öğrencilerin okullarının bulunduğu illerde oy kullanabilmesi için 2 Nisan’a kadar ilçe seçim kurullarına başvurarak seçmen kayıtlarını güncellemesi gerekiyor. Ancak bu konuda bir netlik olmadığı için şu anda ailelerinin yanında bulunan öğrenciler seçmen kayıtlarını güncelleyip güncellememe konusunda belirsizlik yaşıyor. Okullar açılıp da 14 Mayıs’ta yurtlara veya okullarının bulunduğu illere gidecek olan üniversite öğrencileri seçmen kayıtlarını 2 Nisan’a kadar güncellemedikleri için oy veremeyecek. AK Parti kaynakları ise, üniversitelerde bu dönemin tamamında uzaktan eğitimin sürmesinin yüksek ihtimal olduğunu, bu nedenle seçmen kaydı güncellenmesine gerek olmayacağını, öğrencilerin mevcut adreslerinin bulunduğu yerde oy kullanacağını dile getiriyor.

Öte yandan, YSK her türlü risk göz önüne alarak seçim gününe yönelik tatbikatlar ve test işlemleri yürütülüyor. Elektrik kesintisi, sistem arızası gibi riskler karşısında alınabilecek tedbirler uygulamalı olarak belirleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...