Seyyar satıcılar kaldırımları satışa çıkardı: Duyunca şok oldum, dalga geçildiğini sandım

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Seyyar satıcılar kaldırımları satışa çıkardı: Duyunca şok oldum, dalga geçildiğini sandım

GÜNDEM Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Antalya'da semt pazarları çevresindeki kaldırımların seyyar satıcılar arasında satışa çıkması tepkilere neden oldu. Belediyeye ait kaldırımları 2 bin ile 17 bin lira arasında fiyat çekerek birbirine devreden pazarcı esnafına Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı Metin Bucak, tepki gösterdi. Olayı duyunca şok olduğunu söyleyen Bucak, "Bir seyyar satıcı bana gelip, 'Başkanım biz burayı 17 bin 500 liraya satın aldık' deyince dalga geçildiğini sandım. Kaldırımı birbirlerine devir ediyorlar. 2 bin, 3 bin, 5 bine devredenler var, kendi yerleri gibi orayı benimsemişler" dedi.

Antalya'da merkez dahil olmak üzere Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Aksu ve Döşemealtı ilçelerindeki 130'a yakın semt pazarlarında esnafın yer kavgası krize neden oldu.

Belediyeye kayıtlı vergi mükellefi esnaflar, kaldırımlara ve yola kurulan seyyar tezgahların satışlarını düşürdüğünü seyyar satıcıların, bulundukları kaldırımı sahiplendiklerini idda ederek durumdan şikayetçi oldu.

VERGİSİNİ ÖDEYEN ESNAF SATIŞ YAPAMIYOR

Seyyarların ise tezgah açtıkları yerleri 2 bin liradan başlayarak 17 bin 500 liraya kadar birbirlerine devrettikleri öğrenildi.

Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı Metin Bucak, seyyar satıcıların, kaldırımları işgal ederek vatandaşların geçişibi engellediğini söylerken, "Esnafımız halden ürün alırken vergisini ödüyor. İşgaliye bedelini yatırıyor, vergisini verdiği halde dışarıdaki seyyar kayıtsız. Kayıt dışı mal satıyor. Esnafım 10 liraya mal satarken, dışarıdaki kendi üretimi gibi yarı yarıya satıyor“ dedi.

Seyyar satıcılar kaldırımları satışa çıkardı: Duyunca şok oldum, dalga geçildiğini sandım

Durum böyle olunca müşterilerin de pazara girmeden seyyar tezgahlardan ihtiyacını giderip gittiğini ifade eden Bucak, “Bu da bizim esnafımızı mağdur ediyor. Pazarların tamamında bu durum var. Mesai saati yok ama zabıta baskı yaparsa bazen 17.00'a kadar açamıyorlar. Zaten pazarda 17.00'dan sonra iş yapıyor. Bütün esnafımıza pazarın içindeki yerler tahsislidir. Bu devirler belediye aracılığıyla yapılır." dedi.

DEVRE MÜLK GİBİ KALDIRIM SATIŞI

Pazarın dışarıda yaşananların çok farklı olduğunu, fiyatları duyunca şok olduklarını söyleyen Bucak, "Dışarıda kaldırımı 17 bin 500 liraya satarlarsa kim buna inanır. Bizde ilk etapta inanamadık ama kendi aralarında sabitlemişler. Bu yer benim diye. Resmen seyyar satıcılar da yerleri kendilerine tahsislemişler. Bizle bir alakalı durum değil. Zabıta elinden geleni yapıyor ama çözüm bulunamıyor” ifadelerini kullandı.

Seyyar satıcılar kaldırımları satışa çıkardı: Duyunca şok oldum, dalga geçildiğini sandım

"DALGA GEÇİYORLAR SANDIM"

Dışarıdan gelen bir arkadaşın kendisine geldiğini ve "Başkanım biz burayı 17 bin 500 liraya satın aldık” deyince dalga geçildiğini sandığını anlatan Bucak, “Kaldırımı birbirlerine devrediyorlar. 2 bin, 3 bin, 5 bine devredenler var, orayı benimsemişler kendi yerleri gibi. Esnafımız iş yapamaz duruma geldi. Dışarıda seyyara denetim yok. Bu konunun çözülmesi için destek istiyoruz, kayıt altına alınsın. Kayıt yaptırsınlar, biz kendilerine yer gösterelim. Dışarıyı işgal etmesinler. Pazarın içinde yada o bölgede yangın, sağlık sorunu olsa ekipler geçemeyecek" diye konuştu. 

Pazar esnafı Suat Ercan ise işlerinin kötü olduğunu ifade ederek, “Seyyarlara çalışıyoruz. Gelip pazarda bizden daha fazla iş yapıyor. Vergisi algısı yok. Benden daha fazla satış yapıyor. Bun bir önlem bulunsun” dedi.

"YARI YARIYA İŞLER DÜŞÜYOR"

30 yıldan beri sebze meyve sattığını dile getiren Muzayeddin Kaya, “Bu seyyarlardan bıktık artık. Biz içeride vergimizi veriyoruz, adam dışarıya geliyor kaydı küreği yok biz mağdur oluyoruz. Satışlarımızı yüzde 60 yakın etkiliyor. Bizden yarısına satış yapıyor. Buna bir önlem alınsın. Herkes kayıt altına alınsın. Eşit satış olsun. Herkesin ekmeğini arasın” diye konuştu.

Seyyar satıcılar kaldırımları satışa çıkardı: Duyunca şok oldum, dalga geçildiğini sandım

Esnaf İsa Çelik, pazarda uzun zamandır çorap sattığını belirterek, “Pazar bakımsız kirli. Her yer seyyar satıcı. Pazarın dışında da bir pazar var. Kepe sınırları içinde çok seyyar var. Seyyar satıcıların önüne geçilsin” dedi.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...