Son dakika: Bakan Akar’dan Moskova’daki 4’lü zirve dönüşü kritik mesaj: Suriye'de DEAŞ ve PKK'yı bitirmekte kararlıyız

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

Son dakika haberi: Milli Savunma Bakanı Akar’dan Rusya'nın başkenti Moskova’daki 4’lü zirve dönüşü konuştu. Suriye'deki terör tehdidini bitirmeye yönelik kararlılık mesajı veren Bakan Akar, yeni bir mülteci akını riskiyle ilgili de dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Türkiye ve Suriye arasında bakanlar düzeyinde dört ay önce başlayan temaslar kapsamında taraflar dün ikinci kez dün Moskova’da buluştu. Bu kez görüşmelere Suriye, Rusya ve Türkiye’nin yanı sıra İran da katıldı. 2. tur görüşmelerde, Suriyeli mültecilerin geri dönüşü ve terörle mücadele başlıkları öne çıktı.

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Moskova dönüşü zirveye ilişkin kısa bir açıklama yaptı.

Bakan Akar, "4’lü bir toplantı yaptık. Milli İstihbarat Başkanımız Hakan Fidan ile katıldığımız bu toplantıda Rusya, Suriye ve İran savunma bakanları ve istihbarat başkanları vardı. Bu toplantıda görüş alışverişinde bulunduk.  Onların görüşlerini değerlendirmelerini dinledik. Kendi görüş ve düşüncelerimizi de aktarma imkanı bulduk." dedi.

SURİYE'DEKİ TERÖR UNSURLARIYLA MÜCADELEDE KARARLILIK MESAJI

"Bizim burada, baştan itibaren söylediğimiz gibi, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olduğumuzu, bizim Suriye’de bulunmamızın başlıca sebebinin, DEAŞ, PKK ve diğer terör unsurlarıyla mücadele etmek olduğunu, teröristleri etkisiz hale getirmek için aralıksız olarak çalışmalarımızı sürdürdüğümüzü ve sürdüreceğimizi söyledik." diyen Akar, "Bunun da sadece bizim değil, Suriye’nin toprak bütünlüğün için önemli olduğunu aktardık." şeklinde konuştu.

YENİ BİR MÜLTECİ AKINI RİSKİ

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre; Bakan Akar, bir diğer amaçlarının da Suriye’den Türkiye’ye yönelik olası yeni bir mülteci akınını önlemek olduğunu söyledi. Akar, konuya ilişkin şunları söyledi;

“Yaptığımız çalışmalarla Suriye’de olabildiğince olumlu, istikrarlı ortamı sağlamak, şartları oluşturmak suretiyle ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü, güvenli ve saygın bir şekilde evlerine, topraklarına dönmelerini sağlamayı amaçladığımızı da kendileriyle paylaştık. Suriye sorununun BMGK 2254 sayılı kararı çerçevesinde tüm unsurları kapsayıcı şekilde ve bütüncül bir yaklaşımla çözülmesi gerektiğini muhataplarımıza ifade ettik” ifadelerini kullandı.

GÖRÜŞMELERİN SÜRDÜRÜLMESİ İÇİN MUTABIK KALINDI

Dörtlü toplantı kapsamında çeşitli ikili görüşmeler de yapma fırsatı bulduklarını aktaran Akar, “Bu toplantı ve görüşmeler faydalı ve olumlu oldu. Önemli katkılar sağlandı. Bölgeye barış, istikrar ve huzurun getirilmesi konusunda bu çalışmalara ihtiyaç olduğu konusunda taraflarla mutabık kaldık. Önümüzdeki günlerde bunun devamını ifade ettik” dedi.

"ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ"

Bakan Akar, sözlerini şöyle tamamladı;

“İster Türkiye’de, ister Suriye’de beraber olduğumuz Suriyeli kardeşlerimiz var. Hiçbir şekilde onların aleyhine bir durum söz konusu değil. Onları zora sokacak bir karar almamız da mevzu bahis olamaz. Herkesin bunu bilmesi ve buna göre davranması lazım. Bizim başlangıçtan itibaren bu konuda son derece açık ve net bir politikamız var. Biz bir an önce terör belasından kurtulmak, ülkemizin, sınırlarımızın, vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak ve bölgeye barış, istikrar ve huzurun gelmesi için gayret gösteriyoruz. Bu konuda mesafe almak için elimizden gelen çabayı gösterecek, çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bizim bu yapılan toplantının bundan sonraki faaliyetlere, bölgede barış ve istikrarın gelmesine ciddi katkılar sağlayacağını değerlendiriyoruz. Olumlu bir atmosferde toplantıyı tamamladık ve Moskova’dan ayrılıyoruz.”

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...