Son dakika haberi: 12. Kalkınma Planı TBMM Başkanlığı'na sunuldu

Düzenleyen: / Kaynak: TRT Haber
- Güncelleme:
Son dakika haberi: 12. Kalkınma Planı TBMM Başkanlığı'na sunuldu

GÜNDEM Haberleri  / TRT Haber

Son dakika haberi: 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Plana göre; 2028 yılında gayrisafi yurt içi hasılanın 2 trilyon 820 milyar liraya, kişi başına gelirin ise 17 bin 554 dolara yükseltilmesi hedefleniyor.

Son dakika haberi: 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. 12. Kalkınma Planı'na göre, enflasyonun 2028'de yüzde 4,7'ye düşürülmesi hedeflenirken, GSYH'nin 2 trilyon 820 milyar liraya, kişi başına gelirin ise 17 bin 554 dolara yükseltilmesi hedefleniyor.

Planda işsizliğin 2028'de yüzde 7,5'e düşürülmesi, 2024-2028 döneminde büyümenin ortalama yüzde 5 olması hedefleniyor.

TÜRKİYE'NİN 2053 VİZYONU YER ALIYOR

2024-2028 yıllarını kapsayan Kalkınma Planı'nda en önemli başlık refahın artırılması olurken, Kalkınma Planı ile Türkiye'nin 2053 vizyonu çizilecek.

Plana göre gelirin daha adil paylaşılmasına yönelik adımlar atılacak, asgari ücretliler başta olmak üzere çalışanların gelir dağılımındaki payı artırılacak. Özel sektör ile kamu arasında gelir dengesi sağlanacak. Bunun için ekonomik ve sosyal kalkınma adımlarına devam edilecek.

HEDEF ENERJİDE MERKEZ ÜSSÜ OLMAK

Kalkınma planı ile Türkiye'nin enerjide merkez ülke olması için adımlar atılacak. Sanayi ve enerji tesislerine entegre edilmiş demir ve kara yolu ağları güçlendirilecek. Uluslararası deniz ve kara taşımacılığı için gümrük kapıları ve limanlarına yenileri eklenecek.

Asya'yı Avrupa'ya bağlayacak yeni çekim merkezlerinin önünün açılması sağlanacak. Bu konuda Zengezur Koridoru ve Ovaköy Sınır Kapısı gibi örneklerin sayısı artırılacak.

"YEŞİL DÖNÜŞÜM" DE KALKINMA PLANINDA

Yeşil dönüşüm ve ekosistem önemli başlıklardan biri. 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi, karbonsuzlaşma faaliyetleri, enerji ve kaynak verimliliğini artıracak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi teşvik edecek adımlar kalkınma planında yer alacak.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: TRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...