'Kalkınma Yolu' projesi için dev adım! BAE-Türkiye görüşmeleri başladı

Düzenleyen: / Kaynak: Bloomberg HT
- Güncelleme:
'Kalkınma Yolu' projesi için dev adım! BAE-Türkiye görüşmeleri başladı

Ekonomi Haberleri  / Bloomberg HT

Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerine inşa edilmesi planlanan demir yolu projesi için Türkiye'nin, Birleşik Arap Emirlikleri fonu ADQ ile görüşmelere başladığı iddia edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın G-20 zirvesi dönüşü gündeme getirdiği ve BAE ile ortak çalışma başlatılacağını duyurduğu Basra-Bağdat-Türkiye-Avrupa demir yolu projesi için çalışmalara başlandı.

Temelleri 2005 yılında atılan ve Basra Körfezi’nden başlayarak Divaniye, Necef, Kerbela, Bağdat ve Musul gibi Irak’ın önemli kentlerini aşarak Türkiye’ye, dolayısıyla Avrupa’ya ulaşacak Kalkınma Yolu Projesi için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda yoğun bir trafik yürütüldü. Bu çerçevede teknik komiteler, projenin detaylarını masaya yatırdı.

GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Bloomberg HT'nin haberine göre Abu Dabi merkezli ve 160 milyar dolarlık varlığı yöneten fon ADQ, Yavuz Sultan Selim Köprüsü projesinde olan demiryolu hattının hayata geçirilmesi için Türkiye ile görüştü.

Bir BAE yetkilisi de Bloomberg’e yaptığı yazılı açıklamada “BAE, Türkiye ile dış ticaret hacmini 2030’a kadar 40 milyar dolara çıkarmak için işbirliğini artırmayı hedefliyor. Bu hedef enerji, lojistik, turizm, tarım ve daha fazla sektörlerde yeni yatırım kanalları kurarak başarılacak” dedi.

"60 GÜN İÇİNDE BİTİRELİM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz ay Hindistan dönüşü beraberindeki medya mensuplarına yaptığı açıklamada, “Bu konuda özellikle Muhammed Bin Zayed çok daha kararlı bir telkinde bulundu, ‘Bu işi uzatmayalım, 60 günde görüşmeleri arkadaşlarımız bitirsinler ve hemen temelleri atalım, yola koyulalım’ dedi. Yani bu işin heyecanını bu denli duyuyorlar ve biz de gerek Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan’a, gerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu’na gerekli talimatları verdik” demişti.

KALKINMA YOLU PROJESİ NEDİR?

Kalkınma Yolu Projesi, 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak. Yeni İpek Yolu olarak tanımlanan proje, Avrupa'dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyecek ve ortak fayda üretecek.

'Kalkınma Yolu' projesi için dev adım! BAE-Türkiye görüşmeleri başladı

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Bloomberg HT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...