Tahıl koridoru için çözüm umudu

Düzenleyen: / Kaynak: EMRAH ÖZCAN
- Güncelleme:
Tahıl koridoru için çözüm umudu

Gündem Haberleri  / EMRAH ÖZCAN

Daha önce tahıl anlaşmasının sağlanmasında kritik bir rol oynayan Erdoğan’ın Putin ile bir araya gelecek olması, anlaşmanın yeniden hayata geçirilebileceği umutlarını arttırdı.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ağustos ayında Türkiye’ye geleceği söylenen, ancak ülkesindeki karışıklıklar nedeniyle ziyaretini iptal eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmek için Eylül ayında Rusya’ya gidecek. Hindistan’da 9-10 Eylül’de yapılacak G20 zirvesinden önce, Rusya’ya seyahat etmesi beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Putin ile Karadeniz Tahıl Koridoru’nun geleceğini masaya yatırması bekleniyor.

Rusya’nın tahıl anlaşmasını uzatmayacağını açıklamasının ardından ortaya çıkan kriz sonrası gözler bir defa daha Türkiye’ye çevrilmiş durumda. Karadeniz tahıl anlaşmasının yeniden canlandırılması için Türkiye’nin oynayacağı role dikkat çeken dünya basını bu gelişmeyi manşetine taşırken, Ankara ve Moskova’dan peş peşe gelen açıklamalar sonrası gözler yeniden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çevrildi.

YENİ ÜÇLÜ FORMÜL

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik önceki gün gerçekleştirilen MKYK toplantısı sonrası Erdoğan’ın Rusya ziyaretiyle ilgili olarak “Cumhurbaşkanı’mızın Soçi ziyareti olacak. Soçi ziyaretinde tahıl anlaşmasında yeni aşama olabilir” demişti. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov da Putin ile Erdoğan arasındaki görüşmenin yakında gerçekleşeceğini ve bu konuda bilgilendirme yapılacağını bildirdi. Tahıl anlaşmasının tekrar başlatılması için Rusya, Türkiye ve Katar’ın yer aldığı bir formülün de gündemde olduğunu anlatan Peskov ‘’Katar’ın da katılımıyla çeşitli etkileşim seçenekleri var ancak şu anda bu konuyla ilgili somut anlaşmalar yok’’ açıklamasında bulundu.

PUTİN’İ İKNA EDEBİLİR

Rusya’nın yeni bir anlaşmaya sıcak bakmadığı ve bazı şartlar öne sürdüğü bilinirken, daha önce tahıl koridorunun hayata geçmesinde kritik bir rol oynayan Erdoğan’ın, görüşmede Putin’i anlaşmaya yeniden dönme konusunda ikna edebileceği belirtiliyor.

Erdoğan’ın görüşmede Rusya-Ukrayna Savaşı sürecinde gerilimi tırmandıracak adımların atılmaması ve barış için ara buluculuk teklifinde bulunması bekleniyor. Masaya Suriye ve Libya’daki son gelişmelerin de gündeme geleceği belirtiliyor. İki liderin ayrıca, ekonomik ve ticari alanlarda da istişarelerde bulunması öngörülüyor.

“YENİ GELİŞMELER OLABİLİR”

Kritik görüşme dış basında da geniş yer buldu. Fransa merkezli uluslararası haber ajansı AFP, Erdoğan’ın hem Rusya hem de Ukrayna ile iyi ilişkileri olduğuna vurgu yaptı. Ajans “Erdoğan, Moskova ve Kiev’le olan iyi ilişkilerini, iki tarafı resmî barış görüşmelerine getirmek için kullandı. Putin ile en son geçen ekim ayında Kazakistan’ın başkenti Astana’da şahsen görüşmüştü” ifadelerini kullandı.
Al Jazeera ise görüşme ile alakalı, Karadeniz tahıl ihracatı anlaşmasıyla ilgili yeni gelişmelerin olabileceğine dikkat çekti.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: EMRAH ÖZCAN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...