Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Terör örgütü DEAŞ'ın Rakka'dan İstanbul'a uzanan para trafiği: Dikkat çeken 'sadaka' ve 'yetim' detayı
Gündem

Terör örgütü DEAŞ'ın Rakka'dan İstanbul'a uzanan para trafiği: Dikkat çeken 'sadaka' ve 'yetim' detayı

Son Güncelleme: 27 Haziran, 2024 - 14:51
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Terör örgütü DEAŞ'ın Rakka'dan İstanbul'a uzanan para trafiği: Dikkat çeken 'sadaka' ve 'yetim' detayı
Fotoğraf Başlığı Terör örgütü DEAS'in Rakka'dan Istanbul'a uzanan para trafigi: Dikkat çeken 'sadaka' ve 'yetim' detayi

Terör örgütü DEAŞ'ın Rakka'dan İstanbul'a uzanan para trafiği deşifre oldu. Örgütün MASAK'ın radarına girmemek için 'hawala' sistemini kullandığı ve transfer açıklamalarında 'zekat', 'yetim' ve 'sadaka' gibi kelimeleri kullandığı belirtildi. Öte yandan örgüt yöneticilerinin "hawala"nın olumsuz yanları ve risklerini anlattığı konuşmaları da iddianamede yer aldı.

Kaydet
a- | +A

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, terör örgütlerinin finansal ağına yönelik iddianame hazırlandı.

İddianamede, Terörle Mücadele Daire Başkanlığının terörizmin finansmanı ve kara para aklama faaliyetlerinin deşifresine yönelik yaptığı çalışmalar kapsamında, çatışma bölgeleri ve Türkiye arasında yasa dışı para transferi gerçekleştirildiği, bu faaliyetlerin de "Afak", "Hwj", "Al Avail", "İkra", "Click" ve "Al Barakat" isimli şirketler üzerinden yapıldığı kaydedildi.

Söz konusu şirketlerin, "Alamiyah", "Sanabil" ve "Taiba" isimli WhatsApp grupları üzerinden iletişim sağladığı ifade edilen iddianamede, DEAŞ terör örgütü üyesi sanıkların yasa dışı para transferlerinde Mali Suçları Araştırma Kurulunun (MASAK) takibine takılmamak amacıyla "hawala" sistemini kullandığı, transfer açıklamalarında ise "zekat", "yetim" ve "sadaka" gibi kelimeler yazdıkları aktarıldı.

İddianamede, terör örgütü DEAŞ adına para transferi gerçekleştiren sanıklar ve şirketlere ilişkin bilgilere de yer verildi.

TURİZM VE KUYUMCULUK SEKTÖRÜ ÜZERİNDEN TRANSFER

Sanıklardan Imad Machnouk'un sahibi olduğu Piko Turizm Şirketi'nin banka hesaplarına Türkiye'de terör örgütü DEAŞ üyesi olduğu belirlenen ve mal varlığı dondurulan şüphelilerden para transferi gerçekleştirildiği ve bu yöntemle Machnouk'un örgütü finanse ettiğinin belirlendiği anlatılan iddianamede, bu iddialara ilişkin MASAK raporundaki tespitler de yer aldı.

Rapora göre, sanık Machnouk'un şirketinin banka hesaplarının 2017'den bu yana en az 1 milyar liralık işlem hacmine sahip olduğu fakat buna rağmen şirketin alım-satım kaydının bulunmadığı, sanığın kişisel hesaplarının ise en az 212 milyon liralık işlem hacmine sahip olduğu kaydedildi.

Diğer sanıkların da herhangi bir mal alış-satış kaydıyla veya ticari faaliyetleriyle bağdaştırılamayan, mali profilleriyle uyumlu olmayan veya hayatın olağan akışına uygun mahiyette görünmeyen finansal işlemler gerçekleştirdikleri ifade edilen MASAK raporunda, sanıkların, aralarında yabancı uyrukluların da olduğu üçüncü kişilerden para girişleri ve farklı lehdarlara transfer işlemi gibi yasa dışı fon transferine aracılık ettiklerinin belirlendiği aktarıldı.

Raporda ayrıca sanıkların hesaplarının 21 milyon liralık işlem hacmine sahip olduğu bilgisi de yer aldı.

İddianamede, sanık Machnouk'un "Piko Gold Kuyumculuk Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi"nin de sahibi olduğu, bu şirketi farklı zamanlarda başka kişilere devrettiği, 2022'de şirketin tüm hisselerini yeniden devraldığı belirtildi.

Yaklaşık 13 milyon liralık işlem hacmine sahip şirketin incelenmesinde kuyumculuk işlerine ilişkin ifadelerin bulunmadığı, şirketin "BA-BS" form kayıtları araştırmasında da herhangi bir kayda rastlanmadığı kaydedildi.

RAKKA'DAN İSTANBUL'A UZANAN PARA TRAFİĞİ

İddianamede, terör örgütü DEAŞ adına finansal transfer gerçekleştiren kişiler ve şirketlere ilişkin bilgiler arasında, Şubat 2023'te Suriye Rakka'dan İstanbul'da belirlenen alıcılarla örgüt adına para gönderildiği, Fawaz "Abd-al-Hamid Hadib" kod adlı Abu Alaa'nın, Ocak ve Şubat 2023'te örgüt adına 600 bin doları yaklaşık 20 kez havaleyle Türkiye'ye yolladığı bildirildi.

Abu Alaa’nın Türkiye'de faaliyette bulunan Pico Exchange isimli şirketten fon elde ettiği de aktarılan iddianamede, Alaa’nın Suriye'nin Rakka ile El-Badiye bölgesine belirsiz sıklıkla seyahat ettiğinin tespit edildiği anlatıldı.

İddianamede, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Kilis'te düzenlenen operasyonda ele geçirilen terör örgütü DEAŞ'a ait flaş bellekte, "Şam Vilayeti" ibaresiyle örgütün Suriye'de 2019-2021 yılları arasındaki faaliyetlerinin anlatıldığı ve "risale" adını verdikleri çok sayıda doküman bulunduğu vurgulanarak, bu risalelerden bazılarına yer verildi.

YÖNETİCİLERİN KONUŞMALARI DEŞİFRE OLDU

Arapçadan Türkçeye tercüme edilen "risale" isimli dokümanlardan "İslam Devleti Şam Vilayeti-Emniyet" ibareli dokümanın 16 Mart 2021 tarihli, sözde Halep Emiri Ömer tarafından mühürlendiği aktarılan iddianamede, sözde Şam Vali Yardımcısı'na "hawala"nın olumsuz yanları ve risklerinin anlatıldığı ifade edildi.

İddianamede, bu anlatım şu şekilde yer aldı:

Değerli kardeşim, bugün tağutların yürüttüğü çetin operasyonlara kim göz atarsa bilecek ki aralarında birçok muadili olan havale şirketleri ve transfer programları da dahil olmak üzere her şeyi kontrol altına almışlardır. Gönderilen yerin ismi ve bilgileri belli olur. Kardeş de kendi ismini ya da sahte isim kullanmak zorunda kalır. Bu durum da kardeşin ifşa olmasına yol açmaktadır.

"ÖLDÜRÜLEN ŞİRKET SAHİPLERİYLE İLETİŞİM KURUYORUZ"

Aynı zamanda havale mekanının civarda bilinen bir yer olması takip edilerek yakalanmasına sebep olabilmekte ve ofiste bulunan kameralar onları kaydedip yüzlerinin de ifşa olmasını sağlamaktadır. Birçok kardeşin tutuklanmasının sebebi de budur. Bizler de çok iyi biliyoruz ki havale şirketlerinin birçoğu kamera kayıtlarını, resimleri, isimleri ve havale hareketlerinin raporlarını tağutlara gönderiyorlar. Bölge sınırlandırıldı. Bölgede kimin ticaretle ilgilendiği biliniyor. Büyük miktarlar üzerinde havale yapmamız mümkün değil. Alternatif bir çözüm, şirketler arası kredi (depozito) yöntemini kullanmaktır. Bu yöntem için bazı şirketlerle ilişkilerin kurulması gerekiyor. Hali hazırda ilişkilerimizin olduğu şirketler de var. Bizler, ailesi İslam Devleti'nde faaliyet yürütürken öldürülen şirket sahipleriyle ilişkiler kuruyoruz."

Sanıklardan Abdullah Alsheıkh Abdullah'ın hesabına Türkiye'de mal varlığı dondurulan DEAŞ üyesi kişilerden "hawala" sistemi üzerinden çok sayıda para girişi yapıldığı bildirilen iddianamede, bu sanığın emniyette ve savcılıkta susma hakkını kullandığı kaydedildi.

30 YILA KADAR HAPİS TALEBİ

İddianamede, sanıklardan bir kısmının cep telefonu incelemesinde de "hawala" sistemi üzerinden para transferlerine ilişkin dekontların bulunduğu kaydedilerek, elde edilen delillere rağmen sanıkların emniyet ve savcılık ifadelerinde bu transferleri yapmadıklarını öne sürdükleri aktarıldı.

Sanıklar Imad Machnouk ve Ahmadramı Abdulkafı'nın "silahlı terör örgütüne üye olma", "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet", ve "ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma" suçlarından 22'şer yıl 6'şar aydan 42'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilen iddianamede, diğer 17 sanığın da "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet" suçlarından ayrı ayrı 15'er yıldan 30'ar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Hazırlanan iddianame, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Editör : ÇAĞLA ÇAĞLAR
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 27 Haziran, 2024 - 14:51
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Seren Ay Çetin'in nişanlısından Survivor ekibine tehdit! Seren Ay Çetin'in nişanlısı Sadai Farzaliyev kimdir?
    Sadai Farzaliyev kimdir?
    Kaydet
  • 2
    Bahar sıcakları için tarih netleşti! Termometreler 20 dereceyi görecek
    Bahar sıcakları için tarih netleşti! Termometreler...
    Kaydet
  • 3
    UEFA'dan İtalya'ya EURO 2032 resti: Türkiye tek ev sahibi ülke olabilir
    UEFA'dan EURO 2032 resti: Türkiye tek ev sahibi ol...
    Kaydet
  • 4
    Altın ve emlakta kırılma anı! İslam Memiş'ten peş  peşe kritik uyarılar
    Altın ve emlakta kırılma anı! İslam Memiş'ten peş ...
    Kaydet
  • 5
    Altın ve gümüşte rüzgar tersine döndü! İslam Memiş'ten yatırımcılara uyarı: Bu 2 haftaya dikkat!
    İslam Memiş'ten kritik uyarı: Altın ve gümüşte rüz...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil
    Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Çıkmaz sokak!
    Kaydet
  • Cem Küçük
    Cem Küçük CHP’li belediyeler çalmasaydı da millete hizmet etseydi
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Kadıköy’e cami tartışması
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan AB, Macaristan’ı dışlayacak mı?
    Kaydet
  • Anlat Derdini Feridun Ağabey'e
    Anlat Derdini Feridun Ağabey'e Altı liraya bir litre benzin aldığınızı düşünsenize
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Borcunu peşin ödeyen kazanacak: Konutta yüzde 74 indirim! Depremzedeye müjde
    Borcunu peşin ödeyen kazanacak: Konutta yüzde 74 indirim! Depremzedeye müjde
    Kaydet
  • Altın ve emlakta kırılma anı! İslam Memiş'ten peş  peşe kritik uyarılar
    Altın ve emlakta kırılma anı! İslam Memiş'ten peş peşe kritik uyarılar
    Kaydet
  • Bahar sıcakları için tarih netleşti! Termometreler 20 dereceyi görecek
    Bahar sıcakları için tarih netleşti! Termometreler 20 dereceyi görecek
    Kaydet
  • Uşak'taki
    Uşak'taki "sevgiliye kadro" skandalı milat olsun! İsa Karakaş hukuki süreci açıkladı
    Kaydet
  • Feci asansör kazası! Saniyeler içinde zemin kata çakıldı
    Feci asansör kazası! Saniyeler içinde zemin kata çakıldı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
4 yaşındaki Asiye'yi parçalamışlardı! Pitbull dehşetinde hapis cezası yağdı
4 yaşındaki Asiye'yi parçalamışlardı! Pitbull dehşetinde hapis cezası yağdı
Kaydet
ÇAYKUR'da işçiler için kadro müjdesi: İşte başvuru şartları
ÇAYKUR'da işçiler için kadro müjdesi
Kaydet
Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda Türkiye rekoru
Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda Türkiye rekoru
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası