Rus ve Fransız ekip: Depremin büyüklüğünü ve devletin gücünü gördük

- Güncelleme:
Rus ve Fransız ekip: Depremin büyüklüğünü ve devletin gücünü gördük

GÜNDEM Haberleri

Adıyaman’daki kurtarma çalışmalarına katılan yabancı ekipler “İlk defa bu kadar büyük bir deprem gördük. Havaalanında inince askerler polisler burada, uçaklar helikopterler havada. Sanki savaş var sandık. Hiç böyle bir şey beklemiyorduk” dedi

FERHAT EKİNCİ VE MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - AFAD ve Kızılay gibi Türk ekiplerinin yanı sıra Adıyaman’da Rusya, Çin, Fransa, Bangladeş, Pakistan, Meksika, Fransa, Makedonya, İran’ın da aralarında bulunduğu 40 ülkeden 88 arama-kurtarma ekibi, tek bir kişiyi daha canlı kurtarabilmek için sahada canhıraş bir şekilde çalışıyor. Gazetemize değerlendirmelerde bulunan ekipler böyle büyük bir afetle daha önce karşılaşmadıklarını vurguluyor. 

Rus ve Fransız ekip: Depremin büyüklüğünü ve devletin gücünü gördük

TAYVAN: BURADAKİ DURUM BEKLEDİĞİMİZDEN DAHA KÖTÜ 

Depremin üçüncü günü bölgeye gelen Tayvan Acil Arama-Kurtarma Koordinasyon Birimi Başkanı Hşu Yu Wen Inspector, bu kadar geniş bir coğrafyaya yayılan afet görmediklerini söyledi. 5 tane K-9 köpeği ile birlikte toplam 130 kişilik ekiple geldiklerini belirten Wen Inspector “Biz de Tayvan’da felaketler, afetler yaşadık. Buraya gelince durumun bizim düşündüğümüzden daha kötü olduğunu gördük. Biz 1999’da buna benzeyen çok yıkıcı bir deprem felaketi geçirdik, ardından bina yönetmeliklerini değiştirdik. Daha sonra yapılan binalar da doğrudan bu yönetmeliğe uygun inşa edildi. Bizim ülkemizde inşaatlarla ilgili, yapılarla ilgili devlet dairemiz bulunuyor. Bu dairede eğer sizin binanız zayıfsa güçlendirilmesi için destek alabiliyorsunuz. Bu binaların yıkılması tamamen engellenemese de öyle güçlendiriliyor ki bir deprem anında insanların içinden kaçması için zaman kazanmış oluyorsunuz. Çalışırken en zorlayan binalar ‘tost’ şeklinde yıkılan binalardı. Bu şuna sebep oluyor, arada hiçbir boşluk kalmıyor ve bu insanların hayatta kalabilmesini de zorlaştırıyor bizim binaya girmemizi de çok zorlaştırıyor. En kötü şey buydu” dedi.

CEZAYİR: YARDIM SIRASI BİZDE

Depremin ikinci günü Adıyaman’a geldiklerini aktaran Cezayir arama-kurtarma ekibi lideri Süfyan, üç gün durmadan çalıştıklarını ifade etti. 86 kişilik ekiple geldiklerini aktaran Süfyan şöyle devam etti: Toplam 96 kişiyi çıkardık. 12’si yaşıyor. Burada 4 ekip var; kurtarma biriminde, köpeklerin koordinasyonunda, hastaların tedavisinde, elektronik cihazların kurulumunda görevli. Çok kötü bir manzara ile karşılaştık. Çok fazla yıkılan bina var, ekipler eksik. Kendimizi çok zorladık, hiç durmadan çalıştık. 2003’te Cezayir’deki depremde bile böyle bir manzara görmedik. Türkiye o dönem bize yardım etti. Biz de onlara yardıma geldik.

RUSYA: BÜYÜK BİR TRAJEDİ

Depremin üçüncü günü 4 tane K-9 köpeği ile bölgeye gelebilen 30 kişilik Rusya arama-kurtarma ekibi lideri Deniz Yusupof “Tecrübelerimize bakarak söylemek gerekirse büyük bir trajedi. Üzüldüğümüz en büyük şey, buraya erken gelememek. Biraz geç geldik evet. Türkiye deprem fay hattı üzerinde. Binalarınız buna uygun olmalı. Her ne kadar fay hatları tehlikeliyse evin de güçlü olması lazım. Ama tam tersi olmuş durumda. Adıyaman’ı tamamen gezdik, hükûmet binalarına baktık, bir de buralara baktık. Hükûmet binaları sapasağlam duruyor ama buralar yerle bir olmuş. Demek ki sağlam binalar da yapılabiliyormuş. Havaalanında inince şunu gördük, askerler polisler burada. Uçaklar helikopterler havada. Sanki savaş durumu var sandık. Hiç böyle bir şey beklemiyorduk. İlk defa bu kadar büyük bir deprem gördük. Sizin halkın birbirine nasıl kenetlendiğini, birbirine yardım ettiğini, ülkenin dört bir yanından destek geldiğini gördük ve çok etkilendik” dedi.

İran arama-kurtarma ekibi lideri Shahab “Gelir gelmez arama-kurtarma çalışmalarına dahil olduk. Bu süreçte birçok kişiye sağ ulaştık. Sonraki günlerde de çadır kurma görevinde bulunduk. Bugün 200’e yakın çadır kurduk. Daha önce de birçok doğal afette arama-kurtarma çalışmalarına katıldık ancak ilk defa böyle büyük bir depremle karşılaştık” dedi.

FRANSA EKİBİ: HİÇ BU KADAR İYİ ORGANİZASYON GÖRMEDİK

Antakya’da çalışmalara katılmış Fransız kurtarma ekibinin üyesi Fransız gazetelerine verdiği röportajda, “25 yıldır dünyanın her tarafındaki doğal afetlere yardıma gidiyorum. Hiç bu kadar iyi bir organizasyon görmedik. Başka yerlerde kurtarma ekiplerinin karşılanması tamamen kaosa yol açıyordu” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...