Yapımı çok meşakkatli, kil ve samanla günde 10 cm örülüyor: Muhteşem lezzetlerin püf noktası
Çok farklı kültürlerin ortak noktada buluştuğu Hatay'da tandırın yolculuğu hayranlık uyandırıyor. Yemeklere, böreklere ve ekmeklere ayrı bir güzel tat katan tandırlar killi toprak, saman ve suyun karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilen çamurun kadınların ellerinde şekillenmesiyle ortaya çıkıyor. Tandır, yapımından kurumasına kadar meşakkatli bir sürecin ardından yaklaşık bir haftada ortaya çıkıyor. Günde 10 santimetre çamur konularak sabır ve meşakkat isteyen tandır için kadınlar emek veriyor. Bu sürenin ardından ortaya çıkan tandırlar ise hem bölgede kullanılıyor hem de birçok yere gönderiliyor.
Anadolunun vazgeçilmez lezzetlerinin yapımında kullanılan ve olmazsa olmaz tandırın yapım süreci kullanıldığı gibi basit değil. Ekmeklere, böreklere ve çeşitli yemeklerin pişmesi için kullanılan tandırlar, yemeği iyi pişirdiği gibi ayrı bir lezzet katıyor. Yurdun birçok yerinde sıklıkla tercih edilen tandırın yolculuğu ise hayranlşık uyandırıyor. Sabır, zorluk ve zaman isteyen tandır için Hatay'da maharetli kadınlar bunu yapabilmek için elleriyle şekil veriyor, uğraşıyor ve kullanıma hazır hale getirebilmek için kurumasını bekliyor. Burada yapılan tandırlar ise Türkiye'nin dört bir yanına yollanıyor.
Tandır, yapımından kurumasına kadar meşakkatli bir sürecin ardından yaklaşık bir haftada ortaya çıkıyor. Killi toprak, su ve saman naylon serili bir çukur içesinde iki gün bekletilip dinlendiriliyor. Ardından ayaklarına giydikleri çizmelerle dinlendirilen malzemeleri karıştıran kadınlar, elde ettikleri çamurlardan tandır yapımına başlıyor.
Günde en fazla 10 santimetre çamur koyulmasıyla bir haftada tamamlanabilen tandırlar, büyük bir sabır ve özenle ortaya çıkıyor. Tandırın ilmek ilmek işlenerek ortaya çıktığını aktaran kadınlar, bu işin zor ve zahmetli olduğunu belirtti. Kadınlar tandır için "Çamuru ıslatıyoruz ve saman ekleyerek ayaklarımızla güzelce yoğuruyoruz. Hazırlanmış çamurları ilmek ilmek işliyoruz ve bir hafta sonunda satışa sunuyoruz. Yaz aylarında havanın sıcak olmasından dolayı tandırlarımız bir haftada bitiyor. Kışın soğuk ve yağmur dolayısıyla kurumadığı için tandırların hazırlanması bazen bir hatta iki ayı buluyor. Evde oturmaktansa yevmiye gitmemek için tandır yapıyoruz ve eşlerimize katkıda bulunuyoruz." şeklinde konuştu.
Tandırların çok fazla talep gördüğünü, anlatan kadınlar Hatay'ın yanı sıra Antalya, İstanbul, Mersin gibi illere de gönderdiklerini belirtti. İşte milim milim işlenen o tandırlar...
