Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yaptırımlara karşı üc aşamalı tedbir
Gündem

Yaptırımlara karşı üc aşamalı tedbir

Son Güncelleme: 05 Aralık, 2015 - 08:56
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yaptırımlara karşı üc aşamalı tedbir
Fotoğraf Başlığı Yaptirimlara karsi üc asamali tedbir

“Son Bakanlar Kurulu’nda durum değerlendirmesi yaptık. Telafi edici tedbirleri konuştuk”

Kaydet
a- | +A

Batuhan Yaşar - BAKÜ/ANKARA

Azerbaycan temaslarını tamamlayarak yurda dönen Başbakan Ahmet Davutoğlu, beraberindeki gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Rusya kriziyle ilgili, “Bu öyle bir psikolojik durum doğurdu ki her gün yeni açıklamalarla derinleşiyor. Önce psikolojik durumu kontrol etmek lazım” diyen Davutoğlu, alınacak tedbirleri de açıkladı. Davutoğlu’nun önemli mesajları başlıklar şöyle...
RUSYA İLE KRİZ: Bu tür krizlerin bir gerçek boyutu, bir olgusal boyutu, bir de psikolojik boyutu var. Bu psikolojik durumdan çıkmak lazım. Farklı olguları paylaşıp olayı nasıl raya oturacağımızı konuşmak lazım. Ama öyle bir durum var ki görüşmek mümkün olmuyor
ÇAVUŞOĞLU-LAVROV GÖRÜŞMESİ: Bakanla görüştüm. Aradı, bilgi verdi. Nazik, medeni, karşılıklı görüş paylaşılan bir toplantı olmuş ama bunun devam ederek bir iletişim kanalı açık tutulmalı. Bir görüşmede çözülmesi zor. Psikolojik boyuttan çıkmak ve olduğu kontenkste değerlendirmek lazım. Karşılıklı siyasi iradeleri devreye sokmalıyız.
TÜRKMENLERİN DURUMU: Suriye’nin kantonlaşmasına prensip olarak olumlu bakmayız. Etnik temelli kantonlaşmalar, etnik grupları uzaklaştırır. Aksine bunlar birbirine yakınlaşmalı. Orta Doğu’da sınırları sarsmak isteyenler kantonlaşmaya sıcak bakıyor. Tekrar etnik ve mezhebi her parçalanma, kardeşi kardeşten ayırır. Tüm halkların haklarını gözeten, şehirleri koparmayan yeni siyasal anlayışa ihtiyaç var. Bir grup ‘kanton kuracağım’ derse karşı tarafta kendin de bu hakkı görür.
SURİYE SINIRI: 98 kilometrelik alanın ılımlı muhaliflerce kontrolü tercihimiz ama aksaklık IŞİD’e operasyon yapan ülke ve ülke gruplarının birbirinden kopuk hareketler yapmasında. Azez gibi IŞİD’e direnen şehrin Rus uçaklarınca bombalanması olmaz. Azez’in bombalanmasının ne gerekçesi olabilir? DAEŞ’e dönük operasyonlarda bu operasyonları yapan koalisyon unsurlarına her eylem DEAŞ’a hizmet anlamına gelir.
İNCİRLİK ÜSSÜ: İngilizlerin kararı var, gerekirse İngiltere de kullanabilir. Almanya’dan da uçak takviyesi geliyor. Merkel ile telefon görüşmesinde konuları ele aldık. İncirlik, Türkiye-Suriye sınırı, NATO sınırı güvenlik sınırı haline dönüştü. NATO ve dayanışması bölgede provaktif eylemlere karşı olacaktır.
SURİYE KRİZİ: Uluslararası toplumun parçalandığı, kontrol dışı durumun çıktığı ortamda çözümün kısa sürede geleceğini düşünmek doğru olmaz. Eskiden Suriye bu kadar parçalanmamışken, Türkiye, Rusya, Amerika, İran... mesafe alınabilirdi. 1 Ocak’taki müzakarelerde diplomaside hareketlilik olacak. Son gelişen olaylar, Suriye krizi bir iç değil uluslararası kriz. Ya hep beraber çözeceğiz ya da he beraber olumsuz sonuçlarına katlanacağız.
TÜRKİYE’NİN TAVRI: ‘Kimse müdahale etmesin’ diyenler, müdahale ediyor. Biz Suriye’ye müdahale etmemeye özen gösteriyoruz ama Türkiye’ye dönük tehdit olunca tedbir alırız. Türkiye, kendi güvenliğini ilgilendiren durum olunca tereddüt etmez, gerekli adımı atar.
RUSYA’NIN YAPTIRIM KARARLARI: Türkiye-Rusya ilişkileri bağımlılık ilişkileridir. Ticaret tamamlayıcı mahiyette, yaş sebze konusunda ciddi sıkıntı yaşanmadı. Son Bakanlar Kurulu’nda olabilecek durumları değerlendirdik, tedbirleri ele aldık. Üç kategoride hazırladık. Telafi edici tedbirleri değerlendirdik. Bağımlılığı azaltacak, zaman alacak tedbirler. TANAP Projesi’ni en erkene çekmek gibi. Türkiye her türlü olumsuz etkiye hazır olmak için çalışıyor. Ambargolar döner, ambargo yapana da zarar verir.

Başkanlık Türkiye’nin birinci gündemi değil

Başbakan Davutoğlu, “başkanlık sistemi” ve “partili cumhurbaşkanlığı” tartışmaları konusunda şunları söyledi: “Şu anki sistem 12 Eylül’de çıkma. Büyük bir yetki ve sorumluluk karmaşası doğuruyor. Anayasa reformuna ihtiyaç var. Yetki kimdeyse sorumluluk onda olmalı veya tam tersi. Biz suhuletle hep beraber konuşulması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye’de tekrar tekrar değişmeyecek net bir sistem oluşturulmalı. Başkanlıksa başkanlık, parlementerse parlamenter. Türkiye, karma sistem kaldırmıyor. Bunu konuşurken kaçınılması gereken tutum ne? Bir kere Türkiye’nin birinci gündem maddesi bu değil. Bunu tartışabilmek için AK Parti’nin Meclis’te bir matematiği yok. Türkiye-Suriye ile uğraşıyor, gerilim var. Vaatler, reformlar var. Bu konularda süratle adım atmalıyız ve meseleler şahsileşmeden sistemi doğru konuşarak çözmeliyiz. Türkiye’nin anayasasının yapısı bozuk. Bütünüyle yeniden yazımına ihtiyaç olan bir tablo. Tansiyonu düşürelim, elimizdeki problemlerle hakkıyla mücadele edelim. Muhalefetle oturup Türkiye için ne iyi onu konuşalım. Bunu muhalefetle konuşarak yapmak lazım. Partili cumhurbaşkanlığı için de anayasanın değişmesi lazım. Onu da muhalefetle konuşmak lazım.”
KILIÇDAROĞLU’NA TEPKİ: (CHP liderinin hendek kazan teröristlere “arkadaş” demesi) Kimse kamu düzenini ve günlük hayatı bozan, barikat yapan, hendek kazanlar için ‘arkadaş’ ifadesi kullanmaz. Bunlardan masum iş yapmış gibi ricacı olunması, muhalefet partisi liderinin kullanmaması gereken bir dil.

Yaptırımlara karşı üc aşamalı tedbir
Başlık ResmiYaptırımlara karşı üc aşamalı tedbir

Davutoğlu: Kimseye hesap vermeyiz!
Başbakan Ahmet Davutoğlu Rusya’nın tırmandırmaya çalıştığı uçak krizi ile Bakü’de konuştu. Davutoğlu, Türkiye’nin meşru müdafaa hakkımızı kullandığını belirterek, “Bunun için kimse Türkiye’yi suçlayamaz. Bunun için Türkiye’den kimse özür bekleyemez. Biz, sınırlarımızı koruduğumuz için özür dilemeyiz. Hesabımızı da sadece ve sadece, meşruiyetini 1 Kasım seçimlerinde halktan aldığımız aziz milletimize karşı veririz” dedi.
Davutoğlu, Rusya ile ilişkileri geliştirdiklerinde “AB’den sapılıyor mu? AB yerine Rusya’ya mı yöneliniyor? NATO üyesi olan bir ülkenin Rusya ile bu kadar iyi ilişkiler geliştirmesi normal midir?” tarzında Türkiye ve uluslararası basında çok eleştirilerin olduğuna işaret etti. Bu eleştirilere hiç kulak asmadıklarını ve Rusya ile ilişkileri dost ve komşu iki ülkenin ilişkileri olarak en iyi düzeyde tutmak için gereken her türlü tedbiri aldıklarını, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin kurduklarını, vizeleri kaldırdıklarını, Rusya’nın Türkiye üzerinden birçok alana açılmasını sağladıklarını dile getiren Davutoğlu, Rusya ile birlikte birçok alana açıldıklarını, milyonlarca Rus vatandaşının Antalya’da, Türkiye’nin gerçek misafirleri olarak ağırladıklarını ve buna devam edeceklerini kaydetti.
Putin’in sert açıklamalarına da işaret eden Davutoğlu, “Çağrım, Rusya’daki liderlere, Sayın Putin’e, gelin meselemizi konuşarak, yüz yüze ele alalım. Ama 15 gün önce zikretmediğiniz, gündemde olmayan iddialarla, ‘Türkiye DAEŞ’e destek oluyor’ gibi iddialarla soğuk savaş dönemini andıran kampanyaları birbirimize karşı kullanmayalım. Eğer böyle bir iddia var idiyse neden 15 gün önce gündeme getirmediniz” şeklinde konuştu.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 05 Aralık, 2015 - 08:56
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ile genelge! Okullarda yeni dönem başlıyor
    Okullarda yeni dönem başlıyor
    Kaydet
  • 2
    1156 beygirlik 'En güçlü seri üretim Porsche' tanıtıldı: Elektrikli Porsche Cayenne Coupe
    1156 beygirlik 'En güçlü seri üretim Porsche' tanı...
    Kaydet
  • 3
    İstanbul'a kiralık konut müjdesi! Bakan Kurum Ağustos ayını işaret etti
    Bakan Kurum'dan İstanbul'a kiralık konut müjdesi
    Kaydet
  • 4
    Parasını yatıran şokta! Altında 5 hafta sonra ilk
    Parasını yatıran şokta! Altında 5 hafta sonra ilk
    Kaydet
  • 5
    TOKİ İstanbul kura sonuçları isim listesi! İstanbul TOKİ kura çekimi asil/yedek isim listesi sorgulama ekranı (25 Nisan 2026)
    TOKİ İstanbul kura çekilişi sonuçları isim listesi
    Kaydet
YAZARLAR
  • Yücel Koç
    Yücel Koç Okullarla birlikte çocukların psikolojisi de korunmalı
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay İzak Rabin’den bugüne Filistin'de barışın çöküşü
    Kaydet
  • Ömer Faruk Bingöl
    Ömer Faruk Bingöl Hürmüz açılırsa…
    Kaydet
  • Halime Gürbüz
    Halime Gürbüz Notlar…
    Kaydet
  • Geniş Açı - Fikir Ve Tartışma
    Geniş Açı - Fikir Ve Tartışma Geleceğimiz suça mı sürükleniyor?
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Sosyal Konut Projesinin detaylarını Gürkan Hacır anlattı! İstanbul'da ev sahibi olmanın en ucuz yolu...
    Sosyal Konut Projesinin detaylarını Gürkan Hacır anlattı! İstanbul'da ev sahibi olmanın en ucuz yolu...
    Kaydet
  • Bakan Ersoy'dan Formula 1 açıklaması
    Bakan Ersoy'dan Formula 1 açıklaması
    Kaydet
  • Yuki Tsunoda'dan sürpriz 'simit molası'
    Yuki Tsunoda'dan sürpriz 'simit molası'
    Kaydet
  • Daha yaz gelmeden kavruldular! 41 derece görüldü
    Daha yaz gelmeden kavruldular! 41 derece görüldü
    Kaydet
  • Düğün hazırlıkları yapılan ev cenaze evine döndü! Genç çift ölü bulundu
    Düğün hazırlıkları yapılan ev cenaze evine döndü! Genç çift ölü bulundu
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
'Yarı fiyatına altın' tuzağı! Ucuz aldım derken büyük zarara uğramayın
'Yarı fiyatına altın' tuzağı! Ucuz aldım derken büyük zarara uğramayın
Kaydet
Esad ve kardeşi için yolun sonu! Şam'da gıyabi yargılama resmen başladı
Esad ve kardeşi için kritik saatler!
Kaydet
Manisa'da acı kaza: İzinli polis memuru hayatını kaybetti
Manisa'da acı kaza: İzinli polis memuru hayatını kaybetti
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası