Yargıtay'dan bütün sürücüleri ilgilendiren karar: Kış lastiği takmadı, kaza kasıtlı sayıldı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yargıtay'dan bütün sürücüleri ilgilendiren karar: Kış lastiği takmadı, kaza kasıtlı sayıldı

Gündem Haberleri

Bir sürücü, buzlu yolda aracın kontrolünü kaybetti, yayayı ezdi. Şahıs, ‘taksirle öldürme’den hapis yedi. Ancak Yargıtay, araçta kış lastiği olmadığı için cezanın artırılmasını istedi.

Kocaeli’de bir sürücü, buzlanan yolda direksiyon hâkimiyetini kaybetti. Kontrolden çıkan araç yayaya çarptı. Ağır yaralanan yaya, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Sürücü hakkında dava açıldı. Kocaeli Asliye Ceza Mahkemesi, sanığı “taksirle öldürme” suçundan hapis cezasına çarptırdı. Sanık avukatı karara itiraz ederek, ceza miktarının fazla olduğunu, müvekkili lehine olan hükümlerin uygulanmadığını savundu.

“SÜRÜCÜ TAM KUSURLU”

Dosyanın temyiz incelemesini ise Yargıtay 12. Ceza Dairesi yaptı. Daire, sanığın kullandığı araçta zorunlu olmasına rağmen kış lastiği bulunmadığına dikkat çekerek, verilen cezayı az buldu. Yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay, kaza yapan sürücünün bilinçli taksirle öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmetti.

Daire tarafından yapılan açıklamada “Kaza gündüz vakti, meskûn mahalde, iki yönlü, virajlı, yüzeyi buzlu olan asfalt kaplama caddede meydana gelmiş. Sanığın aracında ne kış lastiği ne de zincir var. Araç buzlu yolda yaklaşık 5 metre sürüklenmiş. Yoldan çıkıp bankette yürüyen yayaya çarpmış. Ayrıca aracın hızı, yol şartlarına göre fazla. Bu sebeplerle sanık eylemini bilinçli taksirle gerçekleştirmiştir. Bir kişinin ölümüne sebep olan sürücü tam kusurludur” denildi.

'BİLİNÇLİ TAKSİR' NEDİR?

Bilinçli taksir; kişinin düşündüğü neticeyi istememesine karşın, olayın meydana gelmesidir. Bilinçli taksirde, taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır. YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...