Yargıtay'dan tartışılan karar: Evin yıpranmasından kiracı sorumlu değil

- Güncelleme:
Yargıtay'dan tartışılan karar: Evin yıpranmasından kiracı sorumlu değil

Gündem Haberleri

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kiracının, konutun sözleşmeye uygun kullanımı hâlinde yılların getireceği yıpranma ve eskimelerden sorumlu tutulamayacağına hükmetti.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Muğla’da 1987 yılında bir binayı kiralayarak misafirhane olarak kullanan vatandaş, 26 yıl sonra binadan taşınınca mülk sahibi ile davalık oldu. Davacı, kiraya verdiğinde mülkünün ‘inşaatı yeni bitmiş bir binayken, hor kullanım sonucu yıpratıldığını, tümüyle tadil edilmesi gerektiğini, basit bir badana ve onarımla hor kullanımın giderilemeyeceğini’ savundu.

Mülk sahibi, onarım giderleri için de kiracıdan 350 bin TL tazminat istedi. Kiracı ise hor kullanma iddialarının gerçeği yansıtmadığını, 26 yıl misafirhane olarak kullanılan bir binanın yıpranmasının olağan olduğunu, faydalı harcamalar yaparak binanın değerini arttırdığını belirtti. Davaya bakan Muğla Sulh Hukuk Mahkemesi, aradan geçen uzun süre zarfında binanın yıpranmamasının hayatın olağan akışına ters olduğunu belirterek, davayı reddetti.

Karara itiraz edilince dosyayı inceleyen Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, kararı bozdu. Yerel mahkeme, Yargıtay’ın hor kullanma tazminatına yönelik itirazını yerinde buldu ve davayı kısmen kabul ederek, kiracının 47 bin 369 TL tazminat ödemesine hükmetti. Mülk sahibi karara bir kez daha itiraz etti. 10 yıl devam eden davaya son noktayı Yargıtay Genel Kurulu koydu. Kiracının, kendi malına gösterdiği özeni kiralanana da göstermesi gerektiğini belirten Genel Kurul “Kiracı, olağan kullanımın getirdiği yıpranma ve eskimelerden sorumlu tutulamaz” ifadelerine yer verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...