40 ayın en düşük enflasyonu! Oranların düşmesi piyasayı nasıl etkileyecek?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son 40 ayın en düşük enflasyon oranını duyurdu. Aylık enflasyon yüzde 3 olurken, yıllık enflasyon oranı yüzde 37,86 olarak kaydedildi. Enflasyon oranlarında yaşanan bu düşüşün altın fiyatları ve döviz kuru başta olmak üzere ekonomiye etkisi merak edildi.
Enflasyon oranlarındaki düşüşle birlikte ekonomik dengeler yeniden şekillenecek. Enflasyon oranlarındaki aşağı yönlü eğilim, özellikle temel tüketim ürünlerinden kredi faizlerine, döviz ve altın fiyatlarından yatırım davranışlarına kadar birçokbeklentileri beraberinde getiriyor.
ENFLASYON RAKAMLARINDA SERT DÜŞÜŞ!
TÜİK verilerine göre 2025 yılı Nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,73’lük bir artış yaşandı. Bu oran, Aralık 2024’e göre yüzde 13,36 seviyesinde kaldı. Son aylardaki baz etkisi, sıkı para politikası ve kur sabitliği gibi etkenlerle birlikte yıllık enflasyonun gerilemesi dikkat çekti.
ENFLASYONUN DÜŞMESİYLE NELER DEĞİŞECEK?
Enflasyondaki aşağı yönlü eğitim orta vadede olumlu sonuçlar doğurabilir. Enflasyon oranlarındaki bu düşmeyle birlikte, yatırım ortamının güçlenmesi, kredi faiz oranlarının dengelenmesi ve tüketici güveninde artış bekleniyor. Enflasyon oranlarındaki düşmeyle piyasadaki muhtemel değişiklikler şu şekildedir:
1. ALIM GÜCÜ ARTAR:
Enflasyon oranları düşüş eğilimine geçtiğinde, ürün ve hizmet fiyatlarının artış hızı azalır. Bu durum, sabit gelirli vatandaşların maaşlarıyla daha fazla ürün ve hizmet almasına olanak sağlar.
2. FAİZ ORANLARI DÜŞEBİLİR:
Merkez Bankası, enflasyon oranının kontrol altına alınmasıyla politika faizlerini düşürmeye başlar. Bu doğrultuda, kredi faizleri düşmeye başlar.
3. KUR SABİTLENİR:
Enflasyon oranlarının düşmesi, Türk lirası üzerindeki baskının azalmasında önemli rol oynar. Oranların düşmesiyle dolar ve euro gibi kurlarda dalgalanma azalır.
4. ÜCRET ARTIŞLARI YAVAŞLAR:
Enflasyonun düşmesi, ücret zamlarına da etki eder. İşveren yüksek zam baskısından kurtulur.
ENFLASYONUN DÜŞMESİNDEN ALTIN NASIL ETKİLENİR?
Enflasyon oranlarının düşmesi, özellikle altın fiyatlarında aşağı yönlü bir baskı oluşturur. Ancak enflasyon düştüğünde Merkez Bankası da faizleri düşürür. Bu durumda altın cazipliğini yitirebilir. Enflasyon oranlarıyla birlikte altın fiyatlarındaki muhtemel etkiler şu şekildedir:
1. Dolar Güçlenirse Altın Düşebilir:
Enflasyonun aşağı yönlü hareketiyle birlikte ekonomik istikrar artarsa döviz kurlarındaki baskı azalır. Dolar kurlarındaki dalgalanmanın azalması altın fiyatlarını düşürebilir.
2. Güvenli Liman İhtiyacı Azalır:
Enflasyonun yüksek seyrettiği dönemde yatırımcılar, güvenli liman olarak gördükleri altına yönelir. Ancak enflasyonun düştüğü dönemlerde güvenli liman talebi azalarak fiyatlar geriyebilir.
3. Gram Altın TL’ye Bağlı Değişebilir:
Türkiye’de gram altın fiyatı ons altın X dolar/TL kuru formülüyle hesaplanır. Enflasyonun düşmesiyle kurda aşağı yönlü eğilim devam ederse gram altın düşebilir.