TCMB faiz kararı artarsa dolar düşer mi, yükselir mi? Dolar bugün artar mı?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
TCMB faiz kararı artarsa dolar düşer mi, yükselir mi? Dolar bugün artar mı?

Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Merkez Bankası faizi yükseltirse dolar ne olur, sorusu faiz kararı öncesi araştırılmaya başlandı. Faiz yükselirse dolar düşer mi, artar mı? Merkez Bankası faiz kararı öncesinde faiz kararı tahminleri vatandaşlar ve piyasa yatırımcıları tarafından merak ediliyor. Buna göre faiz düşerse dolar yükselir mi? Merkez Bankası faiz artırımı yaparsa ne olur? Dolar ne olacak? İşte detaylar....

Faiz artarsa dolar artar mı, soruları hız kazandı. Merkez Bankası tarafından yeni faiz kararı açıklanacak. Faiz kararı öncesi Merkez Bankası'nın faizlerde ne karar vereceği merak konusu oldu. Peki, faiz neden artırılır? Faiz artarsa dolar düşer mi, artar mı? Faiz artırımı olunca dövizi nasıl etkiler? Detaylar haberimizde.

TCMB FAİZ KARARI ARTARSA DOLAR DÜŞER Mİ, YÜKSELİR Mİ?

Döviz kurları Merkez Bankası faiz kararını bekliyor. Merkez Bankası faiz kararı tahminleri arama motorlarında sıklıkla sorgulanıyor. Analistler politika faizinin sabit tutulacağını tahmin etti. Gözler ise serbest piyasa döviz kurlarına çevrildi. Dolar, altın ve borsa yatırımcıları faiz kararının piyasaları nasıl etkileyeceğini merak ediyor.

TCMB faiz kararı artarsa dolar düşer mi, yükselir mi? Dolar bugün artar mı? - 1. Resim

DOLAR BUGÜN ARTAR MI?

Faiz kararı öncesinde dolar TL rekor seviyeden işlem görüyor. Dolar bugün bankalararası piyasanın açılışında 31,0240 seviyesinden güne başladı. Gözler TCMB'nin Para Politikası Kararlarına çevrildi. Yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan önderliğinde Merkez'den faiz artırımı beklenmiyor. Fakat diğer ihtimal olan faizler düşerse dolar, kısa vadede değer kaybına uğrar. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırması, bankaların da uyguladıkları faizleri artırır. Politika faizi ile birlikte mevduat ve kredi faizleri de yükselir. Dolayısıyla kurlar düşüşe geçerken TL değerlenir. Bireysel ve kurumsal banka müşterileri için de kredi faiz oranları artar. Doğal olarak bankalar, Merkez Bankası'ndan yüksek maliyetlerle borç alır ve bu maliyeti müşterilerine yansıtır. 

TCMB faiz kararı artarsa dolar düşer mi, yükselir mi? Dolar bugün artar mı? - 2. Resim

MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTARSA DOLAR KAÇ OLUR?

Binlerce kişinin gözü kulağı Merkez Bankası'na yöneldi. Faiz artırımı kararı dolar fiyatlarını nasıl etkiler sorusu gündem oldu. Faizlerin düşürüldüğü ve enflasyonun yükseldiği, paranın değer kaybına uğradığı ekonomilerde faizlerin artırılması enflasyonla mücadele de en önemli silahtır. Dolayısıyla faiz artışı, yabancı yatırımcıları ülkeye çeker. Para arzı azalırken enflasyon ise düşer. Faiz artışı yatırımcıların riskli varlıklardan daha çok  güvenli varlıklara yönelmesine olanak sağlar. Merkez Bankası faizi sabit tutarsa dolarda çok keskin hareket yaşanmaz.

Düzenleyen:  - Haberler
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...