Altın zirveye yakın seyrediyor! Uzmanlardan "Düşüşler alım fırsatı..." uyarısı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Altın zirveye yakın seyrediyor! Uzmanlardan "Düşüşler alım fırsatı..." uyarısı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Altında son dakika! Kapalıçarşı’da gram altın fiyatı 22 Şubat işlemlerine, 2.122 TL seviyelerinden başlıyor. Zirve seviyelere yakın altın fiyatları ile ilgili olarak analistler, “Altında şu anda düşüş için ciddi bir gerekçe yok. Ons tarafında jeopolitik riskler ve FED beklentilerinden kaynaklanan hareketlilik, içeride ise dolarda 31 TL üzerine çıkılması gram altını desteklemeye devam ediyor. Yaşanabilecek muhtemel gerilemeler altında alım fırsatı olabilir” görüşünü dile getiriyor. 

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL- ABD Merkez Bankasının aksiyonları, altın fiyatları cephesinde de dikkatle takip ediliyor. Bu anlamda FED’in 30-31 Ocak tarihlerinde gerçekleştirdiği toplantıya dair tutanaklar açıklandı. Beklentilere paralel gelen tutanaklarda; “enflasyonun yüzde 2’lik hedefe sürdürülebilir şekilde geri çekildiği görülmeden” faiz indirimlerinin de uygun olmayacağı görüşü öne çıktı.  Ons altın FED tutanakları öncesinde 2032 dolar seviyesini görmüştü. Bugünkü işlemler ise 2027 dolar seviyelerinden, yatay bir görünümle başlıyor. 

ABD’DE FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN?

FED başkanlarından gelen son mesajlar da tutanaklarda yer alan ifadeleri teyit etmişti. Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic, “Ekonominin gücü göz önüne alındığında, faiz indirimleri muhtemelen üçüncü çeyreğe kadar uygun olmayabilir” görüşünü dile getirmişti. San Francisco FED Başkanı Mary Daly de “Enflasyonu aşağı çeken faktörlerden bazıları zayıflayabilir. Bu sebeple acele etmeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı. Bu söylemler ve son tutanaklar; mayıs ve haziran toplantılarında da faiz indirimi ihtimalinin net olamadığı yönünde sinyaller üretti. 

22 ŞUBAT ALTIN FİYATLARI KAÇ TL?

Son günlerde dolardaki artıştan da destek bulan Kapalıçarşı’da gram altın fiyatı 2122 TL seviyelerinden güne başlıyor. Serbest piyasada da gram altın 2021 TL’den fiyatlanıyor. 

Sabah saatlerinde Çeyrek altın 3 bin 500 TL’den, yarım altın 7 bin 99 TL’den, tam altın da 14 bin 241 TL’den satılıyor. 

DOLAR ENDEKSİ VE TAHVİLLERDE DURUM

Beklenti dahilindeki FED tutanakları, dolar endeksinde de (DXY) yatay görünümü destekledi. Geçen hafta 105,00 sınırına yaklaşan dolar endeksi, bugünkü işlemlerde 103,95 seviyesinde bulunuyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde de son 1 haftadır devam eden 4,30 seviyelerine yakın görünüm devam ediyor. Doların güçlü duruşuna işaret eden her iki gösterge de ons altın tarafında daha yukarı hareketleri kısa vadede bir miktar frenliyor. 

ALTINDA BEKLENTİ VE HEDEF

Ons altın tarafında 5 günlük hareketli ortalama 2021 dolar seviyesinde bulunuyor. Yaşanabilecek geri çekilmelerde öncelikle bu noktanın korunması, ardından da ilk trend desteği olarak öne çıkan 2015 doların savunulması önem taşıyor. Yukarıda ise 22 günlük ortalamaya işaret eden 2034 dolar seviyesinin dikkatle izlenmesi gerektiğini ifade eden analistler, bu seviyenin aşılması halinde ilk etapta 2044 dolara varabilecek yükselişlerin de önünün açılabileceğini ifade ediyor.

ONSTA 2500 DOLAR GÖRÜLÜR MÜ?

Altında daha orta ve uzun vade için değerlendirmelerde bulunan ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan, “Ons altında yıl içinde yeni rekor seviyeler görülebilir ancak bu biraz da jeopolitik risklerin seyrine ve FED politikalarına bağlı olacaktır. 2500 dolar seviyesi belki bu yıl gelişmelere göre test edilebilir. Şu anda jeopolitik risklerle birlikte ons altında bu seviyelere geldik. Bu süreçten sonra ise FED’in faiz indirimi beklentisi fiyatlara dahil olmaya başlayacaktır” görüşünü dile getirdi. 

GRAM ALTIN DAHA KORUYUCU

Piyasada seçim sonrası dolara dair spekülasyonların temel bir gerekçesi olmadığını düşündüğünü de dile getiren Yağbasan, “Çünkü uygulanan para politikası ortada ve bu politika, piyasaların da istediği politika. Ve bu seçim, ekonomi yönetimini ve politikaları değiştirecek bir seçim değil. Bu sebeple dolara kaymanın çok da anlamlı olmadığını düşünüyorum. Gram altın gibi aynı zamanda onsa da dayalı enstrümanların tercih edilmesi daha doğru olabilir” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...