Doğal gaz sıkışması, patlaması neden olur? Doğal gaz kokusu nasıl anlaşılır? Doğal gaz patlamasının sebepleri…

Düzenleyen: / Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
- Güncelleme:
Doğal gaz sıkışması, patlaması neden olur? Doğal gaz kokusu nasıl anlaşılır? Doğal gaz patlamasının sebepleri…

Hayatın İçinden Haberleri  / turkiyegazetesi.com.tr

İstanbul Şirinevler ardından Ankara Mamak’ta gerçekleşen doğal gaz patlamalarından sonra vatandaşlar arama motorlarında “Doğal gaz sıkışması, patlaması neden olur? Doğal gaz kokusu nasıl anlaşılır? Doğal gaz patlamasının sebepleri” sorgulamalarını gerçekleştiriyorlar. İşte merak edilen soruların cevapları…

İstanbul Şirinevler Mahallesi’nde gerçekleşen doğal gaz patlaması sonucunda iki kişi hayatını kaybetti 4 kişide ağır yaralandı. Patlamanın ertesi gününde Ankara Mamak’ta meydana gelen doğal gaz patlamasının sonucunda da bir kişi hayatını kaybetti. Artan doğal gaz patlamalarından sonra vatandaşlar bu patlamaların neden gerçekleştiğini merak etmeye başladılar. Peki, Doğal gaz sıkışması, patlaması neden olur? Doğal gaz kokusu nasıl anlaşılır? İşte, Doğal gaz patlamasının sebepleri…

Doğal gaz günümüzde en çok kullanılan enerji kaynakları arasında yer almaktadır. Doğal gaz yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Petrolden sonra kullanılan en önemli yakıtlardan birisidir. Doğal gazın büyük bir bölümü metan gazı ve hidrokarbon bileşiğinden oluşmaktadır. Bunun haricinde içerisinde etan, propan, bütan, karbondioksit, azot, helyum ve hidrojen sülfür (H2S) de bulunur.  Doğal gaz günümüzde kullanılan en önemli enerji kaynaklarından birisidir. Doğal gaz ne kadar önemli bir enerji kaynağı olsa da mutlaka dikkat edilmesi gereken hususlardan birisidir. Doğal gaz kullanımı yapılan evlerde tesisatın kurallara uygun yapılması ve belli zaman aralıklarında düzenli kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Kurallara uygun olmayan ve düzenli kontrollerinin yapılmadığı durumlarda sızıntılar ve sıkışmalar meydana gelmekte ve gerçekleşen doğal gaz patlamaları maddi ve ölümcül durumlara yol açmaktadır.

DOĞAL GAZ SIKIŞMASI, PATLAMASI NEDEN OLUR?

Doğal gaz hidrokarbon esaslı bir yakıttır. Rengi ve kokusu bulunmamaktadır. Zehirli değildir. Doğal gaz havadan daha hafif bir gazdır. Bu nedenden dolayı kapalı alanlarda sızma durumları olabilmektedir. Kapalı hacimde 5 ile 15 oranında havayla karışması durumunda ateş ya da kıvılcımla temas ettiğinde patlama oluşur. En ufak bir tetikleyici enerji bile patlamaya yol açmaktadır. En basit örnek ile evde sızıntı varsa ve siz bunu fark etmeden ışığı açarsanız patlama gerçekleşebilir. Doğal gaz herhangi bir ortamda çok yüksek miktarlarda bulunuyorsa oksijen miktarı da düşmektedir. Oksijen olmayan yerde vücutta halsizlik başlar. Vücutta kramplar oluşmaya başlar ve hareket edemezsiniz. Solunun felci de bu durumlarda gerçekleşemeye başlar.

Doğal gaz sıkışması, patlaması neden olur? Doğal gaz kokusu nasıl anlaşılır? Doğal gaz patlamasının sebepleri…

DOĞAL GAZ SIZINTISI NASIL ANLAŞILIR?

Normal şartlarda doğal gaz renksiz ve kokusu olduğu için sızıntının anlaşılması oldukça zordur. Doğal gaz sızıntılarının anlaşılması için bu yüzden gazın içerisine çürük sarımsak ya da çürük yumurtaya benzer bir koku eklenmiştir. Bu kokunun anlaşılması oldukça anlaşılmaktadır.

DOĞAL GAZ SIZINTISINDA NE YAPILIR?

Çürük sarımsak ya da çürük yumurta kokusuna benzer rahatsız edici bir koku aldığınızda evinizde doğal gaz sızıntısı olabilir. Bu sebepten dolayı yapmanız gereken bazı şeyler vardır. Rahatsız edici doğal gaz kokusunu aldığınızda;

  • Öncelikli olarak panik yapmayın ve sakin olun.
  • Sakince kapı ve pencereleri açın ortamı havalandırın
  • Sayaç ve cihaz vanalarını kapatın.
  • Elektrikli cihazları kesinlikle açmayın. Açık olanları kapamayın veya fişini çekmeyin.
  • Elektrik düğmelerine dokunmayın. (Açmayın, açıksa kapamayın)
  • Kıvılcım çıkarabileceği için ortamda telefon kullanmayın, çalarsa açmayın.
  • Sigara, kibrit-çakmak gibi açık alev kaynaklarını kullanmayın.
  • Gaz içermeyen güvenli bir yerden Doğal Gaz Acil 187'yi arayınız.

Doğal gaz sıkışması, patlaması neden olur? Doğal gaz kokusu nasıl anlaşılır? Doğal gaz patlamasının sebepleri…

DOĞALGAZ KAÇAĞININ SEBEPLERİ?

Doğal gaz kaçaklarının pek çok sebebi olabilmektedir. Bu sebepler arasında;

  • Baca aparatı düzgün çalışmıyor olabilir. Birileri tarafından devre dışı bırakılmış olabilir.
  • Baca temizliği ve bakımı ihmal edilmiş olabilir. Baca başlığı takılmamış olabilir.
  • Bakım ve onarımda yönetmeliğe uyulmamış olabilir.
  • Baca yapılırken kötü malzeme kullanılmış olabilir.
  • İnşaat sırasında baca bölmesinin daraltılması sonucu baca çekişinin sağlanamaması
  • İnşaat sırasında baca bölmesinin daraltılması sonucu baca çekişinin sağlanamaması
  • Borularda çeşitli sebeplerden dolayı oluşan çatlama, delinme veya kırılma doğalgaz kaçağının başlıca nedenleri arasında yerini almaktadır.

Düzenleyen:  - Hayatın İçinden
Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...