Bir altına satılan Cennet köşkü!..

A -
A +
Bekara suresinin başında, salihler övülürken, "Onlar gayba inanırlar" buyuruluyor. Gayba inanmak esastır. Bir insanı Cennete, Cehenneme götürseler, o da gördüğü için inansa, iman etmiş olmaz. Gördüğünü söylemek olur. Onu herkes yapar. Marifet, görmeden iman etmektir. Evliya zatlar buyuruyor ki: "Biz Cenneti, Cehennemi görsek, imanımızda bir artma, bir değişiklik olmaz!" Gayba inanmak, müttekilerin vasfıdır. Resulullah ne bildirmişse doğrudur diyerek inananlar kurtulmuştur...
Bazı din büyükleri, bunu bizlerin anlayacağı şekilde izah etmeye çalışmışlardır... Allah adamlarından Behlül Dânâ hazretleri bir gün kumlarla, çer çöple evler, köşkler yapıyormuş. Gören de onu oyun oynuyor zannedermiş. Halife Harun Reşid yanından geçerken soruyor:
- Ya Behlül ne yapıyorsun?
- Cennet için köşkler yapıyor satıyorum.
- Peki kaça satıyorsun?
- Bir altına.
Harun Reşid, "Bizim meczub Behlül'e yine bir şeyler oluyor" diyerek gitmiş... Ertesi gün Harun Reşid'in hanımı da görmüş, o da sormuş:
- Behlül ne yapıyorsun?
- Cennet için köşk yapıp satıyorum.
- Peki kaça satıyorsun?
- Bir altına.
- Peki, alıyorum, buyur şu bir altını...
O akşam Harun Reşid, rüyasında Cennette bir köşk görmüş, güzel mi güzel, çok beğenmiş ve demiş ki: Bu köşk kimin? "Hanımınızın" demişler. Ertesi gün gördüğü rüyanın tesiriyle Behlül Dânâ hazretlerini aramış. Bakmış aynı yerde yine kumlardan, çer çöpten köşkler yapıyor. Halife soruyor:
- Behlül ne yapıyorsun?
- Cennet için köşk yapıyorum.
- Peki kaç para?
- Bin altın.
- Dün bir altın diyordun bugün bin altına çıkarmışsın. Bunun sebebi ne?
- Efendim, hanımınız dün görmeden aldı. Ama sen gördükten sonra istiyorsun. Onun için sana bin altın bile az bile!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.