Meleklerin yıkadığı mübarek zat!..

A -
A +
Mekkeli müşrikler Bedir Harbinde büyük bir bozguna uğradıklarından bunun acısını unutamıyorlardı... Kureyşliler, ileri gelenlerinden bir çoğunu bu savaşta kaybetmişlerdi... Hicretin üçüncü yılıydı. Mekkeli müşrikler savaş için karar almışlardı. Medîne'ye bir saat uzaklıktaki Uhud Dağı'na doğru ilerliyorlardı...
Peygamber efendimiz de bunu haber aldı ve birbiri üzerine iki zırh giyerek kılıcını kuşandı. Ensârı ve muhâcirîni topladı. Mücahidler, Medîne'den cumâ günü ayrıldılar ve Uhud'a doğru yürüdüler... Neticede, ibretlerle dolu bir savaş oldu. Müşriklerden 30 kişi ölmüş, Müslümanlardan ise 70 şehit vardı. Bunlardan biri de Hazret-i Hanzala idi...
Hanzala, bir günlük evli olmasına rağmen Peygamber efendimizin emrini duyar duymaz hemen mücahidlerin arasına katılmıştı... Savaş sona erince Müslümanlar Medine'ye dönmeye başladılar. Harbe iştirak edenlerin yakınları "acaba bizden geriye dönen olacak mı?" diye heyecan içerisinde yollara sıralanmışlardı... Bunların arasında, şehadet şerbetini içen Hazret-i Hanzala'nın hanımı da vardı. Herkes büyük bir heyecanla harpten dönenlere yakınlarını soruyor, fakat hiç kimse kimseye cevap vermiyordu. Ancak sorulan soruları sevgili Peygamberimiz "aleyhisselam" cevaplıyordu.
En son olarak sıra, Hanzala'nın hanımına gelmişti. Resulullah efendimize yaklaşarak sordu:
-Hanzala nerede yâ Resûlallah?
Sevgili Peygamberimiz cevabında buyurdu ki:
- Hanzala şehit oldu.
Bunun üzerine Hanzala'nın hanımı edebinden yere bakarak, sessizce şöyle dedi:
-Ya Resulallah, şu anda söyleyeceğim bir aile sırrıdır. Sizler de biliyorsunuz ki, kocamla evlendiğimizin henüz ilk gecesiydi. Hanzala, sizin mübarek emrinizi duyar duymaz heyecan ve telaş içinde gusül abdestini dahi alamadan mücahitlerin arasına katıldı. Bu sebeple, emir veriniz de kocamı bulsunlar ve yıkasınlar.
Peygamber efendimiz buyurdu ki:
-Sen Hanzala için hiç merak etme! Ben Hanzala'yı meleklerin yıkadığını gördüm.
Evet, bundan dolayı hazreti Hanzala'ya "Gasîl-ül-melâike" yani (meleklerin gusül ettirdiği zat) denir...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.