Cumhurbaşkanı Gül, Mısır Devlet Başkanı Sisi'ye teamüller gereği kutlama mesajı göndermiş.
...
Dış politikada keşkelerin yeri var mı? Olsaydı şöyle derdim: Keşke darbenin ardından o kadar keskin tavır koymasaydık. Mısır'ın demokrasisinin derdi bize mi düştü.
Keşke ipleri hiç koparmadan işimize baksaydık. Bu kutlama teamüller gereği de olsa kapının aralık kalmasına vesile olur.
...
Üç ay önce Mısır'dan bir ticari heyet gelmişti. Fuar organizatörleri işgüzarlık yapıp sizdeki darbe marbe, deyince heyet çıkıp gitmişti.
Yol yordam bilmek, menfaati gözetmek ayrı bir meziyet gerektiriyor. Aşağıdan yukarıya doğrusu olmaz. Yukarıdan aşağıya doğru olacak.
Mısır'daki darbeden Kayseri'deki mobilyacıya ne.. Üç ay aralıksız Rabia işaretleriyle kafa ütüleyince etkilenmiş garibim. Gelen heyetin darbe deyince iki gözü iki çeşme ağlayacaklarını zannetmişlerdir.
...
Dış politikadan anlamayı ne kadar isterdim. Bizim yerli kaynaklardan sonuç çıkarmak kolay olmuyor. Herkes kimin mızıkasını çalıyorsa onun gösterdiği deliğe üflüyor. Karşılaştırmalı olarak hepsine göz atılsa da bir sonuç çıkaramıyoruz. Bilenler için kolaydır.
IŞİD, Musul'u işgal etmiş.
Irak ordusu direnmeden şehri teslim edip tüymüş.
Kuzey Irak yönetimi, merkezî yönetimi suçlamış.
Kerkük'te de durum kritikmiş.
Dünya kaygılıymış.
İran'ın parmağı varmış.
Rusya da dolaylı yoldan müdahilmiş. İyi de buradan bize ne çıkıyor.
İçeride bazılarının dediği gibi Kuzey Irak petrolünü satmaya yeltendiğimiz için düşmanlarımız bize engel mi çıkarmak istiyor. Öyleyse reçetede yazan bir numaralı ilaç yine muhtemelen dik durmak olacaktır. Bu, şu demek oluyor: Bütün engellemelere rağmen yılmadan, bıkmadan, usanmadan. Nutuk iş bittikten sonra yazılır.
....
Ya da her şey ters gidiyor gibi görünürken bir kapı mı aralandı bize.. İş birliği kapısı. Dün olanları unutup azıcık eğilerek öne geçmeden geride kalmadan iş birliği yapmak teslim olmak mıdır?
Detaylardan haberi olmayan ve bu işlerden -sözün gelimi değil gerçekten- anlamayan bir adam şöyle söyler: Bize, bizi onore edecek şekilde iş birliği koridoru açtılar.
İş birliği vesilesi oluşturdular.
Bu arada hem Irak Merkezî Hükümeti ile hem Batı ile ilişkilerimizi revize edebiliriz.
Biraz ses tonumuzu düşüreceğiz içe dönük gazı kısacağız biraz da esnek olacağız.
Cumhurbaşkanlığı seçim süreci de bu işleri biraz zorlaştırıyor.

