HDP'yi dert eden CHP

A -
A +
CHP, HDP'yi Demirtaş'tan daha çok dert ediyor: Ya barajın altında kalırsa?
Ne olurmuş barajın altında kalırsa? O bölgedeki milletvekilleri AKP'ye kalırmış. Milletvekili sayısı 30 kadar artarmış.
Bunun danışıklı döğüş olduğunu söyleyenleri bile var: "HDP barajın altında kalınca AKP anayasa değiştirecek çoğunluğa erişecek."
Bu, yenilgiyi seçime dört ay kala kabul etmek demektir. Böyle bir değerlendirmeniz varsa bile kamuoyu ile paylaşmak acizliktir. Siz de misilleme sayılabilecek bir çözüm üretin.
Ağlaşana kim oy verir?
...
Geldim bu yaşa.. Zihnimde iz etmiş, yer etmiş, kemikleşmiş kanaatlerim var. Vazgeçemiyorum.
Bunlardan birisi, bizim gibi ülkelerde muhalefetin dahi dizayn edilebildiği. Yaparlar, yaptılar, ettiler deyince yanlış anlamalar oluyor. Sanki acemi erleri eğiten çavuş gibi, biri eline düdük alıp komut veriyormuş da, diğerleri de bu komuta göre hizaya giriyormuş gibi anlıyorlar. Oysa ne ölecek ne dirilecek kıvamda tutmanın 980 yolu var, biz çoğunu doğal süreç veya sonuç zannederiz.
İsteselerdi muhalefeti şimdiye kadar iktidar partisinin hemen dibinde duracak şekilde canlandırır, atbaşı gidiliyor görüntüsü verirlerdi.
Bugün neredeyse her iki muhalefet de yok hükmünde. Sadece bağıran adamlar var. Hakaret eden adamlar var. Hayır diyen adamlar var.
Geçen gün sordum.. Bir kere daha soruyorum: İnsan bir araştırma yaptırmaz mı?
CHP Genel Başkanı olarak grupta yaptığım konuşma kamuoyunda nasıl karşılandı. Kendi tabanım ne dedi?
AKP tabanı ne dedi?
MHP tabanı ne dedi?
CHP olarak bizden ne bekliyorlar.
Bırakın alternatif politika üretmeyi, sadece bağırmadan gülümseyerek dört ay oturabilseniz oy oranınız 4 puan artar.
Özer Sencar Hoca, dün bir kanalda, AKP'nin yüzde 38 kemikleşmiş oyu olduğunu, bu oyların partiden bağımsız olarak Erdoğan'a verilen oylar olduğunu söyledi.
Bu ölçümü doğru varsayarsak aynı hesapla Kılıçdaroğlu'nun, partisine verilen oylar içindeki payı ne?
Ne kadar CHP'li, "Kılıçdaroğlu orada olduğu için oylarımı CHP'ye veriyorum" demiş. Ölçmek çok kolay. Yüzde bir mi, yarım mı? Yoksa tersi mi geçerli? Partinin başında Kılıçdaroğlu olduğu için CHP'ye oy vermek istemeyenlerin oranı daha mı yüksek.
Ben aynı şartların MHP için de geçerli olduğunu düşünüyorum.
CHP'nin kemikleşmiş oy oranını ölçmek de kolay, hiç ortalıkta rakam dolaşmıyor. Kemikleşmiş oyların üstü CHP'ye beğendiği için oy vermiyor ki.. AKP'den bunalmış, kızmış veya nefret etmiş.. Karşı tarafa oy vererek rahatlayan kesim. Yoksa CHP'den beklentileri yok.
Bu anlamda HDP çok daha sahici bir parti.
Vakti saati gelince eli yüzü düzgün bir muhalefet partimiz de olur. Zaten sistemin eninde sonunda gideceği yer orasıdır. Biribirine yakın oy oranları olan iki partili sistem. Çevresinde de aksesuar gibi dizilmiş marjinal partiler.
Başkanlık sistemine geçilse de bu böyle olur, parlamenter sisteme devam edilse de.
...
HDP'nin parti olarak girme kararına gelince ben CHP gibi, "Yahu bunlar barajı nasıl aşacak" derdinde değilim. Henüz tam kavrayamadığımız bir hesap vardır. Barajı aşacaklarına gerçekten inanıyor olamazlar mı? Yüzde 12 ile meclise girerlerse, Türkiye'nin her tarafından renkli adayları olursa, HDP deyince Güneydoğu ve Kürtler dışında başka şeyleri de çağrıştıran vitrinleri olursa çok renkli bir parlamentomuz olur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.