Mehmet Şimşek, TÜSİAD’ın gündemini belirledi

Sesli Dinle
A -
A +
Ülkenin önde gelen patronlarının üyesi olduğu Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Koç Müzesi’nde üyeler ve konuklarla bir araya geldi. YİK Başkanı Tuncay Özilhan konuklar ve üyeleri girişte karşıladı, hatır sordu. Biz de kendisine Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Migros’un yumurta konusunda yaptığı iş birliğinin kente katkısı ile ilgili bilgileri aktardık.
Öğrendik ki Özilhan, bu projeyi yakından takip ediyor ve benzer projelere de destek veriyor. Buluşmada herkes sabah Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yapılacak toplantıya odaklanmıştı. TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, “Hazırlıkları yaptık düşüncelerimizi paylaşacağız” diyordu.
 
Kamudan iş dünyasına transfer olan Yaşar Holding’in İcra Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Aktaş, TOBB’un önceki Başkanlarından Rona Yırcalı, Hedefler İçin İş Dünyası Platformu’nun önceki Başkanı Şükrü Ünlütürk, İZSİAD Başkan Yardımcısı Ali Talak bu görüşmenin çok olumlu olduğunun altını çizen tespitler yaptı. Toplantının en ilgi çeken isimlerinden biri TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol oldu. Herkesin asgari ücret sorusuna ayrıntılı cevaplar verdi.

Mahkeme Sohbetleri başlıyor

Ekonomi yayıncılığına yeni açılımlar getirmek hedefiyle yola çıkan Türkiye’de İş Dünyası dergisi, yeni bir proje ile yoluna davam ediyor. “Mahkeme Sohbetleri” başlığı ile hayata geçirilen yeni projenin ilk toplantısında “Dijitalleşmede Markalaşma ve Patent Yönetimi” başlığı masaya yatırıldı.
 
İstanbul’un önemli lezzet mekânlarından biri olan Mahkeme Lokantası’nda yapılan buluşmanın açılışını Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz yaptı.
 
Toplantıya, Destek Patent Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su A. Faruk Yamankaradeniz, Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senur Akın Biçer, Kiğılı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem, Tibet Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Yıldız katıldı.
 
Toplantıya ilişkin bilgi notları Türkiye’de İş Dünyası dergisi Yazı İşleri Müdürü Hüsne Pamuk tarafından analizleri yapılarak yayınlanacak.
Buluşmanın destekçisi olan Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz ise iş dünyası için böylesine faydalı bir çalışmanın parçası olmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve şu değerlendirmeyi yaptı:
 
 “Patent, markalaşma ve faydalı model gibi alanlarda başvuruların en çok artış gösterdiği alan. Markalaşma adına ülkemizin önünde çok uzun bir yol var. Türkiye'nin Orta Doğu ve Avrupa'nın erişim kapısı olması, ülkemizin markalaşma serüvenine büyük katkı sunuyor. Ülkemizin dünya ticaretinde yüksek pay elde edebilmesi ve küresel rekabette başarılı olabilmesi için daha fazla marka oluşturması şart. Güçlü Türk markaları oluşturmak için de markalaşma stratejileri geliştirilmesi gerekiyor. Türkiye'de markalaşmanın daha da gelişmesi için bütün paydaşlar ile çalışmanın öneminin kavranması lazım.”

Tohum üreticilerini alkışladı

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, tarımda muhteşem bir açılım yaptı. Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ile Güvenilir Ürün Platformu’nun İstanbul Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde düzenlediği ‘Tarım-Tohumculuk Zirvesi’ gündeme geldi. Açılışta, önce İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, ardından TÜRKTOB Başkanı Savaş Akçan konuştu.
 
Daha sonra söz sırası Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil’e geldi ve konuşmasına, “Tohum hayatın ilk adımıdır. Var olabilmenin anahtarıdır” sözleri ile başladı.
 
Pakdil, daha sonra ‘Daha verimli nasıl üretim yapabiliriz?’ sorusunu gündeme getirdi ve tohumun bu konudaki öneminin altını çizdi.
Toplantıda Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Başkanı Selami Yazar, Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Başkanı Hurşit Nallı, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkan Yardımcısı Ahmet Dündar, Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği (TODAB) Başkanı Aykut Hacıoğlu, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) Başkanı H. Ömer Güler oradaydı ve Pakdil onlara yönelerek şu vurguyu yaptı.
 
-75 bin TÜRKTOB üyesini alkışlıyorum…
 
Bunun üzerine bütün salondan bir alkış koptu ve şu sözlerle devam etti Nihat Pakdil:
 
-10 yıl önce tohumculukta Türkiye, 67 milyon dolar dış ticaret açığı veriyordu. Tohum üreticileri özveriyle çalıştı. Bugün Türkiye, neredeyse her üründe kendi tohumunu üretiyor. 232 milyon dolarlık tohum ihraç eden Türkiye, 63 milyon dolar dış ticaret fazlası veriyor. 10 yılda 67 milyon dolar dış ticaret açığından 63 milyon dolar fazla veren bir tohumculuk sektörümüz var.
 
Evet, bu özeti yaptı Nihat Pakdil ve tohum üreticilerinin alkışı hak ettiklerini söyledi.

Bir alkışı da o hak etti

Aslında tohumcular sadece cari fazla verme başarısı göstermediler. Ülkenin gen kaynaklarına sahip çıktılar ve daha da önemlisi “Tohumunu İsrail’den almasak domates yiyemeyeceğiz, Türkiye tohumda dışa göbekten bağımlı, Türk tohum sektörü uluslararası tekellerin elinde, Türkiye’de GDO’lu tohum var, hibrit tohum sağlığa zararlı” gibi aslı astarı olmayan ve işin ilginç yanı doğru bilinen yanlışlara savaş açtılar. Açılan bu savaşın komutanlığını uzun süredir Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Savaş Akcan üstleniyor. Bir alkışı da o hak ediyor.

Her zaman destek veriyoruz

Türkiye’nin tarım ve gıda konusunda en aktif isimlerinden biri İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, bu önemli toplantıya ev sahipliği yaptı. Borsa Meydanı toplantıları ile ses getiren etkinliklere imza atan Ali Kopuz da tohum sektörünün önemine vurgu yaparak şu noktaların altını çizdi:
 
-Tohum sektörüne destek vermeye her zaman hazırız. Bu zamana kadar çok farklı alanlarda projeler gerçekleştirdik. Borsa bünyesinde tohum geliştirme çalışmasında 2012 yılında “50 Yıldan Daha Eski Olduğu Tahmin Edilen Tohumların Çimlenebilme Kabiliyetlerinin Araştırılması Projesi”ni başlattık. Bu projede 4 yıl sonunda tohumları çimlendirdik. Neticede iyi bir potansiyele sahip olduğu görüldü. Tohumların barkodlanması yapıldı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.