Ukrayna neden önemli?

A -
A +
Ukrayna'yı önemli bir ülke saymak için birçok neden vardır. Bunların hepsini bu kadar kısa bir makalede ele almak mümkün değildir. Ancak, bazı en önemli nedenlerden bahsedebiliriz...
Ukrayna jeo-stratejik açıdan önemli bir ülkedir. NATO, AB ve Rusya'nın buluştuğu noktadadır. Bu jeo-stratejik konumun tektonik yapısı, sadece kendi bölgesinde değil, çok daha geniş bir çevrede hissedilen depremlere neden olabilmektedir. Rusya'nın Kırım'ı almak üzere hızla harekete geçmesinin son aşamalarını görmek üzereyiz. Türkiye ve diğer Karadeniz ülkeleri ve Japonya'dan ABD'ye kadar birçok ülke bundan sonra ne olacağını gergin bir şekilde bekliyor.
Rus filosu Ukrayna donanmasını ablukaya almış durumda ve Karadeniz'in kuzey kıyılarını, hatta örtülü bir şekilde bütün Karadeniz'i birçok yönden tehdit ediyor...
Ukrayna Güneydoğu Avrupa'ya, hatta Batı Avrupa'ya doğalgaz geçiş noktasıdır. Ayrıca petrol için de geçiş noktasıdır. Ayrıca Doğu Avrupa elektrik şebekesinin önemli bir parçasıdır. Ukrayna, ülkedeki elektriğin yüzde 50'sini üreten çok sayıda nükleer santrale sahiptir. Ayrıca hidroelektrik ve kömür gibi diğer santrallerde üretilen elektriği Kırım ve diğer birçok komşusuna satar...
Ukrayna denize kıyısı olmayan komşuları ve Rusya için bir nakliyat geçiş noktasıdır. Bu geçiş sadece Kırım'daki limanlar sayesinde değildir. Odesa, Karadeniz'deki en önemli limanlardan biridir. Kırım'da kullanılan suyun yüzde 80'i, elektriğin yüzde 75'i, yiyeceğin ve doğalgazın çoğu Ukrayna'dan gelmektedir. Ruslar Kırım'ı ilhak etmiş olabilir, ama hayati öneme haiz kaynakları karşılamayı henüz üstlenmiş değiller!..
Ukrayna dünyanın en büyük ayçiçeği yağı, üçüncü büyük mısır, altıncı büyük buğday ihracatçısıdır. Ukrayna, sadece kendi bölgesine değil, ayrıca dünyanın birçok yerine yulaf, sebze ve meyve ihracatı yapmaktadır. Ayrıca dünyanın büyük silah ihracatı yapan ülkelerinden biridir. Ukrayna önemli bir çelik üreticisidir. Aynı zamanda makine, roket motoru, kimyasal ve diğer birçok mal ve emtia üretmekte ve dünyanın birçok bölgesine ihraç etmektedir. Ukrayna'nın birçok ülkeyle eğitim, bilim, kültür alanlarında geniş kapsamlı anlaşmaları vardır. Zengin bir ülke olmayabilir. Birçok ülke için uluslararası ticaretin önemli bir parçası olmayabilir, ama dünya ekonomi sahnesinde büyüyen bir oyuncudur...
Jeo-strateji, jeo-ekonomi, enerji, su, gıda, ticaret ve ekonomi konularından bahsettim. Evet, bunlar Ukrayna'da neler olduğuyla ilgili önemli yönlerdir. Ancak bir de olanların ahlaki ve etik yönü var. Dünya Rusya'nın gaz, petrol, elektrik, silah ve diğer ticari emtialarını nakledebilmek için Ukrayna'yı silip süpürmesine izin mi verecek? Dünya bir ülkenin büyük bir kısmının bariz bir şekilde çalınmasına karşı ayağa kalkmayarak, dizleri üzerine mi çökecek?
Ukrayna'nın en büyük önemi, bölgesi, AB, ABD, NATO ve hatta Çin, Hindistan ve çok uzakta olan başka ülkeler için büyük bir test olmasıdır. Eğer dünya geri çekilirse ve çok az şey yaparsa, bu başka ülkelerin topraklarını ilhak etmek isteyen ülkeler için ne manaya gelir? 
Eğer Kırım'ı almak uluslararası ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcıysa, sırada ne var? Doğu Avrupa, Kafkaslar ve diğer bazı bölgeler yanmaya başlarken televizyon izleyen etkisiz insanlar gibi mi olacağız? Olan biteni durdurmak için daha ne kadar bekleyeceğiz?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.