İyi bayramlar…

A -
A +
Bir dönem bir genel müdür yardımcılığı yapmış birisi anlatıyor:
Sene 1965. Bir genel müdürlükte özel kalem müdürünün yardımcısıyım. Bayrama on gün var. Müdürüm hastalandı, iş bana kaldı. Ben de işe gireli iki hafta olmuş, olmamış… Genel müdür beni çağırttı; “Tebrik kartları hazır mı?”  Şaşırdım; “Anlamadım! Hangi kartlar efendim?” dedim. “Aman evladım, Şükrü Bey sana söylemedi mi? Bayram geldi, tebrik kartları şimdiye kadar hazır olmalıydı..” narasıyla derhal hazırlamamı emretti.
“Emredersiniz efendim!” dedim. “Ancak sabaha kadar 3 bin kartı nasıl yazacağım?” Genel müdür bey, bütün kartları çini mürekkebiyle ve en güzel yazımla yazmamı istedi.
Üç bin karttan iki bin tanesini kendisinden makamca altta olanlara şu şekilde yazacaktım: “Bayramını kutlar, gözlerinden öperim.”  Bin tanesi de üst makamdakilere olacaktı ve onlarda da şu ifade yer alacaktı: “Sizin ve eşinizin bayramını saygıyla kutlarken, sıhhatli ve başarılı günler niyaz ederim.”
Sabaha kadar 3 bin kart, düşünebiliyor musunuz?!. Ne yapalım? Çaresiz, mecburen kolları sıvadım ve başladım öncelikli 2000 karta: “Bayramını kutlar, gözlerinden öperim”, “Bayramını kutlar, gözlerinden öperim”, “Bayramını kutlar, gözlerinden öperim”  1, 5, 10, 18, 28, 58, 108, 188, 558.. Yazıyorum, yazıyorum bitmiyor!.. Nasıl sıkıntı bastı bir bilseniz!... 738, 918.. Öyle işkence çekiyorum ki. Sıra 2000’inci karta geldiğinde şafak söküyordu. Ben de bitmişim ama önümde hâlâ yığınla kart duruyor!
Şimdi de 1000 tane üst makamlara yazılması gerekenler var. Üçüncü demlik çayla birlikte “Sizin ve eşinizin bayramını saygıyla kutlarken, sıhhatli ve başarılı günler niyaz ederim”e başladım.. Boyuna yazıyorum. 209, 529, 689.. Yaz babam yaz.. Ama artık kalemi parmaklarımın arasında tutamaz oldum. Ben kaleme değil, kalem bana hakim…
Bir müddet sonra gerisini nasıl yazmışım hiç hatırlamıyorum: 
“Niyazi ile birlikte sizin ve eşinizin bayramını kutlarken ayrıca sıhhatle ederim..” 
“Önce bayramınızı başarılı eder, sonra eşinizle Niyazi’ye tebrikli günler dilerim..” 
“Sizin de eşinizin de Niyazi’nin de bayramını saygıyla eder, sıhhatli tebrik dilerim..” 
“Sıhhatli eşinizin bayramını saygıyla kutlarken, Niyazi’ye başarılar diler aynı zamanda ederim..” 
“Bayram günü eşiniz ve Niyazi'ye dikkat edin, size de daha bayram gelebilir..” 
“Niyazi bey bayram günü eşiniz ile birlikte sizi sıhhat ile tebrik etsin..” 
Sabah mesai saatinde, gözlerim kan çanağı hâlde kartları yetiştirdim. Genel müdür bir ikisine şöyle bir baktı: “Aferin” dedi. “Güzel yazmışsın. Hemen postalayın!” 
Hemen postaladık!.. Üç gün sonra da önce bizim genel müdürü, sonra da beni postaladılar!..
 
Ninem diyor ki;  Sıkı basmayan bacak sahibini suya kaptırır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.