Sağlığımızı korumak dinimizin emridir

A -
A +
"Her şeyin yaratılmasında müşterek olan manevî sebep, sadaka vermek, yetmiş kerre (Estagfirullah min külli mâ kerihallah) duasını okumaktır."
 
İnsan, hasta olmamaya dikkat etmelidir. Bunun için de, İslâmiyete uygun yaşamak lâzımdır. İslâmiyete uymakta gevşek davranarak, hasta olan kimse, ilâç almalı, perhiz etmeli ve fakîrlere sadaka vermeyi nezretmeli/adamalı ve sık sık sadaka vermelidir. Perhiz, yani rejim yapmanın câiz ve lâzım olduğunu, (Teyemmüm âyeti) göstermektedir. (Su zarar verince, kullanmayın, teyemmüm edin!) meâlindeki âyet-i kerîme meşhurdur. 

Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” şu duayı çok okurdu: (Allahümme innî es’elüke’s-sıhhate vel-âfiyete vel-emânete ve hüsnel-hulkı ver-rıdâe bilkaderi bi-rahmetike yâ Erhamerrâhimîn.) Bunun manası, (Ya Rabbî! Senden, sıhhat ve âfiyet ve emânete hıyânet etmemek ve güzel ahlâk ve kaderden râzı olmak istiyorum. Ey merhamet sâhiplerinin en merhametlisi! Merhametin hakkı için, bunları bana ver!) demektir. Biz zavallılar da, ulu ve şanlı Peygamberimiz gibi dua etmeliyiz.

Hasta olmamak için ve hastalıktan kurtulmak için, dört şey yapmak lâzımdır: 1- Fazla yememeli. 2- Alkollü içkileri hiç içmemelidir. 3- Üzülmemeli, asabîleşmemeli. 4- Vücudu, eşyası, yiyecekleri temiz olmalıdır...

Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem”, Hazret-i Ali ile bir eve gitti. Meyve getirdiler. Hazret-i Ali'nin gözleri ağrıyordu. Meyveden kendisi yedi. Hazret-i Ali'ye, (Sen yeme! Göz ağrısına zarar verir) buyurdu. Pişmiş pazı ile arpa getirdiler. (Bundan ye! Gözüne fayda verir) buyurdu. Ödemi olanlara, (Su içmeyin! Suya perhiz ediniz!) buyururdu.

Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve sellem”  (Allahü teâlâ, her hastalığın ilâcını yaratmıştır. Yalnız, ölüme çâre yoktur) ve (Hastalıkların başı, çok yemektir. İlâçların başı, perhizdir) ve (Hastalarınızı, sadaka vererek tedâvi ediniz!) buyurdu... 

Allahü teâlânın âdeti şöyledir ki, her şeyi sebeple yaratır. Bir şeye kavuşmak için, bu şeyin yaratılmasına sebep olan şeyi yapmak lâzımdır. Her şeyin yaratılmasında müşterek olan manevî sebep, sadaka vermek, yetmiş kerre (Estagfirullah min külli mâ kerihallah) duasını okumaktır. Bu iki manevî sebep, maddî sebepleri bulmaya da yardım eder.

Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve sellem”  buyurdu ki: (Yâ Alî! Beş şey kişiyi çabuk ihtiyarlatır/çöktürür: Borcu çok olmak. Çok gamı olmak. Kadının nefesi erkeğe erişmek. Çok koku sürünmek. Çok balgam gelmek.) [Menakıb-ı Çihar Yâr-i Güzîn]

Eski Saray hekimlerinden "Yâdigâr" da, hasta olmamak için (Yukarıdan geleni yutma, aşağıdan geleni tutma, her şeyi kafana takma!) tavsiyesini yapmaktadır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.