Emeklilere yönelik yeni zam formülleri

A -
A +
31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak yerel seçimlere sayılı günler kala 16 milyona yaklaşan bütün emeklilerin gözü pürdikkat hükûmet tarafından verilen sözlerin, vaatlerin ifa edilip edilmeyeceği noktasında toplanmıştır.
Binlerce emeklinin gazetemize ve sosyal medya hesaplarımıza göndermiş olduğu iletiler, yüz binlerce emeklinin sosyal medya ve diğer dijital platformlarda dile getirdiği talepler ile sendika ve emekli sivil toplum örgütlerinin beyanlarından emeklilerin çoğunluğunun önceden verilen vaatlerin ifa edilmemesi nedeniyle yeni vaatlere şüphe ile yaklaşmakta olduğu anlaşılmaktadır.
2024 yılının emekliler yılı ilan edilmesi, kira yardımı, elektrik faturası, ulaşım yardımı gibi sosyal yardım vaatlerinin de emekliler nezdinde pek bir karşılığının olmadığını, heyecan oluşturmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
 
EMEKLİLER VAATLERİ UNUTMUYOR
 
Çağımızda söylenen ya da verilen hiçbir söz, hiçbir kelime unutulmuyor. Her an sosyal medya ve diğer dijital ortamlarda gündeme getiriliyor. Tüm sosyal medya platformlarına bakıldığında en büyük gündem konularının emekliler tarafından belirlendiği alenen görünmektedir.
16 milyona yaklaşan her bir emeklinin eşi, çocuğu ya da bir yakını onunla birlikte hareket ettiği varsayıldığında yaklaşık 32 milyonluk bir seçmen kitlesi ortaya çıkmaktadır. Hâl böyle olunca belediye seçimlerinde başarılı olmak isteyen tüm partilerin gözü emeklilerde.
Muhalefet milletvekilleri gerek TBMM’de gerekse medya ve diğer tüm ortamlarda hükûmete yerine getirilmeyen vaatler üzerinden yüklenmekte ve bu konuyu sürekli diri tutmaktadır.
 
EN ÇOK EMEKLİ ZAMLARIYLA İLGİLİ KANUN TEKLİFİ VERİLDİ
 
Yerel seçimler yaklaştıkça tüm partiler emeklilere sıkı sıkıya sarılmaya başladı. Meclis’te grubu bulunan tüm partilerden TBMM’ye emekli zamlarıyla ilgili çok sayıda kanun teklifi gönderildi.
Neredeyse bu tekliflerin tamamında yıllardır emeklilerin açlık sınırının altında maaşlar almakta oldukları, ortalama ev kiralarının en düşük emekli maaşlarının çok üzerinde olduğu, marketlerde gıda… fiyatlarındaki artışların yüksek olduğu tespitinden hareket ederek hayat pahalılığına vurgu yapılmaktadır.
Buradan da hareketle hayatlarını bu ülkeye adamış, emeklilerimizin insan onuruna yaraşır bir şekilde idame ettirebilmeleri için en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde yani net 17 bin TL olmasına yönelik teklifler verilmektedir.
 
EKİM FORMÜLÜNÜN İKRAMİYELERE UYARLANMASI GÜNDEMDE 
 
Geçtiğimiz temmuz ayında kök maaşı 6 bin TL’nin altında kalan milyonlarca emekliye sıfır zam yapılmıştı. Yüksek primler ve kazançlar ödeyerek yüksek emeklilik maaşı bekleyenlere söz verilen yüksek refah artışı, memur emeklilere defalarca verilen seyyanen zammın yapılmaması nedeniyle emeklilerde infiale sebep olmuştu. Emeklilerin geçim şartlarının kolaylaştırılması için ilgili bakanlıklarda Cumhurbaşkanımızın talimatı doğrultusunda yapılan çalışmalar uzunca bir süre beklendi. Yüksek enflasyon karşısında eriyen maaşlara güncelleme yerine önce çalışmayan emeklilere sonra da çalışan tüm emeklilere 5 bin TL’lik ikramiye verilmiştir.
Verilen sözlerin ifası için seyyanen zamma, ekonomi yönetimi hâlen uygulanmakta olan OVP’nin büyük ölçüde sekteye uğrayacağı yönündeki direnci nedeniyle karşı çıkmaktadır.
Tüm emeklilere seyyanen kalıcı zamlar yerine sadece Ramazan ve Kurban Bayramlarında geçerli olmak üzere hâlen 2 bin TL olan ikramiyelerin aynen 29 Ekim ikramiyesi gibi 5 bin TL’ye yükseltilmesi beklenmektedir. Hatta bu ikramiyelerin 10 bin TL’ye kadar çıkarılması hâlinde bile fazla bir direnç olmayacağını söyleyebiliriz.
 
SEYYANEN ZAM ANKETLERE BAĞLI
 
Özelikle İstanbul ve Ankara anketlerinin sürekli takip edilmekte olduğu bu anketlerde belirtilen şehirlerin kazanılmasının kritik olması hâlinde mart ayının ilk haftası veya en geç ikinci haftasında seyyanen zammın da gündeme gelebileceği konuşulan formüller arasındadır.
 Ancak seyyanen zammın emeklilerin talep ettikleri gibi 8 bin 77 TL X %49,25 = 12 bin TL olmayacağını söyleyebiliriz. Bu rakamın tüm emeklilere azami 4-5 bin bandında olması ihtimal dâhilinde bulunmaktadır. Zira seçim sath-ı mailine girilen bu ortamda en düşük emekli maaşı şu anda bile bırakın asgari ücreti, açlık sınırının bile üçte iki oranına kadar gerilemiştir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Vedat USTA13 Şubat 2024 13:10

Hükümetimizden beklentimiz 2008'çıkartılan maaş bağlama oranlarının düzeltilmesidir.Daha çok ve daha yüksek prim ödenmesi teşvik edilmelidir.Anlık çözümler yerine kalıcı çözümler üretilmelidir.

Ordu 12 Şubat 2024 07:12

Seyyanen zam yapilmazsa seçimde emekli boş oy verecek bayram ikramiyesi bizi tatmin etmez