Bir ibretlik hikâye...

A -
A +
Anlatılır ki; adamın biri, yaptırdığı çeşmenin kitabesine "Her kula helal, Müslümana haram"yazdırmış. Bunun okuyan Bursa ahalisi kadıya şikâyete koşmuş. Adamı bulup getirmişler. "Bilmez misin fitne çıkarmak en büyük suçtur?" Diye hesap sormuşlar.
"Yazdığımın doğruluğunu belgelerim, fakat sultanın kendisine" demiş adam!
Kısa zaman sonra huzura alınınca, istediği şu olmuş: "Herhangi bir havradan, herhangi bir zamanda, herhangi bir hahamı tutuklayın Padişahım, bakalım bir haftada neler olacak."
Haber duyulduğu anda bütün Yahudi ve azınlıklar bir olmuş ve "Ne bu zulüm, neler oluyor, din adamımızı neden tutuklarsınız, biz ona kefiliz" diye feryada başlamışlar. Komşu hükümdarlar bile elçiler, mektuplar yollamış.
Bir hafta sonunda serbest kalmış haham. Bu defa da teşekkürler, minnetler, hediyeler uçuşmuş...
*
Aynı denemeyi, yine sıradan bir Hıristiyan papazda tekrarlamışlar. Aynı şeyler tekrar yaşanmış, memleket ayağa kalkmış...
Son olarak: "Padişahım, demiş o çeşme yaptıran hayırsever vatandaş. Şimdi ise sıra, payitahtın en sevilen âliminde..."
Başkent Bursa'nın kalbi hükmündeki Ulu Cami'de, hem de tam Cuma hutbesinin ortasında tutuklamışlar çok kıymetli bir zatı. Fakat cemaatten; "bari hutbeyi bitirseydi" diyen bile çıkmamış... Arkasından giden, akıbetini merak eden olmadığı gibi:
"Biz de onu adam bilip hoca bellemiştik, acırız ardında kıldığımız namazlara" diye hayıflanmalar başlamış!..
*
Aradan bir hafta geçince: "Ne olacak şimdi?" demiş Padişah.
"Bu âlimi serbest bırakıp helallik alalım Sultanım" demiş adam. Demiş ama;
"Böyle cemaate su helal edilir mi?" Diye sormayı da ihmal etmemiş. Rivayet o ya, Padişah ise;
"Sadece su değil, hava bile haram onlara, hava bile!" Demiş...
*
Yüzlerce olay ve kişi adına ayağa kalkılan bu ülkede, aslî unsurumuz olan Sünnî Türklerin acıları için kaç meydanın doldurulduğunu gördünüz?
Fakat ümit edilen şudur ki; bir ibretlik hikâye, pek çok gözü açabilir!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.