Allahü teâlâ emrini Peygamberlerle bildirdi

A -
A +
Peygamberlerin birincisi Âdem aleyhisselam, sonuncusu, Muhammed aleyhisselamdır. Bu ikisinin arasında çok Peygamber gelip geçmiştir.

Allahü teâlâ, bu âlemi yoktan var etti ve kıyamete kadar insanlarla mamur olmasını istedi. Âdem aleyhisselamı topraktan yaratıp, Onun çocukları ile âlemi süsledi. İnsanlara dünyada ve âhirette rahat yaşamak, saadete kavuşmak için lazım olan şeyleri bildirmek için, bazılarını Peygamber yaparak şereflendirdi. Bunlara yüksek mertebe vererek başka insanlardan ayırdı. Bu Peygamberlere Cebrail aleyhisselam ismindeki bir melekle emirlerini ve yasaklarını bildirdi. Bunlar da bu emirleri ümmetlerine bildirdi. Peygamberlerin birincisi Âdem aleyhisselam, sonuncusu, Muhammed aleyhisselamdır. Bu ikisinin arasında çok Peygamber gelip geçmiştir. Bunların sayısını ancak Allahü teâlâ bilir. İsimleri bilinen yirmi yedisi, Âdem, Şit, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Eyyub, Lut, Şuayb, Musa, Yuşa, Harun, Davud, Süleyman, Yunus, İlyas, Elyesa, Zülkifl, Zekeriyya, Yahya, İsa ve Muhammed aleyhimüsselamdır.
Bunlardan Sit ve Yuşa'dan başka yirmi beşi Kur'an-ı kerimde bildirilmiştir. Kur'an-ı kerimde, Uzeyr, Lokman ve Zülkarneyn de yazılıdır. Fakat âlimlerimiz arasında, bu üçü için ve Tübba ile Hızır için, peygamber diyen olduğu gibi, veli diyen de vardır.
Muhammed aleyhisselam Habibullah, İbrahim aleyhisselam Halilullah, Musa aleyhisselam Kelimullah, İsa aleyhisselam Ruhullah, Âdem aleyhisselam Safiyyullah, Nuh aleyhisselam Neciyyullahtır. Bu altısı, diğer Peygamberlerden daha üstündür. Bunlara Ülül'azm denir. Hepsinin üstünü, Muhammed aleyhisselamdır.
Allahü teâlâ yeryüzüne 100 sayfa ve dört büyük kitap indirmiştir. Bunların hepsini Cebrail aleyhisselam getirmiştir. 10 sayfa Âdem aleyhisselama, 50 sayfa Şit aleyhisselama; 30 sayfa İdris aleyhisselama; 10 sayfa İbrahim aleyhisselama gönderildiği hadis-i şerifte bildirilmiştir. Burada "sayfa" küçük kitap, risale demektir. Dört kitaptan, Tevrat Musa aleyhisselama, Zebur Davud aleyhisselama, İncil İsa aleyhisselama, Kur'an-ı kerim ise Muhammed aleyhisselama inmiştir.
Nuh aleyhisselam zamanında tufan olup, bütün dünyayı su kapladı. Yeryüzünde bulunan insanların ve hayvanların hepsi boğuldu. Nuh aleyhisselam ile gemide bulunan müminler kurtuldu. Nuh aleyhisselam gemiye binerken her hayvandan birer çift almış olduğundan, hayvanlar da bunlardan üredi. Bu, Nuh aleyhisselamın mucizesi idi.
Nuh aleyhisselamın gemide üç oğlu vardı: Sam, Yafes ve Ham. Şimdi yeryüzünde bulunan insanlar, bu üçünün soyundandır. Bunun için Nuh aleyhisselama "ikinci baba" denir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.