"Allahü teâlânın ipine sarılınız!"

A -
A +
"Tefsîr âlimlerinden bâzıları, Allahü teâlânın ipi, cemâat, birlik demektir dediler. Fırkalara ayrılmayınız emri, böyle olduğunu göstermektedir. Cemâat de, fıkıh ve ilim sâhipleridir."

Âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîflerde, mü'minlerin kardeş oldukları, bu kardeşliği bozacak itikat ve amellerden uzak durmaları lâzım geldiği bildirilmektedir.

Hanefî fıkıh âlimlerinden Ahmet Tahtâvî hazretleri, Dürr-ül-muhtâr hâşiyesinde diyor ki:
"Tefsîr âlimlerinin çoğuna göre, (Dinde fırkalara ayrıldılar) âyet-i kerîmesi, bu ümmette meydana gelecek olan itikad, îmân bilgilerinde, bid'at sâhiplerini haber vermektedir.

Hazret-i Ömer'in haber verdiği hadîs-i şerîfte, Resûlullah efendimiz hazret-i Âişe'ye, (Dinde fırkalara ayrıldılar âyet-i kerîmesi, bu ümmette meydana gelecek olan itikad, îmân bilgilerinde bid'at sâhiplerini ve nefislerine uyanları haber veriyor) buyurdu.

En'âm sûresinin 153. âyetinde meâlen; (Doğru yol budur. Bu yolda olunuz! Fırkalara bölünmeyiniz!) buyuruldu.

Yani Yahudiler, Hıristiyanlar ve başka sapıklar doğru yoldan ayrıldılar, siz de, bunlar gibi bölünmeyiniz!

Âl-i îmrân sûresinin 103. âyetinde meâlen; (Hepiniz, Allahü teâlânın ipine sarılınız! Fırkalara bölünmeyiniz!) buyuruldu.

Tefsîr âlimlerinden bâzıları, Allahü teâlânın ipi, cemâat, birlik demektir dediler. Fırkalara ayrılmayınız emri, böyle olduğunu göstermektedir. Cemâat de, fıkıh ve ilim sâhipleridir. Fıkıh âlimlerinden îmân, itikad bilgilerinde, bir karış ayrılan, dalâlete düşer, Allahü teâlânın yardımından mahrum kalır, Cehenneme gider. Çünkü, fıkıh âlimleri doğru yoldadırlar.

Muhammed aleyhisselâmın sünnetine yapışan ve Hulefâ-i râşidînin yani dört halîfenin yoluna sarılan bunlardır. Sivâd-ı a'zam, yani Müslümânların çoğu, fıkıh âlimlerinin yolundadır. Bunların yolundan ayrılanlar, Cehenneme gideceklerdir. Allahü teâlânın rızâsı, yardımı, bu fırkadan olanlaradır. Bu fırkadan olmayanlara, Allahü teâlâ gadab edecek, Cehennemde azap yapacaktır.

Ehl-i sünnet olmak için, dört mezhebden birini tâbi olmak lâzımdır. Bu dört mezhebden birine uymayan kimse, Ehl-i sünnet değildir. Yetmişüç fırkadan yalnız biri Ehl-i sünnettir. Diğer yetmişiki fırka bid'at sâhibidir, Cehenneme gidecektir. Ey mü'minler, Cehennemden kurtulmuş olan tek fırkaya tâbi olunuz! Bu da, Ehl-i sünnet vel-cemâ'at denilen fırkadır. Çünkü, Allahü teâlânın yardımı, koruması ve tevfîkı bu fırkada olanlaradır. Allahü teâlânın gadabı ve azabı bu fırkadan ayrılanlaradır ki, bunlara dinde reformcu denir."

Netice olarak, Peygamber efendimiz; (Cemâatte rahmet vardır) buyurdu. Cemâatten birinin duâsı, dileği kabul olursa, cemâatin hepsinin birden duâsı kabul olur. Cemâatle namaz kılmanın hikmetlerinden biri de budur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.