"Âmirleriniz, amellerinizdir"

A -
A +
Bir millet, İslâmda birbirine yardım eder, dîni, îmânı, helâli, harâmı birbirlerine öğretirlerse, Allahü teâlâ onlara rahmet eder, belâlardan korur. Aksi hâlde belâ ve felâketlerden kurtulamazlar.


İslâmiyetin temeli, ilim, amel ve ihlâs olmak üzere üçtür. İlim, Ehl-i sünnet âlimlerinin kitâplarından öğrenilir. Bu ilme uygun olarak amel edilir. İlimde ve amelde ise, ihlâs sâhibi olmalıdır. İhlâs, ilmin ve amelin, sırf Allah rızâsı için olmasıdır. Mal, mevki ve şöhret için olmamasıdır. İlmin ve amelin ruhu, kökü gibi olan ihlâsı elde etmek için, tasavvuf yolunda ilerlemek lâzımdır.
İhlâs, ilmin ve amelin Allahü teâlânın rızâsını ve sevgisini kazanmak için elde edilmesidir diye tarif edilmektedir. Bu üç temel şeye mâlik olan Müslümana İslâm âlimi ve hakîkî müslümân denir. Bu üç temel şeyden biri noksan olup da, Ehl-i sünnet âlimlerinin kitâplarına uymayan yazılar ve konuşmalar yayınlayarak, kendisini, İslâm âlimi tanıtan kimse kötü din adamıdır. Meselâ, din bilgisi çoktur ve her ibâdeti yapar, fakat, ihlâsı yok ise, yani bunları, mal, mevki, şöhret kazanmak gibi dünyalık elde etmek için yapan kimse, hakîkî Müslümân değildir. Muhammed Ma'sûm Fârûkî hazretleri, talebelerine hitaben buyuruyor ki:
"Büyüklerin yolundan ayrılmayınız! Talebeye ve misâfirlere çok iyi hizmet ediniz! İslâmiyete sıkı sarılınız! Resûlullah efendimizin sünnetine yapışınız, bid'atlerden sakınınız! Bid'at sâhipleri ile sohbet etmeyiniz, onlardan kaçınız! Hadîs-i şerîfte; (Bid'at sâhipleri, Cehennemde azâb çekenlerin köpekleri olacaklardır) buyuruldu. Bu hadîs-i şerîfi unutmayınız! Büyüklerimizin yolunda bid'at, değişiklik yapmayınız! Bid'at yapılmadıkça, büyüklerin feyizleri, bereketleri devam eder. Allahü teâlânın rızâsını her ân arayınız. Onun mârifetine kavuşmaya çalışınız! Bu ni'metin kokusu gelen yere koşunuz! Dünyaya gelmekten murâd, bu nimete kavuşmaktır. Yazıklar olsun ki, istenilen terk olunuyor, başka şeyler arkasında koşuluyor. Allahü teâlâ, sizi ve bizi, mahlûklarla uğraşmaktan kurtarsın, kendini aramak nasîb etsin! Mahlûkların yaldızlı, sahte güzelliklerine aldanmaktan korusun! Başımıza gelen zulümler, belâlar, kötü amellerimizin netîceleridir. (Âmirleriniz, amellerinizdir) hadîs-i şerîftir. Kendinizi ıslâh etmeye çalışınız! Vera ve takvâya sarılınız! Talak sûresinin 2. âyetinde meâlen, (Takvâ sâhiplerini sıkıntıdan kurtarırız) buyuruldu."
Netice olarak, bir kavim, bir millet, İslâmda birbirine yardım eder, dîni, îmânı, helâli, harâmı birbirlerine öğretirlerse, Allahü teâlâ onlara rahmet eder, belâlardan korur. Aksi hâlde belâ ve felâketlerden kurtulamazlar. Hadîs-i şerîfte buyurulduğu gibi:
(İnsanlar bir kötülüğü görüp ona mâni olmazlarsa, Allahü teâlâ, azâbını hepsine umûmî kılar.)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.