Bu geceyi ihyâ edenler affedilir...

A -
A +

"Berât gecesinde çok duâ etmeli, kötü sondan, îmânsız ölmekten Allahü teâlâya sığınmalı, Cehennem ateşinden kurtuluş berâtı, bereket, rahmet, mağfiret ve âfiyet dilemelidir."

Berât; sözlük anlamı itibariyle, temize çıkarmak, bir şahsın işlediği iddia edilen suçu işlemediği veya o suçun gerçekte suç olmadığının anlaşılması anlamına gelmektedir. Ayrıca berât; kurtuluş vesikası anlamına da gelmektedir. Abdullah bin Ömer hazretleri, bir gün Resûlullah efendimizin huzûruna gelince, kendisine çok iltifat ederek; (Kıyâmet günü herkesin berâeti, her işi ölçüldükten sonra verilir. Abdullah'ın berâeti ise dünyâda verilmiştir) buyururlar.
İmâm-ı Gazâlî hazretleri buyuruyor ki: "Âhirette pek çok kimse, hesâba çekilmeden Cennete girer. Onlar için mîzân, terâzi kurulmaz. Onlara verilen sayfalar üzerine; 'Lâ ilâhe illallah, Muhammedün resûlullah. Bu filânın oğlu filânın Cennete girmesinin ve Cehennemden kurtulmasının berâtıdır' yazılır."

Peygamber efendimiz; (Cebrâîl aleyhisselâm bana geldi. "Kalk, namaz kıl ve duâ et! Bu gece, Şâbânın onbeşinci gecesidir" dedi. Bu geceyi ihyâ edenleri, Allahü teâlâ affeder. Yalnız, müşrikleri, büyücüleri, falcıları, hasîsleri, alkollü içki içenleri, fâiz yiyenleri ve zinâ yapanları affetmez) buyurmuştur.

Muhammed Rebhâmî hazretleri; "Berât gecesinde çok duâ etmeli, kötü sondan, îmânsız ölmekten Allahü teâlâya sığınmalı, Cehennem ateşinden kurtuluş berâtı, bereket, rahmet, mağfiret ve âfiyet dilemelidir" buyuruyor.

Atâ bin Yesâr hazretleri buyurdu ki: "Şâban ayının on beşinde, yani Berât gecesinde o yıl içinde ölecek olanların listesi Azrâil aleyhisselâma verilir. Bu arada ev yapan, ağaç diken ve yeni evlenen nice kimseler vardır ki, bunların isimleri bu listededir. Fakat onlar bunu bilmezler."
İmâm-ı Rabbânî hazretleri vefât etmeden altı ay önce, Şâban ayının on beşinci gecesi olan Berât kandili gecesini, kendi husûsi odasında ihyâ eyler. O gece yarısı, hanımının bulunduğu odaya gelir ve hanımı;

-Bu gece ecellerin ve amellerin takdir edildiği gecedir. Kimbilir Allahü teâlâ kimin defterine ölecek ve kimin defterine yaşayacak! diye kaydetmiştir der. İmâm-ı Rabbânî hazretleri bu sözü duyunca;

-Niçin tereddüt ve şüphe ile söylüyorsun? Ya isminin, dünyada yaşayacaklar sayfasından silindiğini görenin hâli nice olur buyurur. Böylece İmâm-ı Rabbânî hazretleri, o sene vefât edeceğine işâret buyurur.

Netice olarak, mubârek zamanları, geceleri fırsat, ganimet bilmelidir. Peygamber efendimizin buyurduğu gibi:

(Berât gecesini ganîmet, fırsat biliniz! Çünkü belli bir gecedir. Şâbânın onbeşinci gecesidir. Kadir gecesi, çok büyük ise de, hangi gece olduğu belli değildir. Bu gece, çok ibâdet yapınız. Yoksa, kıyâmet günü pişmân olursunuz!)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.