6’lı Masa’yla ilgili “deli” sorular

Sesli Dinle
A -
A +
28 Kasım’da yapılan 6’lı Masa’nın anayasa taslağı toplantısı ve sonrasında yapılan açıklamalar açıklığa kavuşturulması gereken soruların sayısını artırıyor.
 
Toplum var olan soruların açıklığa kavuşturulmasını beklerken, tam tersi yeni sorular kaçınılmaz olarak gündeme geliyor. Masa’dakilerin ne yapmak istediği daha da karmaşık ve anlaşılmaz bir hâle bürünüyor.
 
Bir çırpıda akla gelen ve cevap bekleyen soruları sıralayalım, belki açıklama getirirler;
 
1. Masa, destekledikleri adayın cumhurbaşkanı seçilirse partisiyle ilişkisinin kesilmesi gerektiğini söylüyor. Peki, seçilen cumhurbaşkanı, partisiyle ilişkisini kesti, ya hem milletvekili hem de cumhurbaşkanı yardımcısı olmak isteyen Masa’daki parti genel başkanları da partileriyle ilişkilerini kesecekler mi?
 
2. Temel Karamollaoğlu “Anayasa değişikliği olmadan koalisyon hükûmeti gibi yöneteceğiz. ‘Eş güdüm kurulu’ olacak” diyor. Daha önce bu minvalde Babacan’ın da açıklamaları oldu.
 
Peki, bu durumda 6’lı Masa cumhurbaşkanlığı makamına “kayyum” atamış olmuyor mu?
 
Son olarak Karamollaoğlu’nun gündeme getirdiği “Eş güdüm Kurulu”nun anayasal dayanağı nedir?
 
Anayasa ve yasa ihlallerinden şikâyet edilirken, yönetim üzerinde “vesayet kurumu” kurmaya çalışmak büyük bir çelişki oluşturmuyor mu?
 
3. Eskiden vesayet odakları seçilen başbakanlara ülkeyi yönettirmemek için ellerinden geleni yaparlardı. Şimdi 6’lı Masa’dakiler destekleriyle seçtirdikleri cumhurbaşkanına aynısını mı yapmak istiyorlar?
 
“Sen seçilmiş olabilirsin ama ülkeyi biz yöneteceğiz” demek değil mi bu?
 
4. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun son olarak dışarıdan getirip tanıttığı ekonomi danışmanları sadece CHP/Kılıçdaroğlu’nun danışmanları mı olacak, yoksa bunlar 6’lı Masa’ya da hizmet verecekler mi?
 
5. Diyelim, Masa’nın aday gösterdiği kişi cumhurbaşkanı seçildi ama parlamentoda anayasayı değiştirecek veya referanduma gidilecek kadar sandalye elde edilemedi. Bu durumda ne yapılacak?
 
Seçilen cumhurbaşkanına “Kardeşim sen seçildin ama sistemi değiştirecek gücü maalesef elde edemedik. Buyurun mevcut sistem neyi gerektiriyorsa onu yapın. Yönetim sizde. Ülkenin sorumluluğu sizde” mi denilecek? Yoksa sıkça dile getirdikleri gibi “Bırakın anayasayı ve yasaları. Kararı biz veririz ve siz uygularsınız. Davul sende ama tokmak bizde. Bunu iyi bil” mi denilecek?
 
6. Masa’nın ortak gösterdiği cumhurbaşkanı adayı seçim sürecinde nasıl oy isteyecek?
 
“Ben adayım ama kararları ben almayacağım. Masa’dakiler ne karar verirse ben onları yapacağım. Benim şimdi size söyleyeceğim bir şey yok. Benim dediklerime değil, Masa’dakilerin söylediklerine kulak verin. Zaten ben de onların dediklerine bakıyorum. Beni ciddiye almayın” mı diyecek?
 
Ya Masa’dakiler?
 
“Ya biz birini aday gösterdik ama onu çok dikkate almayın. Esas karar alıcı biziz. O bize bağlıdır. Biz ne dersek o olur” mu diyecekler, ne yapacaklar?
 
7. Diyelim, ortak aday cumhurbaşkanı seçildi ama sistem değişikliği için yeterli vekil sayısına ulaşılamadı. Buna rağmen Masa, seçilen cumhurbaşkanını rahat bırakmadı. Masa’nın anayasal olmayan baskısından bıkan cumhurbaşkanı “Bırakın artık baskıyı. Ben yetkileri kullanacağım. Millet beni yüzde ellinin üzerinde bir oyla seçti. Sorumluluk ve yetki bende. Çekin elinizi üzerimden” diyerek anayasa kitapçığını 6’lı Masa’ya atarsa ne olacak?
 
8. Seçilen cumhurbaşkanı seçim zamanı ve seçildikten sonra “tekil” konuşabilecek mi? Yoksa, “6’lı Masa’nın talimatıyla, 6’lı Masa’dakilerin takdiriyle” mi diye iş yapacak, kararnameler imzalayacak?
 
9. Sahnede yüzde elliden fazla oyla seçilmiş cumhurbaşkanı gözükürken, ülkeyi perde arkasındakiler mi yönetecek?
 
10. İstanbul’daki büyükçe bir mahalle muhtarı kadar oy alamayan siyasi, milletin yüzde elliden fazla oyunu alan cumhurbaşkanını mı kontrol edecek, yönetecek, ona emir verecek, yönlendirecek, gerek görürse ayar verecek? Öyle mi?
 
11. Milletin yüzde elliden fazla oyunu alan cumhurbaşkanı mı üstün olacak, yoksa onun atadığı cumhurbaşkanı yardımcıları mı? Yardımcılar aynı zamanda cumhurbaşkanını belirleyen parti başkanları ya. Ondan sordum.“Garabet” kelimesi bile bu durumu açıklamaya yetmez…
 
Daha cevap bekleyen soru çok ama köşem bunun için yeterli değil. Bugün bu sorularla yetinelim dostlar.
 
6’lı Masa, açıklamalarıyla bir ülkenin nasıl yönetileceğini anlatmıyor, nasıl yönetilemeyeceğinin kitabını yazıyor, programını ortaya koyuyor…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.