Almanya’da darbe mi olacakmış?

Sesli Dinle
A -
A +

Son yıllarda Avrupa’da yaşanan olaylardan dolayı tüm ezberlerimiz yerle yeksan oluyor. Bu zamana kadar Avrupa ile ilgili neler öğrenmiş ve öğretmiştik?

 

Geçmişte birbirleriyle yapmış oldukları bitmez tükenmez savaşlardan sonra Avrupa’nın tüm kara lekeleri ve kötü huylarından arındığını düşüyorduk ve öyle düşünmemiz istenmişti.

 

Özellikle Avrupa Birliği’nin kurulması, derinleşmesi ve genişlemesiyle birlikte Avrupa için kötü günlerin çok gerilerde kaldığı, kara bulutların bir daha dönmemek üzere Avrupa’yı terk ettiği, dünyaya örnek olacak bir barış adası oluşturulduğu, dünya için medeniyetin yayılacağı bir merkezin kurulduğu anlatıldı ve inandırıldı.

 

Avrupa için savaş, ölüm, kıtlık, gerginlik, sıkıntı dönemi bitmişti. Söz konusu olumsuzluklar Avrupa dışı dünyaya özgü özelliklerdi.

 

Zaman zaman ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslam/Müslüman karşıtlığı ve sömürgeci özellikler gibi Avrupa’nın tarihsel hastalıklarının semptomları kendini gösterse de mağdur olanlar hep “ötekiler” olduklarından dolayı çok dikkate alınmadı.

 

Fakat dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci ve akabinde başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı Avrupa’da çok şeyi yerinden oynattı. Başka coğrafyaların özellikleri olarak görmek istedikleri savaş, sıkıntı, darbe, göç gibi sıcak konular Avrupa’nın göbeğinde yaşanmaya başlandı.

 

Yugoslavya’nın dağılması sonrasında Balkanlarda yaşananları bir istisna olarak görmüşlerdi. Kim derdi Avrupa’yı her alanda doğrudan etkileyecek bir savaşın Avrupa’da patlak vereceğini veya biri bugün yaşananları öngörse kim inanırdı?

 

Şimdi tüm ezberler bozuluyor. Avrupa’da olmaz denen şeyler zincirlerinden boşanırcasına ardı ardına gerçekleşiyor. Tarihe gömüldüğü düşünülen Avrupa’nın hastalıkları tek tek nüksediyor.

 

 

 

Darbe yapacaklarmış!..

 

 

 

İddiaya göre uzun yıllar örgütlenen ve kendilerine "İmparatorluk Vatandaşı (Reichsbürger)" adını veren bir grup AB’nin en önde gelen ülkesi Almanya’da darbe hazırlığı içindeymiş. İç istihbaratın 2021 yılı raporuna göre darbe için adı geçen grubun 21 binin üzerinde üyesi varmış. Bunların yaklaşık yüzde beşi aşırı sağcılardan oluşuyormuş.

 

Darbe hazırlığı içinde olduğu iddia edilen grubun üyelerinin bir kısmı imparatorluk yanlısı iken diğer bir kısmı Nazi taraftarıymış. Almanya’yı meşru bir devlet olarak tanımayan darbeci(!) grup aynı zamanda Almanya’yı hâlâ askerî işgal altında görüyormuş.

 

Grubun üzerinde çalıştığı, içinde bilinen siyasetçi ve gazetecilerin de olduğu bir “düşman listesi” varmış.

 

Söz konusu grubun darbe hazırlıklarını yoğunlaştırdığına kanaat getiren Federal Başsavcılık “terör örgütü üyesi oldukları” ve “Alman hükûmetini devirme” şüphesiyle örgüte karşı operasyonu başlatmış. 25 kişi gözaltına alınmış ve içlerinde örgüt liderinin de olduğu 8 kişi tutuklanmış.

 

Şimdi gelelim esas konuya;

 

Türkiye’de darbe girişimine kalkışmış, TBMM dâhil devletin önemli kurumlarını bombalamış, 251 insanı katletmiş, 2 binden fazla insanı yaralamış, cumhurbaşkanını öldürmeye teşebbüs etmiş, güvenlik güçlerinin ve sivil vatandaşların üzerine bomba atmış, tank ve zırhlı araç sürmüş, devletin önemli kurumları ve yönetimi ele geçirmeye çalışmış bir grubu yani FETÖ’yü darbeci olarak görmeyen Almanya’nın tavrını nasıl okuyacağız?

 

Türkiye’de doğrudan kanlı bir darbe girişiminde bulunanları darbeci görmeyen ve onları koruyan Almanya’nın şüphe üzerine kendi topraklarında avcılığa çıkmasına inanacak mıyız?

 

Yoksa Almanya, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ortaya çıkardığı yeni jeopolitk depremlerden birini mi yaşıyor?

 

Son yıllarda yaşanan gelişmelerden dolayı artan milliyetçi dalgadan rahatsız olan birileri darbe ve terör bahanesiyle Almanya’yı kendi kontrolünde mi tutmak istiyor?

 

Avrupa’da yeni ortaya çıkacak jeopolitik boşluğu dikkate alarak Almanya’nın tek başına bırakılamayacak kadar önemli olduğunu bilenler yeni bir süreci mi devreye sokuyorlar?

 

Darbe ve terör suçlamasıyla operasyon yapılan grup üzerinden Almanya ve Avrupa’daki Avrupacılara (yerli) mesaj mı veriliyor?

 

Anglosaksonlar Avrupa’yı kendi başına bırakmak istemiyorlar mı?

 

Bu soruları yabana atmayın derim...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.