Terörle mücadelede başarı nasıl geldi?

Sesli Dinle
A -
A +

Türkiye son yıllarda terörle mücadelede destan yazıyor. Terörle mücadelede yakalanan ivmeden dolayı artık yakalanan, yurda getiren ve etkisiz hâle getirilen teröristlerin haberleri rutin işler gibi görülmeye başlandı.

 

Neredeyse her gün yurt içi ve yurt dışında terörle mücadele çerçevesinde yürütülen operasyonlar sayesinde şu tür haberler geliyor;

 

“Bugün Suriye’de PKK/YPG/PYD’li sözde üst düzey bilmem nereden sorumlu terörist yanındaki iki teröristle birlikte etkisiz hâle getirildi.”

 

“Irak’ta sınırdan 170 km uzakta, Kerkük’ün güneyinde renkli kategoride aranan sözde üst düzey PKK’lı terörist hareket hâlindeyken SİHA’larla etkisiz hâle getirildi.”

 

“Irak’ın Süleymaniye kentinde Türkiye karşıtı faaliyetlerde bulunan sözde PKK’lı üst düzey komutan MİT’in başarılı bir operasyonuyla yakalanarak yurda getirildi.”

 

“Uzun süredir aranan bilmem nere sorumlusu sözde PKK’lı terörist, Eren Bülbül Operasyonu çerçevesinde yürütülen operasyonlar sırasında yanındaki teröristlerle birlikte etkisiz hâle getirildi.”

 

“Sözde üst düzey DEAŞ’lı terörist sınıra yakın bir yerde derdest edildi...”

 

Türkiye karşıtı terör örgütlerinin müttefikler dâhil bazı devletler tarafından neredeyse sonsuz destek verildiği bir süreçte çok başarılı operasyonlara imza atılmasının ve terörü baskılamanın ne demek olduğunu yıllardır terörle tek başına mücadele etmek zorunda kalan ve bu uğurda binlerce evladını teröre kurban veren Türkiye’den başkası daha iyi anlayamaz…

 

Terörle mücadeledeki başarıdan dolayı artık terörle ilgili haberler rutinleşti ve gündemin önemli başlıklarının içinde bile sayılmıyor.

 

Terörle mücadelede yakalanan başarıyı gösteren kısa bir bilgi aktarayım;

 

Terörden arananlar yönetmeliği gereği bugüne kadar toplam 789 sözde üst düzey terörist etkisiz hâle getirildi.

 

Bunlardan 53’ü kırmızı, 34’ü mavi, 39’u yeşil, 112’si turuncu, 382’si gri ve 169’u listede olmayan sözde üst düzey teröristlerden oluşuyor.

 

2022 yılında ise bugüne kadar yurt içerisinde nokta istihbarata dayalı, İHA/SİHA destekli düzenlenen operasyonlarda 2’si kırmızı, 3’ü mavi, 4’ü yeşil, 16’sı turuncu, 18’i gri ve 14’ü liste dışı olmak üzere 57 sözde üst düzey terörist etkisiz hâle getirildi.

 

Ve bu listeye her gün etkisiz hâle getirilen farklı terör örgütlerinin sözde üst düzey mensupları eklenmeye devam ediyor...

 

Peki, terörle mücadelede yakalanan bu başarının altında yatan sebepler neler?

 

1. Siyasi iradenin sağlam duruşu ve uzun yıllar sonra yakalanan siyasi istikrar.

 

Ortalama bir buçuk yılda bir değişen ve koalisyonlu hükûmetler terörle mücadelede büyük zaaflar oluşturuyordu. Son yirmi yıldır var olan siyasi istikrar ve 2017 yılında gerçekleştirilen sistem değişikliği terörle mücadelede hızlı ve kararlı adımlar atılmasının önünü açtı.

 

2. Savunma sanayii alanında yakalanan göz kamaştırıcı başarı.

 

Eskiden terörle mücadele için gerekli olan savunma sanayii ürünleri için müttefiklerin(!) eline bakılırken şimdi bu durum değişti. Artık Türkiye İHA/SİHA/TİHA/Kargu/Aksungur örneklerinde olduğu gibi başta terörle mücadele olmak üzere ihtiyaç duyduğu savunma sanayii ürünlerini kendisi yapıyor ve satıyor. Türkiye savunma sanayii ürünlerinde dünyada dikkatleri üzerine çeken bir ivme yakaladı.

 

3. Millî İstihbarat Teşkilatı’nın dönüşümü.
2014 yılında Millî İstihbarat Teşkilatı’nın görev ve yetkilerini belirleyen yasanın TBMM’de kabulüyle MİT’in yapısında ciddi değişiklikler yapıldı. Kurumun yurt dışı operasyon yetkisinin önü açıldı.

 

4. Terörle mücadelede konsept değişikliği.
Terörle mücadelede koncept değişikliğine gidildi. Savunma değil, terörü kaynağında yok etme ve kesintisiz operasyon süreci devreye sokuldu.

 

5. Genelkurmay ve Savunma Bakanlığı’nın statüsünde yapılan tarihî değişiklik ve Jandarmanın İçişleri Bakanlığına bağlanması.

 

6. Terörle mücadelede yer alan kurumlar arasında sağlanan etkili koordinasyon.

 

7. Müttefiklerin(!) Türkiye karşıtı faaliyetleri ve önemli kalemlerde açık ve örtülü uyguladıkları ambargolar.
Müttefiklerin dostane olmayan tavırları Türkiye’yi yeni arayışlara itti... Kısaca kötü müttefik Türkiye’nin belli alanlarda kas yapmasının önünü açtı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.