Kalp dostu sağlık hazinesi FINDIK

A -
A +
Kalp dostu sağlık hazinesi FINDIK  

Karadeniz'in bu güzel türküsünü (Yine yeşillendi fındık dalları) bilmeyen var mıdır? Ufak bahçemdeki fındık ağacı yeşermeye başladı. Yaz sonunda meyvelerini vermeye başlayacak. Çiçek görünümlü yeşil kılıfın içinden, kahverengi kabuğuyla çıkan fındık Kuzey ve Kuzey Batı Anadolu'nun özellikle Karadeniz bölgesinin önemli ürünü. Ekonomik değeri önemli, besin değeri önemli. Karadenizlinin hayatındaki yeri büyük. Her yıl taban fiyatı belirlemeleri, Fiskobirliğin alım satımı gibi haberler hep gündeme gelir. Beni aşan bu konuları ekonomi yazarlarımıza bırakıyorum. Ben fındığın kısaca tarihinden, besin değerinden ve mutfaktaki yerinden söz edeceğim. Fındık çok eski devirlerde insanlar tarafından bilinen, beğenilen ve yenilen bir meyve. Zaman zaman hükümdar sofralarına giren fındık meyveleri sonraları Akdeniz bölgesinde ticaretin artması ve genişlemesi ile bir servet ve bereket timsali halini almış. Yabani fındığın Kuzey Yarım kürenin ılıman iklim kuşağını, Japoya'dan, Çin, Kafkasya, Türkiye, Avrupa ve Kuzey Amerika'ya kadar çok geniş bir coğrafyayı kapladığı bilinmektedir. KARADENİZ'DEN BÜTÜN DÜNYAYA Yurdumuzda ıslah edilmiş en önemli türler ise Artvin'den Kırklareli'ne kadar uzanan Kuzey Anadolu Dağları ve Kuzey Geçit bölgelerinde yoğun olarak bulunmaktadır. Fındığın ıslah edilme tarihi 2500 yıl öncelerine kadar dayanmaktadır. Tarihi kaynaklara göre, Hz. İsa'dan önce 400 yıllarında Kuzey Anadolu'da Pontus Yemişi adı verilen ufak bir meyveden bahsedilmektedir. Bu kadar eski kültür izine rastlanması sonucu fındığın anavatanının yurdumuzun Karadeniz Bölgesi olduğu ve kültür fındığının dünyaya buradan yayıldığı düşünülebilir. Kuzey Anadolu'dan önce Yunanistan sonra, İtalya, İspanya ve Fransa'ya ulaşmıştır. ABD'de ise son 70 yıl içinde gelişme göstermiş, devletin desteklediği güçlü araştırma ve geliştirme programları ile desteklenerek üretiminde büyük artış kaydedilmiştir. Sevan Nişanyan'ın "Sözlerin Soyağacı" kitabına göre, fındık kelimesi arapça "funduk"tan dilimize yerleşmiştir. Bir başka teoriye göre, Araplar bu meyveye "elculuz" adını vermişler, zamanla bizden "bunduk" kelimesini almışlar. Avrupa'da belli başlı ülkelerdeki "fındık" kelimesi: Fransızca'da; Noisette... İngilizce'de; Hazelnut... Almanca'da; Hasselnuss... Fındık, ülkemizde gelir getiren önemli tarımsal ürünlerimiz arasındadır. Karadeniz bölgesinde, bilhassa Giresun'da fındık hayatın her safhasında kendini göstermektedir. Giresun'da hayatın bu yemişin hasatına göre belirlendiği bilinmektedir. Düğün tarihlerinin bile "fındıktan önce" "fındıktan sonra" diye tespit edilmesi gibi türkülerde bile hep fındık vardır. "Ben esmeri fındık ile beslerim" ya da, "Bir fındığın içini yar senden ayrı yemem" örnek iki türkü. DÜNYANIN EN DEĞERLİ FINDIĞI BİZDE Mutfağımızda kullanımı, yaş ya da kuru yemiş veya fındık yağı şeklinde olmaktadır. Uzmanlar dünyanın en lezzetli fındıklarının Türkiye'de, Karadeniz bölgesinde yetiştiğini kabul etmekteler. Sebebi, iklimin ve toprağın meyveye özel bir tat vermesidir. Giresun'un tombul fındığı bu konuda en fazla aranılan türdür. Tanınmış bir başka cins ise uzun, daha az yağlı Değirmendere fındığıdır. Taze yenildiğinde daha gevrek ve daha hafiftir. Günümüzde dünya fındık üretiminin % 75'i yurdumuzda Karadeniz'de gerçekleşir. Besin değeri yüksektir. Sağlıklı beslenme reçetelerinde fındığa yer verilir. Ancak günlük tüketim miktarı 30-40 gramı geçmemek üzere. Bu da reklamlarda gösterildiği gibi "günde bir avuç fındık" eder. Demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko gibi mineraller, protein ve E vitamini açısından oldukça zengin bir besin olan fındık, kalp ve damar sağlığı için çok önemli olan doymamış yağ açısından da zengindir. Ayrıca, B grubu vitaminler bakımından da zengindir. Değerli okuyucular, Yazımın sonuna sizler için Fındık Tanıtım Grubu'nun çıkardığı "Dünya Fındık Lezzetleri" adlı kitaptan iki kolay ve değişik tarif ekliyorum. Kalp dostu sağlık hazinesi FINDIK  

Kansere karşı bile koruyor > E vitamini bakımından zengin olması sebebiyle antioksidan ve yaşlılık engelleyici bir gıdadır. Şeker hastalığının gelişmesini önler, prostat kanserine karşı korur. > İçerdiği B5 vitamini stresi giderici özelliği olan bir vitamindir. B6 ise bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yarar, kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır. > İçerdiği D vitamini kırmızı kan hücrelerinin yapımında rol alır, cilt yaralarının iyileşmesini hızlandırır. Kalp dostu sağlık hazinesi FINDIK  

Fındık kurabiyesi HAZIRLANIŞI: Çukur bir kapta şeker, fındıkyağı, yoğurt, yumurta akı ve kıyılmış fındığı karıştırın. Un ve kabartma tozunu azar azar ekleyin, homojen ve pütürsüz bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparın, iki avucunuzda yuvarlayın, alttan üstten bastırın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine birer fındık yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 C'lik fırında üzerleri pembeleşene kadar (yaklaşık 20-30 dakika) kızartın. Özellikle çocuklar için çabucak yapabileceğiniz kolay bir ezme. Beslenmelerine yardımcı olur, enerji verir. Malzemeler: > 1 su bardağı fındıkyağı (zeytinyağı olabilir) > 1 su bardağı toz şeker > Bir adet yumurta akı > Bir su bardağı kavrulmuş kalın kıyılmış fındık > 2 su bardağı un > Bir çay kaşığı kabartma tozu Kalp dostu sağlık hazinesi FINDIK  

Ballı fındık ezmesi Malzemeler: > 1 çay bardağı şeker > 4 çay bardağı kavrulmuş fındık unu > 2 adet muz > 2 kahve fincanı bal Hazırlanışı: Şekeri, bir fincan suda eritin. Fındık unu ile birlikte blenderden geçirin. Geniş bir tabağa yayın, üzerine muz dilimlerini dizin, balı gezdirin. Afiyet olsun!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.