Ebû Mensûr Cevâlikî

A -
A +

 Ebû Mensûr Cevâlikî rahmetullahi aleyh, Hanbelî âlimlerinin büyüklerinden ve muhaddistir. 466 (m. 1073)'de Bağdad'da doğdu. 540 (m. 1145)'te aynı yerde vefât etti. Naklettiği hadis-i şeriflerden bazıları:

Ebû Hüreyre'nin (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte, Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) "Sefer (yolculuk), azâbdan bir parçadır. Kişiyi uykusundan, yemesinden, içmesinden meneder. Sizden biriniz bir yere gidince, işi bitince ehline (ailesine) dönmekte acele etsin" buyurdu.
Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Öldükten sonra pişman olmayan hiçbir kimse yoktur." "Yâ Resûlallah, insanın pişmanlığı nedir?" denildiğinde buyurdu ki: "Eğer insan iyi amel işlemişse, neden daha çok yapmadım diye pişman olur. Eğer günahkâr ise, günahlardan sakınmadığı için pişman olur." 
Resûlullah bir hadîs-i şerîfte; "Cennet, cömertlik yeridir" buyurdu. Diğer bir hadîs-i şerîfte de; 
"Cömertlik, Cennette bir ağaçtır. Dalları dünyâya uzanmıştır. Kim ondan bir dal tutarsa, o dal onu Cennete çeker. Cimrilik de Cehennemde bir ağaçtır. Dalları dünyâya uzanmıştır. Kim ondan bir dala tutunursa, o dal onu Cehenneme çeker" buyuruldu.
Ebû Ümâme'nin rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte, Resûlullah efendimiz buyurdu ki: "Sağda bulunan melek, sol tarafta bulunan meleğin amiridir. Kul bir iyilik yaptığı zaman, sağ taraftaki melek sol taraftakine: O iyiliği bu kul için yaz, diye emir verir. O kul kötülük yaptığı zaman, sağ taraftaki melek sol taraftakine: O kötülüğü onun için hemen yazma, yedi saat bekle. Belki yaptığı kötülük için istiğfar eder (Allahü teâlâdan affını ister) der."
İbn-i Abbâs'ın (radıyallahü anhüma) rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte, Resûlullah efendimiz şöyle buyurdu. "Kim istiğfarı çoğaltırsa, Allahü teâlâ ona her keder ve gamdan bir rahatlık, her darlıktan bir çıkış yolu ve ummadığı yerden rızık nasîb eder."
Âişe vâlidemiz bildirdi: Resûlullah geceleyin uyandıkları zaman "Allahım! Senden başka ilâh yoktur. Seni bütün noksan sıfatlardan tenzih ederim. Yâ Rabbî! Hatalarım için senden af ve mağfiret dilerim. Senden rahmetini dilerim. Allahım! İlmimi artır. Bana hidayetten sonra kalbimi saptırma. Bana yüce katından rahmetini ihsân eyle. Muhakkak ki sen herkese istediğini vericisin" duâsını okurdu.